Monoblok na Papíráku bude, Batthyánymu pomohl přeběhlík Langr

Španělského investora, který chce zastavět dolní centrum obřím bytovým monoblokem, už pravděpodobně nic nezastaví. Ačkoliv měl již tři roky propadlé územní rozhodnutí, dnes dali souhlas s kritizovanou výstavbou radní zvolení za ANO a náměstek Ivan Langr, protesty zbylých radních za Změnu nepomohly.

Obrovský monoblok s více jak stovkou bytů se bude táhnout od současného „Papírového náměstí“ (respektive Papírové ulice) až po schody vedoucí ke Střední zdravotní škole. Projekt vymyšlený za vlád ODS dnes předložil schválit Tibor Batthyány (zvolen za ANO) a pomohli mu ho schválit jeho straničtí kolegové a přeběhlík ze Změny pro Liberec, který se chystá kandidovat za Starosty pro Liberecký kraj, Ivan Langr.

Rada města převahou hlasů radních za exANO a Ivana Langra dala souhlas jakožto vlastník dotčených komunikací k prodloužení územního rozhodnutí. To přitom bylo propadlé již tři roky a radní nic nenutilo k tomu, aby tak učinili. Naopak: mohli na investora tlačit, aby v libereckém poničeném, ale přeci jen historickém centru, zvolil drobnější zástavbu, tak jak to rada deklarovala jednohlasně v roce 2015 na návrh tehdejší náměstkyně pro územní plán Karolíny Hrbkové. Tehdy stejně hlasovali primátor Batthyány i náměstek Langr.

Hrbková ale byla pomocí opozičních Starostů pro Liberecký kraj z gesce odvolána a její pravomoci převzal primátor Tibor Batthyány, který v těchto dnech přišel s iniciativou na obnovu původního obřího projektu, proti němuž v minulosti vznikla petice se stovkami podpisů i četné protesty libereckých památkářů a odborné veřejnosti.

Tím, že se Batthyánymu podařilo protlačit souhlas vlastníka dotčených komunikací a měl k tomu podporu svého klubu a přeběhlíka Langra de facto znamená, že investorovi ve stavbě nic nezabrání. Ještě nedávno se zastánci výstavby monobloku s primátorem v čele odvolávali na primátorovu Radu architektů, která má ale pouze poradní orgán složený často z přespolních a ne všichni v ní navíc s monoblokem souhlasili.

V posledních dnech se navíc objevily názory zástupci Změny pro Liberec, že Batthyány Radu architektů obelhal, když jim zatajil, že územní rozhodnutí pro monoblok, který vydala předchozí městská vláda Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a ODS, propadlo již před třemi roky.

Dnes Batthyány přišel s dalším důvodem, proč stavbu monobloku umožnit a díky postoji Ivana Langra, uspěl. Proti byli radní ze Změny pro Liberec, kterým ale nepomohlo, že na jednání rady opět chyběla Zuzana Kocumová.

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody