Postřehy ze zastupitelstva: poslušnost kraji, návrat starých praktik a facky pro obyvatele Vesce i kino Varšava

Jak se dalo čekat, zastupitelstvo bylo dlouhé a vypjaté. A z jeho výsledků asi radost neměli ti, kteří fandí městské zeleni, dětským hřištím, jiné než mainstreamové nebo i obyvatelé celých okrajových čtvrtí. Zaplesali naopak příznivci starých časů, kdy v Liberci pevně vládla místní ODS. V mnohém se totiž skutečně vrací.

Veliká a očekáváná debata se vedla kolem „memoranda o spolupráci“ s Libereckým krajem ohledně nového autobusového terminálu, které neznamená nic jiného, že město kraji předá připravený projekt na vybudování nového autobusáku, včetně budoucích nemalých zisků z toho plynoucích.

Vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové) argumentuje, že město nemá na kofinancování peníze a že jde o dobrou spolupráci s krajem. Opozice – Změna a LOL! to ostře kritizují. Podle nich se Liberec jen kvůli vůli hejtmana a poslušnosti primátora vzdává nejen každoročních milionových příjmů, které potečou z pronájmu autobusáku a zejména velkého parkovacího domu, ale i možnosti, jak nakládat se strategickými pozemky v centru a zejména jak korigovat  autobusovou i automobilovou dopravu.

Zastupitelé za Změnu i LOL! neměli se svými opozičními hlasy šanci a „memorandum“ nakonec prošlo. Diskuse byla často vypjatá. Primátor Zámečník ji místy nezvládal a vypínal opozičním kritikům (Jan Korytář ze Změny) mikrofon, až musel být kárán a svou chybu i uznal. Tak jako tak, bude zajímavé osud autobusáku ještě sledovat, například to, zda se zase nenajde někdo vychytralý, kdo by na něm chtěl na úkor veřejného sektoru vydělávat, jako tomu bylo v případě parkovacích karet v Liberci.

Diskutovaly se i městské vyhlášky. O pořádnou dávku trapnosti se postaral náměstek a protikorupční badatel Ivan Langr (Starostové), který svému někdejšímu kolegovi ze strany a Zelených doslova, budeme-li používat jeho oblíbeného slovníku, přikradl městskou vyhlášku o používání pyrotechniky, aniž by jejího skutečného autora, Josefa Šedlabuera, aspoň zmínil.

Nicméně Langrovo plagiátorství nebylo stoprocentní. Do vyhlášky bylo zavedeno, že pyrotechnika se může bez omezení používat ve veseckém areálu. Stejně tak ve Vesci bude možné pořádat technoparty, hned vedle dálnice. Technaři jsou sice dle vedení města „odporní teroristé“, ale ve Vesci asi nikomu vadit nebudou.

Okrajové části města jako Vesec, Doubí, kudy kraj, aniž by se někoho předem ptal, vyšvihne novou silnici pro kamiony nebo třeba i Ostašov, kterému město aktuálně v rozpočtu zařízlo nastartovanou opravu chodníků, dostávají vůbec od současného vedení Liberce pořádně zabrat. Jakoby místní byli nějakými občany druhé kategorie. Nechtějme být zlými sýčky, ale jen aby si současní páni radní nevykoledovali svou arogancí pokusy o odtržení od města některé ze současných čtvrtí.

Hlavním a nejdéle projednávaným bodem zastupitelstva byl ale samozřejmě rozpočet. Ten nakonec prošel, ale vedla se kolem něj vzrušená debata. Opozice kritizovala, že oproti předvolebním slibům si dnešní vedení se Starosty v čele zvedá platy a odmítá dotahovat některé rozjeté projekty jako revitalizace sídliště Gagarinova, chodníky v Ostašově, parkovací zóny ve Vesci a Rochlicích, kino Varšava, další opravu hřišť na sídlištích, pokračování revitalizace okolí přehrady i rybníku Tajch ve Vesci, ale třeba i stabilizaci lesů na Ještědu.

Vedení města namítá, že navýšení platů je závislé na nařízení vlády, ale co se týče projektů, tak tam trochu argumentace vázla s tím, že je jich po předchozím vedení města prostě moc. Jan Berki a Jiří Šolc (oba Starostové) hovořili o tom, že jsou prostě jiné priority, ale které to jsou a které projekty jsou tedy zbytné, toho se posluchači zasedání zastupitelstva moc nedozvěděli. Jaromír Baxa naopak kritizoval fakt, že Liberec procentuálně dává několikrát méně na úklid města a péči o zeleň než sousední menší Vratislavice, což je dost znát pouhým okem. Ostatně technické služby letos dostanou méně o 15 milionů.

Z rozpočtu zavanul i odér starých časů, kdy si primátor z rozpočtu bude platit za milion PR služby od zdejší soukromé televize. Podobné manýry zde byla naposledy za Jiřího Kittnera z ODS a nyní jsou v plné kráse zpět. Primátor je nicméně v tomto pouze dobrým učedníkem hejtmana Martina Půty, který za své (a vedení kraje pod ním)  PR utrácí rekordní veřejné peníze v celé regionální historii.

O co víc půjde z veřejného na propagandistické reportáže politiků, o to méně dostanou ti, kteří zachraňují městský majetek. Aktivisté kolem kina Varšava dostali od současného vedení hned dvojí facku. Sice zachránili za ODS zchátralé nejstarší a městské kino, z části jej opravili a provozují zde kulturní akce, ale současnému vedení města za podporu moc nestojí, ač se zejména Starostové v médiích předhánějí, jak jim na Varšavě záleží (největší mediální a předvolební propagátorka Varšavy krajská náměstkyně pro kulturu za Starosty Květa Vinklátová, možná prozíravě na hlasování radši chyběla).

 V rozpočtu zmizelo 20 milionů na polovinu rekonstrukce a místo 600 tisíc dotace, dostanou jen 300. Oproti tomu více viditelný seriál o drogové mafii v Liberci současná koalice podpořila částkou 1,4 milionu korun.  Jak říkal zmíněný předseda klubu Starostů Jan Berki ze Starostů, je to prostě o prioritách…

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou