Policie rozšířila Peltovo obvinění v kauze kolem sportovních dotací

Miroslav Pelta, kontroverzní jablonecký politik a podnikatel, byl protikorupční policií obviněn z dalších trestných činů. Konkrétně z podplácení. Rozšiřuje se tak kauza, která se týká rozdělování dotací pro sportovní oddíly na ministerstvu školství. Společně s Miroslavem Peltou je stíhaná i fotbalová asociace.

Podle vyjádření vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové pro Českou televizi,  bylo v této kauze  rozšířeno trestní stíhání, a to proti jedné fyzické osobě a proti jedné právnické osobě pro zločin podplacení.

Uplácenou měla být náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Samotným úplatku byl podle detektivů byt v centru Prahy, který měla od Pelty k dispozici zdarma. Pelta měl také Kratochvílové, se kterou měl poměr, doplácet luxusní zájezdy.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli Miroslava Peltu 3. května 2017. Podle dosud známých informací jsou spolu se státním zástupcem přesvědčeni, že měl pod kontrolou celý chod dotačního řízení na ministerstvu. Kvůli projektům sice měly zasedat hodnotící komise, ale vše mělo proběhnout jen na oko. Ve skutečnosti o výsledcích bylo rozhodnuto dopředu, jak si přál Miroslav Pelta.

Tyto takzvané investiční dotace jsou směřovány jednotlivý sportovním organizacím. Pelta měl, dle detektivů, rozhodovat, která a kdo kolik dostane podle svého nebo zájmu třetích osob. Scházel se kvůli tomu se svou milenkou, Simonou Kratochvílovou, náměstkyní mistryně školství, v pronajatém bytě v centru Prahy. Jedním z momentů jeho rozhodování například bylo, aby byl opětovně zvolen do funkce předsedy Fotbalové asociace ČR nebo jak si naklonit vlivné osoby, zejména politiky a podnikatele.

Šéf fotbalové asociace Pelta a náměstkyně údajně domlouvat například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje.

V síti policie před rokem skončili ale více aktérů. Dohromady to byli: Simona Kratochvílová (tehdejší náměstkyně ministryně MŠMT pro řízení sekce sportu a mládeže), již zmíněný Miroslav Pelta (tehdejší předseda Fotbalové asociace České republiky, v návaznosti na svůj skandál rezignoval), Zdeněk Bříza (tehdejší vedoucí odboru sportu MŠMT), Miroslav Jansta (stále aktivní působící předseda České unie sportu (ČUS)

Policisté tyto aktéry původně obvinili z těchto trestných činů: spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nyní k nim tedy přibyli i trestné činy podplácení.

Během následujících týdnů se řady obviněných rozrostly o jména jako Jan Boháč (generální sekretář ČUS) nebo samotný FAČR.  Dotační kauza se nevyhnula ani zástupcům z Magistrátu hlavního města Prahy Soně Fáberové a Karlovi Březinovi (ČSSD). V současné době se čeká na proběhnutí prvního stání u soudu.

Pelta má ale dlouholetý vliv i na rozdělování sportovních dotací v Libereckém kraji. Spolu s majitelem Syner a hokejového klubu Bílí tygři Petrem Syrovátkem a majitele fotbalového Slovanu Ludvíkem Karlem byli v roce 2016 lobovat za navýšení dotací pro svoje kluby u příslušných krajských i městských politiků.

Jak první zjistil náš web, následně těm to politikům Pelta platil luxusní VIP zájezdy do zahraničí. Mezi přistiženými politiky byl například krajský náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj), Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj) nebo náměstkyně Lenka Kadlecová (ČSSD) a další politici z ODS a ANO.

Peltovo jméno se objevuje i v kauzách kolem dopravního podniku. Společnost Busline, v Jablonci nad Nisou, v Liberci a na krajské úrovni zajišťuje autobusovou dopravu, je výrazným sponzorem Peltova fotbalového klubu, stejně tak jako Bílých tygrů patřících pod Syner/S group holding. Sponzory těchto kluvů se ale stávaly i firmy, které získaly podezřelé zakázky v dopravním podniku, jako například pražská firma Pragoimex, která na posledních chvíli rozhodnutím někdejšího primátora za ODS a přítele zmíněných podnikatelů Jiřího Kittnera a tehdejšího šéfa libereckého dopravního podniku Jiřího Veselky začala dodávat do libereckého dopravního podniku tramvaje.

Pelta figuruje i v aktuální korupční kauze dopravního podniku, kdy měl společně s ústřední postavou této kauzy, podnikatelem Jiřím Vařilem, ovlivňovat veřejné zakázky spadající pod dopravní podnik. V této souvislosti policie zmiňuje například nedávnou rekonstrukci Rumunské ulice v Liberci, která měla být předražena v řádu milionů korun.

V návaznosti na „Peltovu“ korupční kauzu na ministerstvu příkladně rezignovala z postu tehdejší ministryně Kateřina Valachová z ČSSD.

 

 

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.