Bývalý úředník poslal na radnici k proplacení 123 faktur za více než 2 miliony

Býval šéfem dotací na libereckém magistrátu. Jeho jméno se objevilo i v korupční kauze spojené s kostelem Máří Magdaleny. Odešel sám z vlastní vůle z magistrátu, pro který již nechtěl pracovat. Přesto dostává ročně téměř milion korun na poradenství z odboru náměstka Tomáše Kysely, a to zcela neveřejně. Kysela i zástupce tajemníka se snaží vyhnout odpovědím.

Bývalý úředník Michal Vereščák (bývalý člen liberecké ČSSD) má díky náměstku Tomáši Kyselovi o živobytí postaráno. Sice se sám rozhodl ze svého postu vedoucího odboru, který má pro město získávat dotace,  odejít, ale našel si jiný způsob, jak o peníze z města nepřijít.  Město Liberec mu za poslední dva roky vyplatilo přes dva miliony korun za poradenství a práci k projektům, které má na starosti náměstek Tomáš Kysela (zvolený a vyloučený z ANO).

Každý rok téměř milion a pěkně potají

Od února do prosince roku 2017 si takto Michal Vereščák vydělal poradenstvím a prací na projektech v gesci Tomáše Kysely 920 tisíc korun a v roce 2018 to bylo 958 tisíc již jen za období mezi únorem a začátkem května. V roce 2016 radnice vyplatila od února do září částku 220 tisíc korun.

Za poslední rok a půl tedy liberecká radnice skrze Tomáše Kyselu Michalu Vereščákovi, který z ní odešel na vlastní žádost, vyplatila téměř 2 100 000 Kč. Soupisku zakázek naleznete zde.

Navíc je tu ale jedna důležitá okolnost. Až na dvě částky, které Verečšák  inkasoval z liberecké radnice, žádná nepřesahuje 50 tisíc Kč. Jednotlivé zakázky byly totiž uměle rozdělovány na menší části. Důvod je prostý. Podle vnitřní směrnice magistrátu může každý náměstek částku do padesáti tisíc korun zadat bez jakéhokoliv výběrového řízení.

Je tu ale jeden vážný problém – tímto způsobem je obcházen zákon o registru smluv, který stanovuje, že všechny veřejné zakázky nad 50 tisíc musí být zveřejněny právě v registru smluv. Přitom i Michal Vereščák přitom musel moc dobře vědět, co dělá – sám předtím působil ve funkci vedoucího magistrátního odboru. Vereščák ani náměstek Kysela zkrátka nechtěli, aby se někdo dozvěděl, jaký systém si na radnici spolu nastavili.

Peníze byly navíc Michalu Vereščákovi vyplaceny za kontroverzní práce. Například částka 125 tisíc mu byla vyplacena na práci k projektu obřího parkoviště, které radní za ANO a náměstek Ivan Langr (kandiduje za Starosty) chtěli vybudovat v prostorách bývalého amfiteátru.

Ačkoliv na radě prokazatelně padaly argumenty od odpůrců tohoto počinu, že dotaci na tento projekt nepůjde získat (dle zápisu to na radě opakovaně tvrdil Jan Korytář), Michal Vereščák přesto za práci na tomto projektu inkasoval zmíněnou částku. Nakonec se ale ukázalo, že dotaci na výstavbu parkoviště město skutečně nemůže obdržet, jak tvrdili kritici tohoto záměru, pro rozpor s podmínkami dotace.

Náměstek i tajemník odmítají odpovídat

Odpovědím na dotazy kolem podezřelých plateb pro Michala Vereščáka se náměstek Kysela snaží vyhýbat a místo aby normálně odpověděl, zasílá podivná vyjádření. Byť náš web v minulosti opakovaně zmiňoval na veřejnosti, najednou dělá, že jej nezná a odmítá odpovědět. Pro příklad: „O vás mi není nic známo. Vaši osobu neznám. Redakci jakéhosi Vašeho Liberce jsem nikde na uvedené adrese (U Nisy 362/6, Liberec 3) nenašel. Na této adrese je tento seznam firem a společností…“ Uvedl místo odpovědi na jednoduché otázky náměstek Kysela.

Ke svým prokazatelně lživým vyjádřením a snahám o vyhnutí se odpovědi ještě dodal zajímavou metodologii a požadavky. „ Chci vědět, kdo jste, proč potřebujete odpovědi na otázky, které jsou všeobecně známy ze zápisů jednání rady města (tyto zápisy jsou veřejné). Chci vědět, kdo je členem redakční rady vašeho Liberce. Chci znát financování tohoto projektu a kdo za ním popřípadě stojí majetkově. Dále mi sdělte, kde lze zakoupit vaše noviny, a komu je tento mediální projekt určen. Chci znát čtivost vámi vydávaných medií. Politik pracuje s těmi, kteří jej dokáží zviditelnit, které někdo sleduje, čte…“ 

Ale náměstek Tomáš Kysela není jediným, kdo se snaží podezřelé platby pro Michala Vereščáka, když ne přímo utajit, tak znepříjemnit. Tajemník libereckého magistrátu (a mimochodem dlouholetý Vereščákův dobrý známý ) Martin Čech je sice na dovolené, ale dle jeho pokynů měl odpověď vyřídit jeho kolega, který jej zastupuje. Od něj pak přišla místo odpovědí na jednoduché otázky, zda například v případě práce, za kterou dostával Vereščák odměnu, bylo poptáváno více uchazečů, upozornění, ať si podáme žádost dle zákona 106/1999 Sb. Podali jsme ji a případem se budeme ještě více zabývat.

Vedle Tomáše Kysely a tajemníka Martina Čecha jsme se obrátili ve věci podezřelého zaměstnávání i na náměstka Jana Korytáře (Změna pro Liberec), který má dotace na starosti. Ten k tomu uvedl: „Teď tomu již rozumím. Panu Vereščákovi jsem v roce 2015 nabídl, že může na radnici pokračovat a pracovat pro město, přesto, že jsem věděl o jeho zapojení do některých kontroverzních projektů. Evidentně zde ale již tehdy existovala zákulisní dohoda mezi některými politiky a úředníky radnice –  Korytářovi nepomáhat, nechat ho, ať se v tom utopí, hlavně nesmí mít výsledky. Na odboru jsme tehdy měli po minulém vedení rozpracované pouhé dva projekty…“

Tajemný pan V.

Úředník Michal Vereščák na sebe poprvé upozornil před lety, když jako mladý a ambiciozní člen liberecké sociální demokracie před parlamentními volbami začal vést svou vlastní kampaň v řádu stovek tisíc korun a odmítal sdělit, kdo mu ji platí. Za to byl stažen z kandidátky a se stranou se musel rozloučit.

Jméno bývalého šéfa odboru dotací Michala Vereščáka se objevuje i v korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény. V odposleších, které hloupě utekly hejtmanovi Martinu Půtovi, který své sdělení obvinění rozdával vybraným novinářům, aby tak média ovlivnil vlastní verzí, je Vereščákovo jméno několikrát zmíněno.

Sám hejtman Martin Půta jej na tajných schůzkách s manažery Metrostavu, na kterých plánoval, jak ovlivnit své kolegy hodnotitele z ROP Severovýchod, aby podpořili dotaci zhruba 50ti milionů pro podezřelý projekt, přímo požaduje osobu Michala Vereščáka. Tehdejší vedoucí odboru dotací a strategického rozvoje měl hodnotitelům z ROP Severovýchod vysvětlovat, jak moc je dotace pro kostel sv. Máří Magdalény klíčová, byť to nebyla pravda.

Podle zdrojů, které mají blízko k obviněným v kauze, policie pracuje s verzí, že část úplatků od šéfů Metrostavu měla jít i na liberecký magistrát. V tabulkách, které si vedly manažeři Metrostavu se například vedle jména někdejšího úředníka a šéfa pobočky ROP Severovýchod v Liberci Bořka Machatého, který je v kauze obžalován, objevuje u vyplácených částek i osoba označená jako „V“.

Machatý měl zneužívat své pravomoci jako úředník, když zároveň pro příjemce dotace psal projekty, která pak sám administroval. Za to bral peníze skrze libereckou společnost Byzmark, kde figurovali například osoby z liberecké ODS.

Michal Vereščák ovšem na rozdíl od svého známého Bořka Machatého obviněn ani obžalován nebyl.

Dvojí metr na radnici?

Příklad Michala Vereščáka ukazuje, že na radnici zřejmě platí dvojí metr. Upozorňuje na to náměstek Jan Korytář. Podle něj na jedné straně primátor Tibor Batthyány spolu s tajemníkem Martinem Čechem dle Korytáře „dusí“ jeho lidi,   kteří pro město pracují na pracovní smlouvy jako manažeři projektů, tak dlouho, až to mnozí  vzdají a odejdou. Někomu nepovolí zvýšit osobní ohodnocení, jinému nedá smlouvu na dobu neurčitou nebo nepovolí home office . Jako příklad uvádí Jan Korytář případ inženýrky P.N.

Vedle toho je zde ale příklad Michala Vereščáka –   bývalého úředníka s dobrými vazbami na někdejší i současné poltické vedení radnice, který získává zakázky bez výběrových řízení jak na běžícím pásu, měsíčně v průměru za 75 tisíc Kč. Tedy zhruba 2 – 3x více, než mají zaměstnanci na odboru strategického rozvoje, s výhodou práce z domova k tomu, jak dodává Jan Korytář.

Jan Korytář k tomu říká: „Část radnice má stále pod kontrolou bohužel „stará garda“, pan Vereščák je jedním z jejich členů. To je ta partička, která celé čtyři roky usilovně v zákulisí pracuje proti Změně a maximálně se snaží komplikovat naše projekty nebo likvidovat schopné manažery, které jsem na radnici získal. Dobře totiž vědí, že bez schopných spolupracovníků by Změna nic nedokázala.“

Korytář ale kritizuje i práci Michala Vereščáka za jeho působení na liberecké radnici: „Právě dvojice Michal Vereščák, bývalý vedoucí  odboru strategického rozvoje a dotací a Martin Čech, bývalý vedoucí oddělení přípravy a řízení projektů, nesou největší odpovědnost za to, že město v minulém dotačním období nevyčerpalo z přidělených peněz pro Liberec neuvěřitelných 240 milionů korun. Zkrátka proto, že nemělo připravené projekty a nikoho to nezajímalo,“ dodává náměstek Korytář, který s tímto odhalením před pěti lety přišel.

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody