Pelta a Vařil měli navyšovat cenu zakázek v dopravním podniku

Další pokračování z příběhu korupce kolem libereckého dopravního podniku, přinesl zpravodajský server seznamzpravy.cz Z materiálů, který má k dispozici vyplývá, že zakázka na rekonstrukci tramvajové trati v Liberci byla předražená o miliony, které se měly dostat do jabloneckého fotbalového klubu Miroslava Pelty.

Miroslav Pelta sám již přes rok čelí obvinění v korupční kauze, že spolu s tehdejší náměstkyní Simonovou Kratochvílovou ministryně pro školství a sport pochybným způsobem rozdělovali stovky milionů dotací sportovním oddílům.

Dnes se ukazuje, že Pelta měl, ve spojení s podnikatelem a klíčovou osobou společnosti BusLine Jiřím Vařilem a někdejším ředitelem dopravního podniku Lubošem Wejnarem, ovlivňovat a předražovat veřejné zakázky, které liberecký dopravní podnik zadával. Wejnar i Vařil byli v dubnu obviněni policií.

Jedná se konkrétně o zakázku na rekonstrukci tramvajové tratě v Rumunské ulici, kterou v Liberci loni za 52,6 milionu rekonstruovala Eurovia. Podle policie byla akce nejméně o 3,6 milionu předražená a tyto peníze měli skončit u Pelty. Policie při dubnovém zátahu obvinila rovněž dva manažery z Eurovia, mezi nimi i Pavla Jirouška, který celou záležitost měl s Peltou projednávat.

Server seznamzpravy.cz uvádí část policejního usnesení, kde jsou citovány odposlechy mezi Jiřím Vařilem a Lubošem Wejnarem. „Míra mě hrdě informoval, že Rumunská přinese do fotbalu pět milionů, a poděkoval mi, že jsem to zařídil,“ říká tam podle dokumentu Vařil, který podle vyšetřovatelů ze zákulisí chod dopravního podniku řídil a je také mezi obviněnými.

„Pro Míru jsou to letos jedny z největších peněz, co v letošním roce do fotbalu dostane,“ pokračuje pak v dokumentu záznam hovoru Vařila s Wejnarem. „A on ví jednoznačně, že seš za tím ty, to znamená, že on tam jako za tebou stojí naprosto pevně, a Míra ty koule má.“

Miroslav Pelta po fúzi libereckého a jabloneckého dopravního podniku zasedal v jeho dozorčí radě, ze které ale rezignoval po jeho loňském obvinění v aféře s přidělováním sportovních dotací. Eurovia i BusLine patří mezi klíčové sponzory Peltova jabloneckého fotbalového klubu, na což náš server, jakožto na další propojení mezi politiky a BusLine,  upozorňuje dlouhodobě.

 

Subscribe
Upozornit na
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody