Varování se potvrdilo. Na kostel sv. Máří Magdalény nepřijde ani koruna

Již od roku 2009 soustavně upozorňujeme na problém, který v rámci čerpání evropských dotací představuje anonymní společnost Iberus a  její představitel, někdejší zastupitel za ODS,  dnes za korupci pravomocně odsouzený Jiří Zeronik. Ač jsme byli vysmívání a haněni, naše varování se v těchto dnech bohužel potvrdila. ROP Severovýchod ukončuje smlouvu o čerpání dotace na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdaleny. Na kostele se přitom od dubna provádějí stavební práce. Kdo je zaplatí a neutrpí-li tím kulturní památka, je ve hvězdách. Ohrožen může být nakonec i celý IPRM.

Podnět k tomu to kroku dal sám Jiří Zeronik. Ten byl před několika týdny pravomocně odsouzen za korupci. Soud rozhodl, že se spolu se společníky snažil uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Tři podnikatelé se Zeronikem v čele tak chtěli získat čtvrt miliardovou dotaci na výstavbu soukromé vysoké školy a nabízeli úplatek ve výši 15 milionů. Od soudu odešli s podmínkou a stotisícovým peněžním trestem.

Zeronik jako jednatel společnosti Gepo, o.s. za posvěcení libereckých politiků získal dotaci ve výši 55 milionů z Evropské unie na velice podivný projekt „Centrum geotermální energie pro občany“ . Celý projekt pak měl přijítna 65 milionů. Před několika dny sám Zeronik za společnost Gepoo.p.s., která je příjemcem dotace, dopisem požádal o ukončení smlouvy o čerpání dotace. „Důvodem je pravomocné odsouzení pana Zeronika za korupci,“ uvedla pro nášliberec.cz Eva Jouklová, mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod.

„Pan Zeronik odstoupil na začátku září od smlouvy o čerpání dotace, takže Regionální rada tuto smlouvu v nejbližších dnech ukončí s tím, že jsme na tento projekt neproplatili žádné prostředky,“ dodala ještě pro náš server Jouklová.

Kdo zaplatí práce a neodnese to nakonec kostel a IPRM?

Projekt „Centrum podpory geotermálního využití energie“ přitom běží již od letošního dubna a na kostele sv. Máří Magdalény, kde projekt realizuje, se od té doby pilně pracuje. Dodavatelem je firma Metrostav, elektrické sítě přitom zajišťuje firma Oaza-net, která patří dalšímu členovi liberecké ODS, příteli Radima Zika, Hynku Tampierovi. Podíl ve firmě má ovšem i Pavel Krenk, někdejší náměstek a spolustraník primátora Jiřího Kittnera z ODS. Právě o Krenkovi se hovoří jako o skutečné šedé eminenci, která stojí za anonymní firmou Iberus, která vlastní zmíněný kostel.

Řada stavebních dělníků a řemeslníků, kteří na kostele pracují přitom nedostali celé měsíce zaplaceno. Nejsou výjimkou zaměstnanci, kteří poslední výplatu dostali za květen. Redakce jejich jména zná, ale na jejich vlastní přání je neuvádí. Jak to bude s platbami za prošlou práci i stávajícími smlouvami nyní, když ROP Severovýchod nepošle ani korunu, je ve hvězdách.

Objekt bývalého kapucínského konventu s kostelem sv. Máří Magdalény je také národní kulturní památkou. Otázkou je, nakolik již stavební práce pokročily a zda se podaří objekt nyní před zimou zakonzervovat, aby nedošlo k jeho poškození.

Jelikož se nejedná o malý projekt, může se stát, že kvůli zastavení dotace na něj bude ohrožen celý jeden tématický okruh Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM) s názvem „Atraktivní a kvalitní život v Liberci.“ Protože projekt „Centrum geotermální energie pro občany“ vypadne, budou ohroženy indikační faktory IPRM a to se může zrušit jako celek. Přitom v tomto tématickém okruhu jde 540 milionů, které měly zkvalitnit život obyvatelům města Liberce.

Podle samotného vyjádření Zeronika se projekt kvůli ztrátě dotací stane skromnějším, neziskové organizace v něj nebudou dostávat tolik prostoru. To by souznělo s kritikou projektu, kdy bylo od začátku poukazováno na to, že „prostor pro neziskový sektor“ je jen zástěrkou na získání dotací. Tyto sice již vyplaceny nebudou, ale práce byla z velké části již odvedena.

A to, že podivný projekt anonymní firmy Iberus za přispění některých politiků „ubral místo“ dalším projektům, které si přála nezanedbatelná část liberecké veřejnosti, jako je například obnova Lesního koupaliště nebo rekonstrukce kina Varšava, je také skutečností.

Většině politiků anonymita příjemce dotací ani odsouzení Zeronika nevadilo

Server nášliberec.cz již od roku 2009 a soustavně upozorňoval na podivnosti kolem anonymní společnosti Iberus i na problematické podnikatelské i politické aktivity Jiřího Zeronika. Jedinými, kdo kvůli těmto skutečnostem odmítali podpořit projekty spojené s Iberusem dotované z evropských fondů byli zastupitelé za KSČM a Změnu pro Liberec. Nikomu z ostatních (ODS, ČSSD, Liberec občanům..) to nevadilo a projekty podpořili.

Když byl Jiří Zeronik v dubnu tohoto roku poprvé odsouzen za korupci (zatím ještě nepravomocně), obrátila se redakce našeho serveru na předsedy politických klubů na liberecké radnici.  Uveďme některé z nich.

Martin Sepp z ČSSD uvedl: „V rámci hodnocení projektu který bude čerpat finanční prostředky z ROP je potřeba předevšim hodnotit vlastní kvalitu a udržitelnost projektu a toto by mělo být prioritní. Hodnotit jakýkoliv projekt podle žadatele je dle mého názoru zavádějící. Jako člen regionálni rady ROP severovýchod si nemysĺím , že hodnotit přihlašovaný projekt dle žadatele je v souladu s podmínkami EU . V tomto případě je pro město duležitý význam a ve vztahu k financím především povinná  udržitelnost projektu.V tomto konkrétním případě se mi tento projekt zdá jako smysluplný a to ve vztahu k občanům města.“

Jiří Šolc z Liberce občanům: „Myslím, že projekt opravy kostela by případné odsouzení jednatele nemělo ohrozit. Projekt má svůj harmonogram a termíny vyplývající ze smlouvy. No toto všechno jsme se ptali při zahájení trestního řízení a byli jsme ujištěni, že žadatelé podniknou personální opatření. Věřím, že toto dodrží. Pokud by naopak tento projekt realizován nebyl, mělo by i problém město s naplňováním indikátorů (zejména revitalizace památek) a časoplánu čerpání celého IPRM. To je hledisko věcné. Vnímáno optikou politiky je samozřejmě maximálně nešťastné, když je klíčový zaměstnanec partnera města obviněn … Nicméně se závěry je nutné počkat na vyřknutí pravomocného rozsudku.“

Naproti tomu Jaroslav Morávek z KSČM napsal: „Jistě již víte,že jsem v řídícím výboru IPRM protestoval proti zařazení akcí,které prezentuje tato firma a náš klub také nesouhlasil s akcemi,které provádí na Perštýně.Při IPRM mi však bylo vysvětleno,že na př. akce „Centrum podpory Geotermálního využití energie “ z hlediska hodnocení dává velmi kladné body do celkového hodnocení podaných projektů  a je již smluvně vázána. Samozřejmě mi vadí i současný stav anonymity této firmy.Proto náš Klub KSČM nehlasuje pro projekty,podané touto firmou.“

Jiří Zeronik byl na zastupitelstvu opakovaně dotazován zastupitelem Janem Korytářem (ZpL) na skutečné vlastníky firmy Iberus, jejíž majetek měl být dotacemi zhodnocován. Jiří Zeronik opakovaně odmítl odpovědět. Jiřímu Šolcovi z Liberce občanům stačilo jeho slovo, že za „tím není nikdo z politiků“ a Lukáš Martin z ČSSD, náměstek za projekty z EU odpovědný, vysvětlil postoj své strany ještě jasněji: „Asi o vlastnictví IBERUSU či GEPA vám tady pohovoří zástupce společnosti. Asi mi nepatří abych ostatní komentoval. Takhle to asi odpovím, protože co si myslím a nemyslím může být každému jedno, důležité je, jestli ta společnost je funkční či nefunkční atd., a jaké jsou vypracované smlouvy s městem.“

Jak to bylo s od začátku hodně podezřelým projektem na „geotermální energii“  se můžete dočíst v samostatném článku a o aktivitách firmy Iberus Jiřího Zeronika jsme pro Vás zřídili samostatnou kategorii.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.