Kraj zvažuje od Syneru odkoupit neprodejný hotel na Sychrově

Politické vedení Libereckého kraje jedná se společností Regal Estate, která patří do stáje S group/syner, jedná o koupi Zámeckého hotelu Sychrov. Hotel na Sychrově stavěla za desítky milionů z dotací samotná firma Syner a dlouhodobě se mu nedaří. Stejně tak se firmě hotel nedaří prodat.

Během dnešního jednání krajského zastupitelstvu vyšla najevo zajímavá skutečnost. Na dotaz zastupitele Jana Korytáře (Změna pro Liberecký kraj) vedení Libereckého kraje přiznalo, že již jedná o koupi Zámeckého hotelu Sychrov. „Chtěl jsem se zeptat na tři otázky. Za prvé, zda je pravda, že Liberecký kraj jedná o odkupu zámeckého hotelu Sychrov? A pokud ano, kdo vede jednání a kdo s tímto nápadem přišel?“, ptal se zastupitel Korytář.

Náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD) uvedl, že kraj zvažuje v místě zřídit lůžkové zařízení pro seniory. „V kapacitě podobných lůžek zaostáváme za ostatními kraji,“ uvedl Pavel Svoboda.

Dotazem byl nepříjemně překvapen nejen náměstek Svoboda, ale i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Svoboda rovněž poněkud uvedl, že jednání dostal „za úkol“ na základě politického jednání vedení Libereckého kraje a že jednání vedou pověření úředníci sociálního odboru.

„Bohužel jsem na své otázky dostal jen částečnou odpověď.“, postěžoval si po jednání Jan Korytář. „Nikdo mi neřekl, kdo na vedení kraje s nápadem tento objekt koupit přišel a někdo to být musel… A také moc nevěřím tomu, že kvůli investici za desítky milionů nevyjednává nikdo z vedení, ale pouze krajští úředníci,“ dodal Korytář.

 „Měl bych dotaz, když ten objekt máme kupovat, kdo je majitelem nemovitosti?,“ tázal se zastupitel Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). „ Máte to v materiálech. Majitelem je společnost Naxos, s.r.o.,“ odpověděl náměstek Svoboda. To ale není pravda. Firma Naxos  je ovšem pouze dražitelem hotelu. Jejím vlastníkem je firma Regal Estate, která patří do konsorcia S group holding (Syner).

Samotná nemovitost je ovšem dosti problematická. V roce 2007 ji postavila firma Syner za zhruba 150 milionů korun, při čemž 64 milionů na stavbu získala z fondů Evropské unie. Několik let zde provozovala hotel, jak jí nařizoval dotační titul, ale nikterak úspěšně. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, za 12 let se zde například vystřídalo osm hotelových ředitelů a podnik byl ztrátový.

S group holding/Syner se již několik let snaží objekt prodat. Rovněž neúspěšně. Naposledy prodej hotelu na Sychrově oznámila dražební společnost Naxos v lednu tohoto roku. Odhadovaná cena byla 80 milionů korun. Ale ani letos se nepřihlásil žádný zájemce a termín dražby se tak posunul až do května.

To, že o hotel není dlouhodobě zájem,  dosvědčuje i známý liberecký hoteliér Lukáš Pytloun, který pro Mladou frontu Dnes letos uvedl, že Regal Estate ze stáje S group holding /Syner mu jej nabízela již před pěti lety za cenu 40 milionů a přesto tuto nabídku odmítl.

Navíc jak uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda na další dotaz zastupitelů, pokud by kraj zámecký hotel koupil, musel by do něj navíc investovat 67 milionů korun, aby se z něj stalo zařízení pro seniory.

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,