Normalizace neskončila, ale trvá

Minulý týden v Liberci zemřel na ulici další člověk. Jeho tragická smrt vyšla do dní, kdy si připomínáme padesáté výročí smrti Jana Palacha, který se svou zápalnou obětí snažil probudit českou společnost z apatie a nezájmu.

Je to pár dní, co kdesi na ulicích statisícového Liberce zemřel muž. Příčiny jeho smrti nejsou známé, možná za to může mráz, ale zcela jistě je jeho smrt spjata s tím, že se ocitl bez domova. Pro spoustu Liberečanů nešlo o neznámou postavu, ale někdejšího zpěváka zdejší již legendární metalové kapely, pro mnohé přítele a kamaráda.

Bylo mu pouze něco přes čtyřicet let a ještě do loňského roku vedl obyčejný život s dělnickým zaměstnáním. Jenže přišla ztráta zaměstnání, prostředků, poté domova, s tím psychické problémy, paranoia a další, nikoliv výjimečný scénář, který potkává lidi, kteří se dostávají do existenční pasti. Nebylo lehké donutit ho k vyhledání odborné péče, a tak si jej smrt našla v zasněženém Liberci dříve než ti, co se mu snažili pomoci.

Dnes se i v Liberci sejdou lidé, aby si připomněli smrt Jana Palacha, mladého studenta ovlivněného revolučními ideály roku 1968, který se upálil, aby upozornil na netečnost české společnosti, která obehnaná tanky příliš rychle vzdala svůj boj o socialismus s lepší, lidskou tváří.

Budou mluvit ti, kteří mají co říci, stejně jako političtí panáci, kteří pomáhají rozkrádat veřejné jmění svým loutkářům, upřímné vzpomínání a zamyšlení nad Palachem a jeho činem ustoupí patetickým frázím a sebestřednému, prospěchářskému šaškování. Nejvíce slyšet budou ti tolik podobní svým normalizačním předchůdcům, proti kterým se dnes budou vymezovat.

Nedejme se mýlit, že normalizace je historický termín, stav společnosti, který pominul a patří do učebnic dějepisu. Normalizace neskončila, ale trvá. Apatie města, které ročně hospodaří s přebytkem 200 milionů korun a není schopno za pár tisíc zaplatit v mrazech stan pro lidi, kteří umírají v zimě na ulici, je toho jedním z příkladů.

Jan Palach, který si vzal ohněm život dobrovolně před půl stoletím i jiní mnozí, které si dnes každou zimu vezme mráz, jsou toho děsivými pomníky.

 

 

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou