Liberecký Azyl za necelých 14 dní podpořilo v petici 855 lidí

855 lidí podepsalo během necelých dvou týdnů petici směřovanou libereckým zastupitelům, aby pomohli napravit úřední chybu, která sužuje místní kulturní klub Azyl. Ten se potýká nejen s touto roky neřešenou úřední chybou, ale také neustálými útoky ze strany sousedů s dlouhými prsty do politiky.

Klub Azyl v Liberci funguje již deset let. Stal se nejen známým mezi milovníky pia a pivní kultury, kde je v rámci České republiky známým fenoménem, ale stejně tak i jako místní alternativní kultury, která daleko přesahuje hranice města i regionu. Za posledních deset let zde proběhly stovky koncertů, přednášek, workshopů i jiných akcí, které navštívily desítky tisíc lidí z Liberce i celé země.

Dnes má zastupitelstvo projednávat změnu územního plánu, která by mohla napravit desetiletí starou chybu úředníků, která zavedla bývalou fabriku, ve které se Azyl nachází do školních ploch. To místnímu klubu aktuálně znemožňuje konat kulturní akce.

Na tuto chybu se snaží dlouhodobě upozornit trojice sousedů Azylu – podnikatel Jiří Smetana, který si vedle klubu na garáži postavil dům, bývalý kontroverzní úředník Pozemkového fondu, který  z něj musel po sérii skandálů a vlastním obohacení se odejít Michal Frydrych a jeho partnerka, bývalá náměstkyně primátora Jiřího Kittnera Dagmar Helšusová.

Ti vedou s Azylem vleklou neúspěšnou válku skrze soudní síně a tak se snaží poškodit klub i jinak, mimo jiné přes své politické kontakty. Loni se jim povedlo Azylu sebrat zahrádku před klubem pod vylhanou záminkou, že zde sami chtějí budovat komunitní zahradu (což nikdy, na rozdíl od lidí z Azylu, neudělali), aktuálně se jedná o nejrůznější podněty a udání.

O tom, že ale osud Azylu oproti tomu leží na srdci stovkám Liberečanů i přespolních svědčí petice, kterou během necelých dvou týdnů podepsalo 855 lidí, a to v papírové podobě. Elektronická ani nebyla zveřejněna. Zda tato ukázka občanského zájmu o kulturní dění v Liberci bude mít dopad i na liberecké zastupitele, ukáže již dnešní jednání zastupitelstva města.

 

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,