Liberec hospodařil s přebytkem téměř 60 milionů

V dobré kondici zanechala města současnému vedení bývalá koalice Změny pro Liberec a exANO. Liberec loni hospodařil s přebytkem skoro 58 milionů korun, vyplývá to z vyjádření současného náměstka pro ekonomiku Zbyňka Karbana z ANO.

I loňský rok byl pro Liberec a jeho ekonomiku příznivý. Mohly za to zvýšené příjmy města, které se ročně zvýšily o zhruba 94 milionů korun. Město ale bylo úspěšné i v získávání dotací a investičních záměrech, což byla priority bývalého náměstka pro ekonomiku Jana Korytáře (Změna pro Liberec).

 „Příjmy, zejména daňové, byly v souladu s prosperující ekonomikou vyšší. Nárůst zaznamenaly i přijaté dotace, které měly dopad i do vyšších výdajů, neboť město realizovalo více projektů,“ uvedl pro ČTK Zbyněk Karban, který je od loňských voleb novým náměstkem pro ekonomiku v koalici Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS.

Velice úspěšný byl Liberec v roce 2018 i v získávání dotací. Loni získal 255 milionů korun, což je o 48 procent více než v roce 2017. Tyto peníze se použily zejména na opravu městského majetku. Mezi největší dotační projekty patřila loni dokončená rekonstrukce mateřské školy Beruška za 50 milionů a zahájená oprava základní školy na náměstí Míru v Ruprechticích za více než 70 milionů korun.

Bývalá koalice se rozhodla jít cestou investic, proto se snižování dluhu, který Liberci zůstal po vládách ODS nesnižoval tak rychle, jak by mohlo, místo toho se ale peníze investovaly například na kofinancování dotačních projektů, kde například město u projektů dotovaných z Evropské unie ale platí pouze 15% z celkové částky.

I letos má město po bývalé koalici připravené projekty, do kterých chce investovat. V roce 2019 se Liberec chystá investovat přes půl miliardy korun, to je asi o 140 milionů korun víc než loni. Spolupodíl města na všech dotačních akcí by měl být letos ve výši 150 milionů korun.

Zadlužení Liberce se ale snížilo, a to na 1,65 miliardy korun v souvislosti s refinancováním dvoumiliardového dluhopisu do směnečného fondu s výhodnějšími podmínkami pro město. „Je to zdánlivé snížení, ve skutečnosti loni zadluženost vzrostla o částku, která skončila v rozpočtu,“ uvedl pro ČTK náměstek Karban.

Liberec ale i nadále musí splácet dluh, který mu na krku zůstal po 20 letech vlád ODS, kdy se realizovaly kontroverzní projekty jako například hokejová hala. Na každého obyvatele Liberce aktuálně připadá dluh 18 419 korun.

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se