Kontroverzní nákup se nekoná: kraj nekoupí od Syneru hotel na Sychrově

Minulý týden zastupitelstvo libereckého kraje odpískalo nákup hotelu na Sychrově, který vedení kraje chtělo koupit za cenu daleko přesahující cenu tržní. Poté, co na případ upozornila opozice a proběhl médii, z nákupu sešlo, byť kolem něj bylo politické dusno.

Jak náš web informoval jako první již březnu, Liberecký kraj potichu předložil velice kontroverzní návrh na nákup hotelu na Sychrově, který patří společnosti Regal estate ze stáje S group holding (Syner). V místě měl vzniknout domov pro seniory. Hotel stavěla za desítky milionů z dotací samotná firma Syner a dlouhodobě se mu nedaří.

Shodou okolností ale již několik měsíců předtím se osudu z dotací postaveného hotelu věnovala liberecká média. V roce 2007 jej postavila firma Syner za zhruba 150 milionů korun, při čemž 64 milionů na stavbu získala z fondů Evropské unie. Několik let zde provozovala hotel, jak jí nařizoval dotační titul, ale nikterak úspěšně. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, za 12 let se zde například vystřídalo osm hotelových ředitelů a podnik byl ztrátový.

Mladá fronta také přinesla zprávu o tom, že o hotel není dlouhodobě zájem,  dosvědčuje i známý liberecký hoteliér Lukáš Pytloun, který pro Mladou frontu Dnes letos uvedl, že Regal Estate ze stáje S group holding /Syner mu jej nabízela již před pěti lety za cenu 40 milionů a přesto tuto nabídku odmítl.

V březnu šel zvažovaný plán na nákup hotelu za téměř 70 milionů korun (přičemž 67 milionů by do objektu musel Liberecký kraj ještě investovat, aby zde mohl vůbec vzniknout cílený domov důchodců) do zastupitelstva kraje překvapivě potichu a když se na jednání zastupitelstva na něj ptali zástupci opoziční Změny pro Liberecký kraj, hejtman i jeho náměstci to nelibě nesli. Během jednání padaly i nepravdivé informace, například o tom, kdo je skutečným majitelem objektu.

Případ se rovněž propíral i libereckými médii, protože investice zhruba 140 milionů korun do objektu, který S group holding/Syner nemůže dlouhodobě prodat, vzbudila pochopitelně zájem. Úsměvně působila i křečovitá snaha médií S group holding/Syner o podporu tohoto obchodu.

Navíc podle kuloárních informací nebyla s formou prodeje spokojena ani část radních kraje, byť se o něj měl zasazovat sám hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ostatně překvapení z plánu na nákup tohoto hotelu projevovali již v březnu nejen opoziční, ale i někteří koaliční zastupitelé. Nakonec ale, i po sérii článků v médiích, z prodeje sešlo.

Liberecký kraj si nechal vypracovat znalecký posudek, který potvrdil slova hoteliéra Lukáše Pytlouna, že tržní cena objektu se pohybuje někde kolem 40 milionů korun. Kraj za objekt mohl, dle znaleckého posudku nabídnout maximálně 43 500 000 korun, což bylo daleko méně než původně avizovaných 68 milionů korun.

To ale společnost zastupované Petrem Syrovátkem mladším odmítla, byť se odvolala na vyjádření společnosti VGD, která označila krajem objednaný znalecký posudek za neodborný a nereflektující skutečnou hodnotu společnosti. Pro úplnost je ale potřeba dodat, že firma VGD patří Janu Šumovi,  bývalému kandidátu liberecké ODS, která je se společností S group holding/Syner bytostně spjata.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,