V Liberci dnes zasedne nové zastupitelstvo, jeho členem bude i policista

Poprvé od svého zvolení se sejdou liberečtí zastupitelé. Bude zvolen primátor i jedenáctičlenná rada města složená ze zástupců koaličních stran. Novým zastupitelem bude i policista, který se tak bude dostávat do střetu se zákonem.

Dnes se v zasedacím sále liberecké radnice od 15:00 hodin sejdou zastupitelé, aby zvolili nové vedení města. Na programu je volba primátora, jeho statutárního náměstka, jeho dalších náměstků, rady města i výše odměn, které budou politici pobírat. Sledovat zastupitelstvo můžete ZDE

Na základě výsledků voleb byla o letošním halloweenu podepsána koalice mezi vítěznými Starosty pro Liberecký kraj, ANO a ODS. V čele Liberce usedne Jaroslav Zámečník, který je se zdejší politikou spojený téměř 30 let. Primátorský post bude zastávat v barvách Starostů pro Liberecký kraj, kterých je členem od roku 2014, po volebních debaklech ODS, které byl členem 23 let a na úrovně kraje i města zastával významné politické funkce, mezi nimiž je například radní hejtmana Libereckého kraje v letech 2000-2004.

Starostové budou mít náměstka pro technickou správu města, kterým by měl být Jiří Šolc a také náměstka pro kulturu a školství, tím bude Ivan Langr, kterého v uplynulém volebním období Starostové „vykoupili“ Změně pro Liberec, za kterou byl původně zvolen, aby poté v radě města hlasoval proti ní. Radním za Starosty by měl i být tradičně vratislavický starosta, kterým je Lukáš Pohanka. Dalším radním v barvách Starostů je matador liberecké politiky, Michal Hron.

Ve volbách druhé ANO 2011 bude mít svého zástupce na místo statutárního náměstka pro rozvoj a investice, Kterým bude Jiří Němeček. ANO získalo i resort ekonomiky, který  obsadí dosavadní magistrátní úředník a  vedoucí odboru ekonomiky na městě Zbyněk Karban. Dva neuvolnění radní za ANO budou podnikatelka Šárka Prachařová a známý pivovarník Marek Vávra.

ODS bude mít dva neuvolněné radní. Jednou z radních za ODS bude  dlouholetá sekretářka bývalého primátora za ODS Jiřího Kittnera Petra Breňová. Dalším bude lídr ODS letošních volbách  Petr Židek.

Koalice bude mít pohodlnou většinu 31 hlasů z 39. Starostové mají 16 mandátů, ANO 11 a ODS 4. Změna pro Liberec se šesti zastupiteli a LOL –Liberec otevřený lidem se dvěma zůstanou v opozici.

Nová koalice bude muset řešit dvě zajímavé otázky spojené se jmény nově zvolených zastupitelů. Jedna se týká dnes zvoleného náměstka pro ekonomiku, kterým má být zmíněný Zbyněk Karban z ANO. Ten je dosavadním šéfem resortu a obě funkce dle zákona zastávat nemůže, nicméně lze očekávat, že se vše vyřeší jeho odchodem z postu magistrátního úředníka.

Větší problém mají Starostové pro Liberecký kraj se svým zastupitelem Jiřím Zavoralem. Ten byl zvolen do Libereckého zastupitelstva jako nezávislý na kandidátce Starostů, při čemž dlouhodobě pro Starosty pracuje jako člen kontrolního výboru. Zároveň je ale poměrně vysoce postaveným policistou v Liberci na zdejším krajském policejním ředitelství.

Zavoralův problém má rovinu nejen etickou, kdy jako policista zastupuje hnutí, jehož čelní představitelé čelí závažným korupčním kauzám a sami (jako například předseda Starostů Martin Půta) práci policie napadají, ale i rovinu čistě právní.

Policisté mají ze Zákona  o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kterým se musí řídit, zakázáno být členem politické strany a politického hnutí. Doslova se v tomto zákoně píše: „Příslušník nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí ani vykonávat činnost v jejich prospěch“

Zavoral sice není členem Starostů, ale byl v jejich barvách zvolen a je těžké si představit, jak jako člen politického klubu nebude vykonávat činnost v jejich prospěch. Kolem angažmá policisty Zavorala v liberecké politice zatím panuje mlčení.

 

Subscribe
Upozornit na
63 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se