Peníze měly být vyplaceny předem, aby bylo na úplatky, tvrdí Korytář

Zakázky kolem evropských dotací jsou zmanipulované a dopředu rozebrané velkými stavebními firmami a nelze se tvářit, že tomu tak není. To tvrdil u soudu v roli svědka liberecký politik Jan Korytář. Postaral se tím o rozruch mezi obžalovanými.

V úterý v Liberci pokračoval soud, ve kterém je žalováno 13 osob a 4 firmy, že se měli podílet na tunelování evropských dotací na projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Podle žalobce se jednalo účelově předraženou zakázku, a to zhruba o 23 milionů, z čehož přibližně polovina měla jít na úplatky mezi úředníky a politiky.

Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který byl v té době předsedou Regionální rady ROP Severovýchod, která o přidělení dotací rozhodovala. Ten se měl dle žaloby za úplatek 830 tisíc korun zasloužit o to, aby byly miliony z dotací vyplaceny firmě Metrostav, která rekonstrukci prováděla, předem a ne až po skončení prací. To bylo odsouhlaseno poté, co byl jednatel společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) Jiří Zeronik (ODS) v souvislosti s kostelem odsouzen za korupci.

Neumím si představit, že byl jiný důvod, proč chtít, aby Metrostavu bylo vyplaceno 20 milionů předem, než že část z této sumy měla jít na úplatky pro některé politiky a úředníky. Tehdy totiž již reálně hrozilo, že dotace bude zastavena, což se také nakonec stalo,“ uvedl u soudu liberecký politik Jan Korytář (Změna pro Liberec), který byl v letech 2013-2014 členem Regionální rady ROP Severovýchod a který se zasadil o přijetí přísnějších kritérií u projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény. 

„Nemůžu zavírat oči nad tím, že veřejné zakázky financované z dotací, jsou často předem rozebrané velkými stavebními firmami a účelově předražené, jsem přesvědčen, že je to i případ kostela sv. Máří Magdalény“ uvedl u soudu Jan Korytář, který si tím vyjádřil hlasitou vlnu nesouhlasu mezi obžalovanými a jejich advokáty, kteří se pak snažili jeho svědectví znevěrohodnit. Korytářovi dále vadilo, že žadatel o dotaci, tedy společnost GEPO záměrně ukrývá svou skutečnou majetkovou strukturu a není tak zřejmé, komu peníze ve finále jdou. I na tuto skutečnost náš web upozorňoval jako první již před lety.

Přísnější kritéria pro projekt kostela sv. Máří Magdalény prosazoval i samotný vedoucí celého ROP Severovýchod Zdeněk Vašák z Hradce Králové, který potvrdil Korytářova slova, že projekt byl nahlížen jako vysoce rizikový. „Pro mě osobně bylo nepřijatelné po odsouzení jednatele společnosti GEPO z korupce, aby byly peníze vyplaceny předem, to jsem říkal i tehdejšímu předsedovi ROP Severovýchod panu Půtovi,“ uvedl u soudu Vašák. Zároveň ale popřel, že by na něj Půta vyvíjel nějaký přímý nátlak.

„Hejtman radou Rop Severovýchod manipuloval“, tvrdil dále u soudu Korytář. „Tvrdil například, že pokud nebude schváleno průběžné financování projektu kostela sv. Máří Magdalény, budou ohroženy dotace pro celý Liberec, což byl samozřejmě nesmysl. Ten projekt byl po policejním zásahu z dotačního programu vyloučen a peníze pro ostatní projekty v Liberci to nijak neohrozilo,“ pokračoval Korytář.

Jeho slovům odpovídají i policejní odposlechy, které jsme na našem webu zveřejnili i v minulosti. Na nich lobbisté z Metrostavu otevřeně hovoří o tom, že na žádost Martina Půty má na regionální radě vystoupit tehdejší primátorka Liberce Martina Rosenbergová a potvrdit jeho tvrzení o tom, jak je projekt Centra geotermální energie v kostel sv. Máří Magdalény pro Liberec klíčový.

U soudu se rovněž zmínilo i veřejné tajemství, že v době, kdy se o kontroverzním projektu rozhodovalo, udržoval hejtman Martin Půta milenecký poměr se svou přítelkyní z Prahy, která s ním i otěhotněla. I to by podle Korytáře, na kterého se měla Půtova milenka obrátit sama zhruba před pěti lety, mohlo vysvětlovat akutní potřebu peněz u hejtmana Půty.

Martin Půta obvinění dlouhodobě odmítá a hovoří o účelové dehonestaci a kampani, která je proti němu ze strany policie a justice vedena. Na včerejší tvrzení uvedl, že pro rychlejší uvolnění peněz pro Metrostav hlasoval z jiných důvodů. „Potřebovali jsme naplnit kritéria pro obnovu brownfieldů, které po nás požadovalo ministerstvo. Jinak by hrozilo zastavení celého dotačního procesu,“ uvedl u soudu hejtman Půta. Nadále zopakoval, že žádný úplatek nepřijal a ani mu ho nikdo nenabízel.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody