Slovenští vědci a ochránci přírody varují: TMR u nás devastuje přírodu a má podivné vazby na politiky!

Zatímco v Liberci velká část politiků narychlo prosazuje faktickou privatizaci lyžařského areálu na Ještědu firmou slovenského miliardáře Igora Rattaje Tatry Mountains Resorts (TMR) a vidí v ní jenom pozitiva. Na Slovensku mají zkušenost s působením TMR jinou.

Dnes má zastupitelstvo rozhodnout o pronájmu areálu na Ještědu firmě TMR, která jej má získat de facto zdarma, může na něm vydělávat a má jí být na Ještědu dána volná ruka. Jako začátek její působení má být například schválena rozsáhlá změna územního plánu, která zajistí rozšíření sjezdovek.

Politici, v čele s primátorem Tiborem Battyhyánym, který s Rattajem od začátku netransparentně jedná, hovoří pouze o rozvoji areálu, za který město nebude muset platit a o tom, že Liberci a kopci nad ním vstup slovenského investora přinese jen samé plusy.

Na druhou stranu ani jedna ze stran a politiků, kteří nynější pronájem na 25 a více let prosazují, to nesdělili před loňskými volbami občanům a nemají k takovému kroku mandát.

Již od začátku ale padají hlasy, že Rattajovi a TMR půjde o Ještěd a Liberečáky až v poslední řadě a jediné, co ho sem žene, je kumulace zisku bez ohledu na následky pro město, jeho obyvatele i přírodu. Často zněly argumenty, že TMR se chová necitlivě i k jejím domácím horám, kde například ve Vysokých a Nízkých Tatrách provozuje několik středisek.

Zda je to pravda, na to jsme se zeptali přímo na Slovensku u zdejších odborníků. A ti tyto obavy jenom potvrdili.

Univerzitní profesor Mikuláš Huba, který je předním slovenským geografem a geoekologem i členem Slovenské akademie věd, na náš dotaz přímo odpověděl (z úcty k jmenovaným necháváme citace v jejich rodném jazyce): „Podľa mojich skúseností, vplyv TMR na slovenskú prírodu je devastačný. Z môjho pohľadu patria medzi hlavné hrozby pre tzv. chránenú prírodu u nás.“

Profesor Huba se vyjádřil i ke krotice politiky TMR, která má ze slovenských horských středisek dělat resorty pro „horních deset tisíc“ a znepřístupňovat je „normálnám občanům“: “Napriek rôznym marketinkových akciám ceny v ich strediskách sú minimálne také, ako v Rakúsku, kde sú však služby oveľa lepšie.“

Názory profesora Huby podpořila i známá slovenská ochránkyně přírody inženýrka Lubica Trubiniova: „Podľa mojho osobného nazoru je posobenie TMR v slovenských horách jednoznačne negativne, vzhladom na intenzivny rozvoj „tvrdého“ cestovného ruchu, ktory tato firma realizuje v územi, kde posobi (predovšetkym Vysoké Tatry a velka část Nizkých Tatier). Aktivity TMR sú totiž nešetrne, devastacče voči prirode, a to dokonca aj v uzemiach s najvyššim stupňom zákonnej ochran.“

Jako další negativní trend vidí Trubiniová i ekonomickou dominanci TMR, který nejvíce dopadne na menší podnikatele navázané na lyžování a cestovní ruch v horách: „Dalšou negativnou stránkou problemového posobenia TMR je orientacia daného uzemia/regionu na neudržatelny rozvoj, vratane silně dominantného podnikatelského postavenia TMR a z neho vyplyvajucích dopadov na miestnych (najma malych a strednych) podnikatelov.

Stejně tak vidí činnost TMR i vědecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislavě, botanik Jano Topercer. Ten kritizuje i skutečnost, že skupiny jako TMR a jejich mateřská J&T ovlivňují politiky a úřady, které se pak nechovají jako zastánci občanů a veřejného zájmu.

Topercer například ukázal na propojení TMR se slovenskými ministerstvem životního prostředí, kde zdejšímu ministrovi dělala od roku 2011 poradkyni Anna Jusková, která zároveň působí v TMR. Tato společnost pak nepřekvapivě dostává od ministerstva výjimky z ochrany přírody pro svou podnikatelskou činnost v Tatrách.

Úrady sa zreteľne viac uzavreli do seba, vypli viaceré spätné väzby, točia si hlavne svoj „business as usual“ a pričasto nepresadzujú záujmy ochrany prírody a krajiny, ale pôsobia ako inštitúcie zajaté a unesené oligarchami.“, hodnotí situaci na Slovensku, kde TMR vrůstá do politiky i administrativy vědec Topercer.

V samotném Liberci nejvíce za TMR kope primátor zvolený za ANO Tibor Batthyány, který s Igorem Rattajem za zády rady i zastupitelstva dlouhou dobu vedl jednání. Jejich „soukromou povahu“ kritizovala opozice i koaliční partner. Padala dokonce slova, že by si primátor měl uvědomit, že je zástupcem města a ne TMR. Ochotu podpořit vstup TMR na Ještěd již deklarovala ČSSD, jejíž člen Jan Svatoš je ředitelem SAJ, který má pod TMR přejít.

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody