Že Dolanský sbírá špínu pro Půtu za peníze od Metrostavu, se vědělo

Hejtman Martin Půta dnes tvrdí, že si žádný sběr kompromitujících materiálů na úředníky a politiky od bývalého soukromého detektiva Jaromíra Dolanského neobjednával a že o ničem neví. Jenomže proti tomu hovoří skutečnost, že v okruhu lidí kolem kostela sv. Máří Magdalény, to bylo poměrně veřejným tajemstvím i to, že za tyto služby pro Půtu měl platit Metrostav. Dokazují to odposlechy.

Bývalý příslušník Bezpečnostní informační služby Miloslav Vaněk do protokolu i u soudu uvedl, že se pravidelně scházel s Jaromírem Dolanským, někdejším majitelem soukromé detektivní služby D+D, který po něm chtěl „vykopat kompromitující materiály“ na nepohodlné úředníky na kraji, ředitele krajského úřadu René Havlíka nebo politika Změny pro Liberec Jana Korytáře.

Tyto „služby“ vykonával Dolanský pro hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Ten to ovšem dnes popírá. Na svém Facebooku například napsal: „Ono se právě ukázalo, že to dva svědci obžaloby vypovídají proti sobě. A nikdo u soudu tvrzení o tom, že jsem někoho o takové informace žádal nevypovídal…“. Jenomže to není tak úplně pravda.

To, že jsou Půtou sbírány kompromitující informace, potvrdil u soudu i další svědek, krajský úředník Bohumil Doležal, který uvedl, že o tom, že i na něj hejtman „sbírá špínu“ věděl. Co je ale ještě zásadnější, je skutečnost, že o této roli Jaromíra Dolanského věděli lidé, kteří se pohybovali kolem zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény.

A věděli i to, že Dolanského má za tyto „služby“ pro Půtu platit Metrostav, respektive, že budou uhrazeny z dotačních peněz, které měly Metrostavu přijít po uvolnění prostředků ROP Severovýchod, které měl zařídit právě hejtman Martin Půta.

Navíc skutečnost, že Dolanský měl za své „služby“ pro Půtu dostat peníze od Metrostavu, bere policie a státní zástupce jako formu úplatku pro hejtmana. Jaromír Dolanský je v kauze rovněž obžalován.

Dolanský za sběr informací účtoval hejtmanovi 30 tisíc korun. Ten je ovšem, dle státního zástupce, nechtěl dát ze svého a přehodil tuto povinnost na Metrostav. Nakonec Dolanskému peníze proplatil další obžalovaný, Petr Jirkův z Developer CZ, který měl stavbu kostela na starosti jako technický dozor. Peníze pro Dolanského mu pak měl zpětně proplatit Metrostav.

Vyplývá to z odposlechů, které unikly díky samotnému Martinovi Půtovi, který je šířil mezi vybrané novináře, ač veřejnosti opakovaně lhal, že to tak není. O nutnosti vyplacení Dolanského se spolu baví dnes obžalovaní Jan Petráň z Metrostavu a Petr Jirkův. Místo angažmá Dolanského na kostele nakonec zvolili cestu přímé platby pro něj.

Petr Jirkův v rámci hovoru o penězích pro Dolanského uvedl:  „tam jde o to, že nikdo nemá zájem na tom, aby nám tam chodil někdo o kom nejsme přesvědčeni, že nebude donášet někam jinam“, „já tomu rozumím tak, že máte za povinnost ho nějakým způsobem zasanovat až řeknu do června tohoto roku, ty vole není snad jednoduší, řeknu což máš březen, duben, květen, červen, krát krát, nalepit mu to na čelo a říct hele dobrý ok, v podstatě tě nepotřebujeme, tady to máš“, „jednorázově vypořádat to co má být vypořádáno“.

Na to Jan Petráň z Metrostavu odpověděl: „rozumím ti a to je to co jsem chtěl, abysme spolu probrali a tohle považujeme za variantu nejenom schůdnější ale i bezpečnější“.

V odposleších se nelíbí skutečnost, že Dolanský získal peníze od Developer CZ, manželce Petra Jirkůva. Ten ji celkem explicitně vysvětluje, že co Dolanský pro Martina Půtu dělá i že peníze dostane zpětně od Metrostavu.

Jirkův vysvětloval své manželce Zdeně: „„vždyť jsem ti říkal, že mi to zaplatí Metrostav“, „je to debil, je to absolutní debil, akorát jak měl tu bezpečnostní agenturu, tak má stále nějaké vazby na BIS a na policii a on slouží těm nejvyšším na kraji. Oni vždycky něco potřebujou a on to. Takže tam byla podmínka, že Metrostav zařídí nějakou sanaci jeho za to, že nám vyhoví, já to nechci řešit po telefonu.“

Z uvedených odposlechů tedy jasně vyplývá, že lidé, kteří se pohybovali kolem dotační akce týkající se rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, zcela jasně věděli, že Jaromír Dolanský pracuje pro hejtmana Martina Půtu a dokonce k tomu zneužívá svých kontaktů na bývalé příslušníky BIS i na policii. Rovněž zde jasně zaznělo, že byla nutnost vyplatit Dolanského a že se tak mělo stát skrze Metrostav, respektive Developer CZ a to z peněz, které měly být dle žaloby získány z dotací kriminální činností.

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody