Poslanci dostanou „víc mlíka“, jak si přeje zástupce Libereckého kraje

Minulý týden si poslanci de facto odhlasovali navýšení platů o dvacet procent, když odmítli rychlejší projednání novely, která by nárůst zbrzdila. Nyní poslanci a senátoři budou brát přes 90 tisíc hrubého a téměř 64 tisíc na nejrůznějších bonusech. Při jednání ve sněmovně se vyznamenal poslanec za Liberecký kraj Petr Pávek (Starostové pro Liberecký kraj), který „chce víc mlíka“.

Poslancům a senátorům by měly od ledna vzrůst platy o 20 procent, základní plat zákonodárce by tedy činil 90 600 korun hrubého. Poslanci minulý týden ve druhém čtení řešili novelu, která by skokový růst zbrzdila a zákonodárci by dostali přidáno „jen“ devět procent.

Za zbrzdění růstu platů horují hlavně Piráti a okamurovci. Naopak někteří poslanci nemají problém s tím se přiznat, že chtějí víc peněz, jako například poslanec za Liberecký kraj Petr Pávek, člen Starostů pro Liberecký kraj, který byl zvolen na kandidátce STAN, respektive se do Poslanecké sněmovny dostal jako náhradník za svého stranického kolegu, hejtmana Martina Půtu.

Ten ve sněmovně prohlásil: „Každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. Každé mimino chce víc mlíka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál.“

Pokud by poslanci zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, dostávali by základní plat „jen” 83 900 korun. Ten ale přitom bez funkčních příplatků bere jen 20 poslanců z dvou set. Nyní budou brát 90 600 korun. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého. Dohromady se jim může dostat téměř 155 tisíc korun z prostředků daňových poplatníků.

Pávek je přitom znám jako kontroverzní politik již z regionální úrovně. Upozornil na sebe nedávno, když byl jmenován jako ředitel Domova důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem. Toto jmenování souviselo s výměnou postů ředitelů v několika zařízeních, kam byli často oddáváni političtí spřízněnci krajského vedení na základě podivných kritérii.

Nedlouho poté se ukázalo, že Petr Pávek pronajímá domovu důchodců, kde je ředitelem  auto za ne úplně malé částky. A to od vlastní firmy. Terénní automobil Nissan si Pávek pronajímá od své firmy za dvanáct tisíc korun měsíčně. Smlouva platí od prvního červnového dne 2017 roku až do samého konce roku 2020, tedy dohromady 43 měsíců. Vše za krajské peníze daňových poplatníků.

Petr Pávek se stal známým již v roce 2003, kdy jako starosta Jindřichovic pod Smrkem skrze vyhlášku a příslušné cedule vyhlašoval zákaz vstupu státním úředníkům do obce. Své radikální postoje ale velice rychle změnil, když později nastoupil na vysoké úřednické místo na ministerstvu pro místní rozvoj pod Jiřím Čunkem.

Na „víc mlíka“ se může těšit i senátor za Liberec, Pávkův spolustraník ze Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov. Ten je největším kumulátorem politických funkcí v Libereckém kraji. Je zároveň senátorem, krajským zastupitelem i starostou od Liberce nedaleké Chrastavy. Jako senátor pobírá plat (včetně náhrad, například na propagaci) ve výši 111 089 Kč za měsíc. Jako starosta zhruba šestitisícové Chrastavy mu potom poté náleží plat, včetně odměn, ve výši 54 252 Kč měsíčně.

Se svým měsíčním (brutto) příjmem 165 341 korun je senátor Liberce a starosta Chrastavy v jedné osobě nejlépe placeným politikem Libereckého kraje. I on se ale od prvního ledna může těšit na „více mlíka“ v podobě dalších dvaceti procent nárůstu platu i náhrad.

Subscribe
Upozornit na
120 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody