Postřehy ze zastupitelstva: navýšené platy, vymetená opozice, zaměstnanci i občané

Liberečtí koaliční politici si sami sobě skokově navýšili platy, doslova vymetli zástupce zaměstnanců i představitele opozice z městských firem a snížili dobu jednání zastupitelstva tak, že se jí bude moci zúčastnit menší počet občanů.

Byť se jednání letošního vánočního zastupitelstva neslo v poměrně klidném duchu a opozice byla až nepřirozeně vstřícná, vládnoucí koalice, přes všechnu deklarovanou slušnost a ochotu k diskusi, ukázala, kdo je nyní v Liberci pánem a že si nedá do ničeho kecat. A od nikoho.

Liberecká koalice si razantně navýšila platy za politické angažmá. Nejvíce  je to vidět na neuvolněných radních, kterým se odměna za jednání v radě města, které je dvakrát do měsíce, zvedla z pěti tisíc na jedenáct. A to ještě na základě nepravdivých podkladů, které na poslední chvíli předložila zastupitelstvu. Pro rozpočet to bude znamenat navýšení o dva miliony ročně.

Na to, že podklady jsou manipulativní a se špatnými údaji upozornila nejen opozice, ale přiznali to i zástupci koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Neuvolněný radní Michal Hron, kterému se právě odměna takto skokově navýší a který je jindy znám pro úzkostlivé dodržování detailů, argumentoval, že nepravdivé podklady mají pouze orientační charakter a nejsou oficiální částí podkladů, proto prý nevadí, že tvrzení a čísla v nich nejsou reálná.

Koalice tak spěchala s přijetím navýšení vlastních odměn, že dokonce odmítla měsíc počkat a připravit relevantní podklady.  Každý měsíc zvýšené výplaty se přeci počítá. Situaci moc nezvládl primátor Jaroslav Zámečník, který na výtky opozice reagoval, že předchozí vláda měla zase jiné velké výdaje a že si ještě prověří. Za to byl pokárán i od vlastního kolegy Jana Berkiho ze Starostů s tím, že jeho reakce je neadekvátní.

Jak náš web avizoval, rozdělovala se i místa v dozorčích radách. O to svoje přijdou tak zaměstnanci dopravního podniku, kteří doposud měli v dozorčí radě svého zástupce. Na otázku Josefa Šedlbauera ze Změny, proč byl zástupce zaměstnanců z dozorčí rady vyřazen, odpověděl primátor, že tomu tak prostě je a že se koalice rozhodla jít touto cestou.

Podobně dopadli i zástupci opozice v dozorčích radách společností města, kde z většiny z nich je současná koalice doslova vymetla. Když Jaromír Baxa z LOL! připomenul, že bývalé vedení města za Změny pro Liberec a tehdejšího ANO před čtyřmi roky přistoupilo na návrh Michala Hrona ze Starostů, aby ve všech společnostech měla opozice zástupce, byť to třeba neodpovídá volebním výsledkům, odpověděl na to dnes radní Hron s úsměvem, že je to sice pravda, ale že svoje stanovisko změnil, protože prošel dialektickým vývojem.

Debata se vedla i kolem bývalého tajemníka Jindřicha Fadrhonce, který byl odsouzen za podvody a přesto ho současná koalice drží ve funkci pověřence GDPR, kde si přijde na zhruba 60-70 tisíc měsíčně. Opozice se snažila dokazovat, že Fadrhonc ani této své roli nerozumí, stejně jako nerozumí zákonu o ochraně osobních údajů tajemník Martin Čech, jelikož se na politiky jako osobnosti veřejné některá zákonná omezení nevztahují a není důvod jim bránit v komunikaci s městem. Pro koalici ale Fadrhonc není profesním, etickým ani jiným problémem a ve své funkci zůstává.

O další překvapení i nevoli mezi svými spolustranníky se na úplný závěr postaral primátor Jaroslav Zámečník, který jen tak mimochodem na rozloučenou oznámil, že příští zastupitelstvu bude začínat od 13 hodin a ne od 15 hodin jako dosud. To je v rozporu s dohodou z minulého zastupitelstva, kde se politici shodli, že pokud minulé i včerejší zastupitelstvo proběhne rychle (což obě proběhla – trvala zhruba 3 hodiny), nechá se občanům (ale i pracujícím zastupitelům) přívětivější začátek od 15 hodin.

Dohody jsou ale od toho, aby se porušovaly a moc jde často ruku v ruce s arogancí. Ukázalo to i vánoční zastupitelstvo města Liberce v roce 2018.

Subscribe
Upozornit na
105 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou