Ve vedení krajské ČSSD je znovu Robert Dušek

Sociální demokraté Libereckého kraje volili své vedení a nominanty do vedení celostátního. Krajským předsedou zůstal urolog Jan Mečl, do krajského výboru byl zvolen i Robert Dušek, který se dříve stáhl po svém obvinění a následné žalobě v korupční kauze. Odvolávají se na příklad hejtmana Půty a premiéra Babiše.

Post krajského předsedy strany ČSSD obhájil liberecký urolog Jan Mečl, pro něhož hlasovalo 52 z 55 delegátů. Do krajského výboru se dostal bývalý europoslanec za ČSSD a někdejší krajský předseda Robert Dušek, který čelí obžalobě kvůli dotačnímu podvodu při stavbě termálních lázní v Chrastavě na Liberecku. Jako první přinesla zprávu ČTK.

Nominaci na předsedu ČSSD pro březnový volební sjezd strany získal na středeční krajské konferenci ČSSD v Libereckém kraji jednoznačně současný předseda sociální demokracie Jan Hamáček.  Nominaci na prvního místopředsedu získal Roman Onderka, na řadové zástupce kromě Mečla také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nominaci pro kandidátku pro volby do Evropského parlamentu má z Libereckého kraje současný europoslanec Pavel Poc a překladatel z České Lípy Tomáš Binder.

Podle vyjádření vedení sociální demokracie, přestala být politiky respektována presumpce viny. Nevidí proto důvod, aby se někdejší krajský předseda Robert Dušek nemohl vrátit do politiky. Může za to z korupce obžalovaný hejtman Martin Půta nebo premiér Andrej Babiš, kterého zatím jen policie podezřívá z dotačního podvodu.

„Stejný problém je u pana Půty (hejtman kraje) i pana Babiše (předseda vlády). Jsou obvinění,“ řekl ČTK. Podle něj to je odraz doby. „Jsme v koalici na kraji s panem Půtou, jsme ve vládě s panem Babišem. Je mi to osobně líto, ale přestala se používat presumpce viny,“ poznamenal.

Dušek stejně jako Půta má problém s kauzou, kde se bude zpovídat, že podnikatelům měli nezákonným způsobem za úplatu pomáhat k získání evropských dotací. V Duškově případě šlo o výstavbu termálních lázní v Chrastavě, v případě Půty pak o projekt Centra geotermální energie v Liberci. Dušek se na rozdíl od Půty po svém obvinění všech svých funkcí vzdal a do politiky se vrací až nyní. Půta nadále, podobně jako Babiš, označuje žalobu za kampaň a svých placených postů se drží.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.