„Vykopat kompro“ – hejtman Půta sháněl materiál na úředníky i politiky

Dnešní jednání krajského soudu v Liberci dalo veřejnosti nahlédnout pod pokličku zdejší krajské politiky. U soudu, který řeší korupční kauzu kolem tunelování evropských dotací, vypovídali svědci, kteří potvrdili, že obžalovaný hejtman Martin Půta shromažďoval kompromitující materiály na nepohodlné úředníky i své tehdejší koaliční partnery. A to i za pomoci bývalých členů BIS.

Ačkoliv Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) často mediálně vystupuje jako zapálený odpůrce nejrůznějších tajných služeb, skutečné metody jeho politické práce jsou, zdá se, poněkud odlišné. U soudu v Liberci, kde běží jednání v případu korupční aféry kolem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, dnes vypovídal bývalý příslušník Bezpečnostní informační služby (BIS) Miroslav Vaněk, který pro Půtu obstarával citlivé informace na úředníky, kteří se Půtovi nelíbili i na jeho tehdejší koaliční partnery ze Změny pro Liberecký kraj.

Vaněk se v letech 2012 až 2013 k tomuto účelu scházel s Jaromírem Dolanským, někdejším majitelem soukromé detektivní agentury, který s Půtou spolupracoval a sháněl pro něj informace. Dolanský sám je rovněž dnes v kauze obžalován.

Dolanský chtěl od bývalého příslušníka BIS Vaňka kompromitující materiály na ředitele krajského úřadu René Havlíka a další dva úředníky, Bohumíra Doležala a Tomislava Vaňka. Vedle úředníků sháněl Dolanský i kompromitující materiály například na Jana Korytáře, lídra Změny pro Liberecký kraj, se kterou byl v té době Půta přitom oficiálně v koalici.

 Jak uvedl Miroslav Vaněk do protokolu, měl na ně „vykopat nějaké kompro“. „Já jsem ale žádné informace pořádně nevěděl a všechny tři úředníky jsem znal jako loajální, dobré zaměstnance, tak jsem i tomto pozitivním smyslu referoval,“ řekl u soudu Vaněk.

 Podle Vaňka Dolanský vystupoval jako Půtův emisar a hejtman mu za tyto jeho služby slíbil sehnat práci u Metrostavu na rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény, kde skutečně nějakou dobu figuroval jako bezpečnostní dozor. Podle státního žalobce nechtěl Půta Dolanského platit ze svého a požadoval prostředky/uplatnění pro něj od Metrostavu, což je bráno jako forma úplatku.

Role bývalého příslušníka BIS Miroslava Vaňka rozlítila i soudce Petra Neumanna. „Vy jste měl mlčet a když po vás někdo něco takového chtěl, měl jste ho, s prominutím, poslat do háje a ne sbírat informace na lidi, po kterých vám nic není!“, uvedl během jednání soudce.

 Jako svědek vystoupil i úředník Libereckého kraje Bohumír Doležal, který potvrdil, že věděl o skutečnosti, že na něj Půta shromažďuje informace. „Dozvěděl jsem se to od pana Vaňka, kterého znám z bývalé práce u policie, že pan hejtman takovou aktivitu vyvíjí, bylo mi to nepříjemné, ale oficiální cestou na mě nikdo netlačil.“, sdělil u soudu Doležal.

Samotný hejtman Martin Půta odmítl, že by takové zadání po Dolanském chtěl. „Odmítám, že bych si něco takového konkrétního objednal,“ uvedl na obhajobu Martin Půta. Dále dodal, že žádné oficiální požadavky na odvolání dotčených úředníků i ředitele krajského úřadu nepožadoval a neprováděl. Ke svědectví, že mu Dolanský měl dle svědků shánět i kompromitující materiál na jeho tehdejšího koaličního partnera Jana Korytáře, se nevyjádřil.

Jaromír Dolanský, bývalý spolumajitel detektivní agentury D a D, se ve veřejné scéně objevil kolem krajských voleb v roce 2012. Horlivě v médiích (zejména zpravodajském serveru S group holding/Syner) vystupoval jako zapálený kritik Změny pro Liberec a naopak obhájce Starostů pro Liberecký kraj a ODS. V listopadu 2014 byl spolu s Martinem Půtou policií obviněn a následně i obžalován. Žalobce mu klade za vinu, že fungoval jako spojka mezi Půtou a Metrostavem a zároveň za úplatu pro Půtu sháněl kompromitující materiály. Dolanský se jednání soudu osobně neúčastní, zastupuje jej jeho právní zástupce.

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody