Další obviněnou v kauze dopravního podniku je politička liberecké ODS

Další obviněnou v rozsáhlé kauze dopravního podniku je politička místní liberecké ODS Vladimíra Vyhnisová, která je zároveň projektovou manažerkou evropských dotací. Její jméno dál dokresluje politickou síť, která se utvořila kolem autobusové dopravy v Liberci a kolem zdejšího dopravního podniku.

Vladimíra Vyhnisová je členkou liberecké ODS a za tuto stranu kandidovala i v roce 2014 při posledních komunálních volbách. O dva roky dříve například liberecké ODS věnovala 50 tisíc korun. Na letošní kandidátce již její jméno chybí.

Vladimíra Vyhnisová zároveň figuruje jako statutární ředitelka ve firmě Europ, a.s., která se zabývá poradenstvím v oblasti dotací a projektových řízeních. Tato společnost je také spojena se jmény dalších významných členů zdejší ODS jako je Jaroslav Mejstřík, někdejší liberecký zastupitel za ODS a vysoký manažer firem navázaných na společnost Syner (Genus TV, S group Sport Facility Management atd..). S Jaroslavem Mejstříkem má zase opět vstřícné vztahy bývalý krajský radní a neúspěšný kandidát na hejtmana a pozdější skandály provázený šéf Pozemkového fondu Radim Zika.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří v dubnu tohoto roku spustili mohutný zátah v dopravním podniku na jehož konci je zatím obviněno 9 lidí, se také zajímají o akce, které Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) platil z evropských dotací.

Jde například o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v Rumunské ulici, která měla být uměle předražená a tyto peníze měly být vyvedeny k místním politicko-podnikatelským šíbrům. Tuto zakázku za 52, 6 milionu dělala pro liberecký dopravní podnik firma Eurovia.

Podle policie byla akce nejméně o 3,6 milionu předražená a tyto peníze měli skončit u známého jabloneckého podnikatele a politika ODS Miroslava Pelty. Policie při dubnovém zátahu obvinila rovněž dva manažery z Eurovia, mezi nimi i Pavla Jirouška, který celou záležitost měl s Peltou projednávat.

Do médií již v minulosti unikla část policejního usnesení, kde jsou citovány odposlechy mezi klíčovou osobností společnosti BusLineJiřím Vařilem a tehdejším ředitelem DPMLJ Lubošem Wejnarem (oba jsou rovněž obviněni policií) „Míra mě hrdě informoval, že Rumunská přinese do fotbalu pět milionů, a poděkoval mi, že jsem to zařídil,“ říká tam podle dokumentu Vařil, který podle vyšetřovatelů ze zákulisí chod dopravního podniku řídil a je také mezi obviněnými.

Vyhnisové, která měla blízko i k Jiřímu Vařilovi, spolustranník Miroslav Pelta po fúzi libereckého a jabloneckého dopravního podniku zasedal v jeho dozorčí radě, ze které ale rezignoval po jeho loňském obvinění v aféře s přidělováním sportovních dotací. Eurovia i BusLine patří mezi klíčové sponzory Peltova jabloneckého fotbalového klubu, na což náš server, jakožto na další propojení mezi politiky a BusLine, upozorňuje dlouhodobě.

Policie v dubnu provedla rozsáhlý zásah v libereckém dopravním podniku. Obvinila 9 osob z trestných činů podplácení, přijímání úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hlavními obviněnými, kteří skončili i v celách jsou předseda představenstva a přítel libereckého primátora Tibora Batthyányho Pavel Šulc (zvolen za ANO), bývalý podnikový ředitel Luboš Wejnar a zmíněný podnikatel Jiří Vařil.

Vyhnisová ale není jedinou obviněnou političkou v celé kauze. Obviněna byla i členka jablonecké ODS Tereza Dlouhá a někdejší radní za Starosty pro Liberecký kraj Vladimír Mastník. Vyšlo najevo, že firma, která od dopravního podniku dostávala podezřelé zakázky sponzoroval i Batthyányho hnutí ANO.

Subscribe
Upozornit na
85 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Další pokračování korupčního příběhu z libereckého dopravního podniku naservírovaly čtenářům Seznam Zprávy. Tentokrát policisté popisují, jak bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar spolu s někdejším předsedou
Server Seznam zprávy dnes přinesl reportáž založenou na policejních spisech a odposleších, které dokumentují korupci Dopravním podniku města Liberec (DPMLJ). Znovu ukazují na vliv
Náš Liberec přináší exkluzivně ukázku smluv ohledně plničky CNG (stlačeného zemního plynu), kvůli kterým bylo minulý týden podáno trestní oznámení. Figurují v nich představitelé firmy
Náš web již před čtyřmi roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přináší nová