Korupce v dopravním podniku: stovky tisíc pro politiky ze Starostů a ANO

Jak se platila v roce 2016 volební kampaň Starostů pro Liberecký kraj i kolik měla dostat na úplatcích bývalý předseda představenstva dopravního podniku z ANO Pavel Šulc. Takové jsou nové skutečnosti kolem obří korupční kauzy v dopravním podniku, ve které figurují i liberečtí a jablonečtí politici.

Nové informace okolo případu, o němž i my informujeme detailně a pravidelně, přinesl server Seznam.cz. Tomu se podařilo získat část materiálů týkajících se vyšetřování, kde je detailně popsáno, jak byli liberečtí politici korumpováni zejména Jiřím Vařilem, podnikatelem a klíčovou společností firmy BusLine, která v Liberci, Jablonci nad Nisou i celém kraji obstarává autobusovou dopravu.

Nově jsou zveřejněny odposlechy, ze kterých vyplývá, jak Jiří Vařil platil kampaň krajského radního pro dopravu ze Starostů pro Liberecký kraj Vladimíra Mastníka. O tom, že je Mastník obviněn v souvislosti s financováním kampaně Starostů jsme informovali jako první na již na jaře tohoto roku.

Nyní je znám přepis hovoru mezi Mastníkem a Vařilem.

Vladimír Mastník: Ono to bude stát zhruba tak nějak s tou poštou 150 000 Kč. Počítám jako jó. Jako ale říkám, to je ta celková. Myslíš, že bys teda z toho mohl nějakou částku jako dát?

Jiří Vařil: Já myslím, že to zaplatím celý, jako jó!

Vladimír Mastník: Fakt jó?

Jiří Vařil: No né, my jsme ti fakt vděční, protože jako prostě to penzum problémů, co bychom měli, kdybys nám nepomohl, tak by bylo velký jako.

Rozhovor se týkal kampaně Starostů pro Liberecký do krajských voleb v roce 2016, které Starostové také vyhráli se ziskem více jak 30% hlasů. Hejtman Martin Půta již na jaře tvrdil, že jde pouze o iniciativu jeho tehdejšího radního Mastníka a nikoliv strany. Sám Půta je přitom obžalován v jiné korupční kauze a výsledek voleb v té době bral jako podporu své osoby, kdy tvrdí, že celá žaloba je politickým a policejním komplotem proti němu.

Mastník měl od Vařila zajištěné i další služby, jako například VIP zájezdy na hokejová a fotbalová utkání. Náš web již v roce 2015 informoval, že na podobný zájezd letěl Vladimír Mastník spolu s dalšími krajskými politiky (náměstkem Markem Pietrem ze Starostů pro Liberecký kraj, náměstkyní Lenkou Kadlecovou z ČSSD, zastupiteli za ODS a jabloneckými politiky z ANO), který platil kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta, který je dnes rovněž obviněn z korupce. I Pelta ale figuruje v kauze dopravního podniku, kde měl ovlivňovat výběrové řízení na rekonstrukci tramvajové trati v Rumunské ulici v Liberci.

 

Dalším z uplácených politiků v libereckém dopravním podniku, kterému Jiří Vařil měl posílat velké částky peněz, byl zastupitel zvolený za ANO a blízký přítel libereckého primátora Tibora Batthyányho Pavel Šulc. Ten se stal předsedou představenstva poté, co byl odvolán Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec hlasy ANO, Starostů a ODS. Šulce dokonce stejné strany (ale již s podporou přeběhlíka ze Změny Ivana Langra) odmítali odvolat i po jeho obvinění. Po mediálním tlaku ale nakonec odvolán byl.

Šulcovi Jiří Vařil posílal peníze, což Seznam.cz detailněji nezmiňuje, po člence jablonecké ODS a dceři dlouholetého funkcionáře v dopravním podniku za tuto stranu Karla Dlouhého, Tereze Dlouhé. Jak náš web informoval, Tereza Dlouhá je také policií v této kauze obviněna. I její rozhovor s Jiřím Vařilem zachytila policie.

Jiří Vařil: Potřebuji tomu klukovi dát prachy, ale on si je nechce vzít, protože se bojí

Tereza Dlouhá: Ale on nevypadal, že kdyby mu dali někde něco bokem, že by byl nasranej.

Jiří Vařil: Složím rezervaci ve výši dva miliony korun, z nichž v případě, že to nekoupím, dají milion Pěničkovi a milion jemu.

Pavel Šulc si měl přijít za zhruba 1,3 milionu korun. V roce 2015 například poslal Jiří Vařil na účet Šulcovi firmy 750 tisíc jako provizi za zprostředkování koupě hotelu v Harrachově. Tento tranfer se udál přes společnost ADOS CZ, která sice ukrývá své majitele prostřednictvím zaknihovaných akcií, ale od roku 2016 ji patří společnost Sovis s.r.o., která jen v roce 2017 získala od dopravního podniku zakázky ve výši 14,5 milionu korun. Firma Sovis  v loňském roce pro dopravní podnik například dělala rekonstrukci křižovatky u Severočeského muzea na Masarykově třídě v Liberci.  Ve firmě ADOS CZ figuruje i Radek Chobot, dlouholetý ředitel BusLine, který před pár dny rezignoval.

Firmě ADOS také Šulc fakturoval pravidelné měsíční částky na 33 tisíc korun, kde policie tvrdí, že bez jakéhokoliv reálného základu a že šlo o úplatky. Vařil měl jasně Šulce úkolovat a ten jeho příkazy plnit. Spolu dokonce plánovali cíleně dopravní podnik přivést do krachu. Šulc měl také, dle policistů, využívat dva vozy napsané na Jiřího Vařila, aniž by za toto cokoliv platil.

Firma ADOS nesponzorovala jen Pavla Šulce, ale celé liberecké ANO pod primátorem Tiborem Batthyánym. Ve volebním roce hnutí ANO poskytla dar ve výši 250 tisíc korun. I tom jsme Vás informovali ZDE.

Subscribe
Upozornit na
95 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Další pokračování korupčního příběhu z libereckého dopravního podniku naservírovaly čtenářům Seznam Zprávy. Tentokrát policisté popisují, jak bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar spolu s někdejším předsedou
Server Seznam zprávy dnes přinesl reportáž založenou na policejních spisech a odposleších, které dokumentují korupci Dopravním podniku města Liberec (DPMLJ). Znovu ukazují na vliv
Náš Liberec přináší exkluzivně ukázku smluv ohledně plničky CNG (stlačeného zemního plynu), kvůli kterým bylo minulý týden podáno trestní oznámení. Figurují v nich představitelé firmy
Náš web již před čtyřmi roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přináší nová