Týden pod Ještědem: nejen dobří holubi se vracejí

Zvyk je železná košile a starého psa novým kouskům nenaučíš. Vidět to je v Liberci, kde si opět na radnici podávají kliku staré známé firmy, které se v minulosti naučily žít z byznysu s veřejnou kasou. Důležitější zpráva ale přišla tento týden ze soudní síně.

Kalendář Liberecka je firma, která patří známým postavám místní ODS a do značné míry symbolizuje „klasickou éru“ libereckého klientelismu, který pod Ještědem vykvetl v prvních dvou polistopadových desetiletích. Firma dostávala (a s příchodem koalice Starostů, ANO a ODS znovu dostává) nemalé dotace z radniční kasy a v minulosti měla od města až absurdní zakázky.

Jeden z jejích majitelů byl náměstek Jiřího Kittnera a poslanec, a proto před Vánoci 2007 nikoho nepřekvapilo, že tehdejší koalice pod taktovkou občanských demokratů, zvýhodnila Kalendář Liberecka při nákupu lukrativního pozemku v srdci Lidových sadů, kde mělo vzniknout infocentrum. I proto byly tehdy firmě odpuštěny desítky procent oproti ceně v místě a čase obvyklé.

Jenomže infocentrum nevzniklo. V roce 2015 tehdejší koalice Změny a ANO dokonce z tohoto důvodu zažádala o zpětný odkup do vlastnictví města. Podivně se ale zachovali magistrátní úředníci pod  tehdejším, dnes již pravomocně odsouzeným, tajemníkem. Firmu sice kontaktovali, ta nereagovala a tím to skončilo.

Se současnou koalicí ale firmě Kalendář Liberecka opět narostla ramena  a začala vystrkovat růžky. Pozemek za směšnou cenu, za kterou jej získala, vracet nechce, ale ráda jej prý vymění. A to za pozemek ještě lukrativnější, přímo naproti Lidovým sadům a vchodu do ZOO. A současná koalice, která si do štítu vetkla transparentnost a šetrné nakládání se svěřeným majetkem? Odkývala to a bez řečí.

V Liberci tak existují dvě protichůdná usnesení k jednomu, kdysi městskému, pozemku. To ale nikoho nepřekvapí, kamarádšofty si zde vždycky podávaly ruku s absurditou. Někdy se holt nevracejí jen dobří holubi, ale i modří ptáci z čeledě krkavcovitých.

Poněkud závažnější zprávu ale přinesl samotný závěr týdne. V Liberci začal znovu  soud s bývalými politiky místní ODS, kteří dle žalobce měli tunelovat městský majetek skrze městskou akciovku na Ještědu, a to v milionech korun. Soud je opět na samém začátku, protože soudce, který dosud někdejší prominenty ODS v rozporu s nálezy vyšší instance osvobozoval, musel odstoupit.

Vrchní soud jasně řekl, že soudí špatně a jednostranně posuzuje důkazy ve prospěch obžalovaných. To je poměrně alarmující zpráva, protože pro demokratickou společnost je nezávislost justice klíčová. Nikdo nemůže tvrdit, jaké důvody soudce vedly k tomu, že tak činil, ale že tak skutečně činil, je bezesporu.

Jedná se o poměrně bezprecedentní odvolání soudce, minimálně u tak závažné kauzy. Je to zároveň i varovný signál do budoucna, jelikož tentýž soudce má na starost i další a mnohem aktuálnější kauzu, a to v případě údajného rozkrádání evropských dotací, kde zase figuruje i samotný hejtman Martin Půta.

 I zde se již objevily podivné okolnosti, například když se hejtmanovi povedlo odsunout začátek procesu do doby po volbách, když s veřejností a soudem sehrál divadlo s přísedící soudu, u které mu až na poslední chvíli začalo vadit, že je manželkou jeho významného stranického kolegy. Po odvolání soudce Neumanna z případu tunelování městského majetku na Ještědu, tak bude potřeba být dvakrát tak obezřetný.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou