Spor v koalici ohrožuje dotaci pro sběrný dvůr

Pondělní mimořádné zasedání rady města Liberce odhalilo na konkrétním příkladu výstavby sběrného dvora nejednotu mezi primátorem a koaličními partnery, ale i některými Starosty, nejsilnější koaliční stranou. Městu navíc hrozí, že nestihne na stavbu sehnat dotaci, byť byla připravena již v minulém volebním období.

Ani na podruhé rada města neschválila návrh primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) na vypsání architektonické soutěže na sběrný dvůr v Londýnské ulici v libereckém Růžodole. Proti, respektive primátorův návrh nepodpořili,čímž ho smetli  ze stolu, byli radní za ANO a ODS, kteří jsou se Starosty na radnici v koalici.

Problém mezi koaličními stranami vyvolává požadavek primátora, aby na stavbu byla vypsána architektonická soutěž. Tento postup prosazuje i nový hlavní městský architekt Jiří Janďourek, který má podporu i rady architektů.

To by ovšem znamenalo zhruba čtvrt milionu korun nákladů navíc, které by se rozložily mezi tři oslovené architekty, kteří by vypracovali návrhy, ze kterých by posléze radní vybrali, jak zamýšlí primátor Zámečník s hlavním architektem Janďourkem. A to se právě nelíbí členům městské rady z ANO a ODS, ale podle kuloárních informací i některým Starostům pro Liberecký kraj.

„To není o tom, že bychom si chtěli na místě něco vymýšlet. Já se řídím nařízením vlády z roku 2015 k politice architektury a stavební kultury v České republice. Navíc si ale myslím, že i takováto stavba má mít svou kvalitu, půjde o místo, které každý Liberečan čas od času navštíví, v prostorách například budou i dílny pro méně majetné lidi, kteří si zde mohou opravit odložený majetek a podobně,“ uvedl pro náš web hlavní architekt Janďourek.

Podle vyjádření primátora Zámečníka navíc kvůli odmítnutí vypsání architektonické soutěže hrozí zdržení celého projektu a zejména skutečnost, že by nakonec Liberec nemusel stihnout dotaci ze Státního fondu životního prostředí. A to by pro Liberec byla veliká rána, jelikož se stále potýká s obřími dluhy, které zde zůstaly po vládách ODS.

Celý projekt sběrného dvora vzniknul již v minulém volebním období, kdy jej vypracovali náměstci za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková a Jan Korytář. Nicméně kvůli politickým bojům jim v zastupitelstvu neprošel, „zařízli“ jej právě dnes vládnoucí Starostové ruku v ruce s tehdejším primátorem Tiborem Batthyánym a jeho ANO.

„Jestli sběrný důl v Růžodole kvůli propadnutí dotace nebude, můžou si to připsat „k dobru“ jen a pouze Starostové. Projekt byl vypracován za nás, byla vyhotovena projektová dokumentace a sepsána žádost o dotaci. Byli to ale právě Starostové s primátorem Batthyánym, kteří nám ho shodili ze stolu,“, vyjádřil se k situaci bývalý náměstek Jan Korytář.

I zástupci dnes opoziční Změny pro Liberec mají navíc pochyby, zda v případě sběrného dvora je potřeba dělat architektonickou soutěž. „Architektonické soutěže jsou v pořádku a mají mou podporu, ale nejsem si jista, zda u staveb technického typu jako je sběrný dvůr v okrajové části města pod dálnicí, kde je daleko důležitější jeho funkce. Projektovou dokumentaci jsme vypracovali spolu s FCC (bývalá A.S.A., tedy společnost, která se ve městě stará o svoz odpadu –pozn.red.), protože ta se tam bude pohybovat a využívat jej. Myslím, že už všechno mohlo být dávno hotovo,“, vyjádřila své rozpaky bývalá náměstkyně za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková, která měla projekt na starosti.

Podle zdroje z liberecké radnice, který si nepřeje být jmenován, ale spor mezi primátorem a koaličními partnery má také politicko – mocenskou rovinu, kdy se menším stranám příliš nelíbí způsob, kterým primátor věci prosazuje. Neschválení projektu tak mohlo být demonstrativním „klepnutím přes prsty“ pro libereckého primátora Jaroslava Zámečníka.

 

 

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,