Liberec bude zase muset platit za mistrovství světa v lyžování

Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Liberec musí zaplatit 14,2 milionu korun za nedodržování dotačních podmínek. Hrozilo přitom, že stát bude chtít miliardu.

Pokutu za úspěch označil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Původně totiž městu hrozilo, že po něm Finanční úřad bude chtít jednu miliardu korun. Největší problém byl u toho, že nebyly dodrženy dotační podmínky při pětatřiceti stavbách. Například u areálu ve Vesci, skokanských můstcích nebo při stavbě bytů v Zeleném údolí. Liberec tuto pokutu zaplatí, oznámil Zámečník.

Již v minulosti musel kvůli mistrovství světa Liberec platit pokuty. V roce 2014 například muselo město zaplatit 3,158 milionu korun za špatný postup při výstavbě bytů určených pro ubytování účastníků, na které Liberec získal dotace. Liberci tehdy dokonce hrozilo, že bude muset platit 400 milionů, což by zásadně ohrozilo jeho samotný chod i hospodářskou stabilitu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů aLiberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Původně ovšem nemělo stát státní kasu nic.  

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále.

Mistrovství mělo i soudní dohry K soudu se dostali například i zástupci známé liberecké firmy Investing CZ, která často spolupracuje s ještě (díky svému napojení na zdejší politiky) známější firmou Syner a pro veřejný sektor dozoruje zakázky. Ve dvou případech byli lidé z Investing CZ obžalováni, že účelově špatně nakládali s veřejnými prostředky, například, aby tak byl obohacen dodavatel, firma Syner. V jednom případě soud zatím obžalované viny zprostil, ačkoliv uznal, že se na stavbě podvádělo a fakturovaly se fiktivní částky.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo zakázky získaly firmy, se kterými je tato strana ponejvíce spojována, jako například stavební společnost Syner. Členem liberecké ODS byl v té době i současný primátor za Starosty Jaroslav Zámečník.

 

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,