A z čeho to všechno zaplatíme?

SLK, ODS a ANO už stihli představit hodně plánů na nové investice, ale teprve teď řeší, z čeho je vůbec zaplatí. Jejich plány zatím nevypadají pro občany města vůbec příznivě. Peníze na investice mají jít hlavně z úspor na už tak podfinancované veřejné zeleni, k jiným úsporám tahle koalice nemá odvahu. A na rekonstrukci bazénu si chtějí vzít několikaset milionový úvěr.

Připravovaný rozpočtový výhled je k dispozici zde, LOL! analýza hlavních položek zde.

Při schvalování rozpočtu v únoru 2019 jsme upozorňovali na neudržitelný vývoj hospodaření města: Běžné příjmy města vzrostly od roku 2017 o 11%, běžné výdaje vzrostly o celých 28%. Srovnání s rokem 2017 je důležité, protože to byl poslední rok, kdy město hospodařilo s přebytkovým rozpočtem. Tvrdili jsme, že více peněz na investice a opravy, mimo jiné na plnění předvolebních slibů o lepších silnicích, chodnících a úklidu, bude vyžadovat razantní omezení ostatních výdajů města.

Rozpočtový výhled naše slova potvrzuje. Do konce roku 2023 se rozpočet sice má dostat k vyrovnanějšímu hospodaření, ale jen za cenu úspor v zeleni, na úklidu města, na školách a v kultuře, a na omezení investic a oprav. Na velké investice peníze nezbývají a na plánovanou rekonstrukci bazénu si město hodlá vzít nový úvěr.” upozorňuje Jaromír Baxa.

Zuzana Kocumová připomíná: “SLK patřili mezi nejhlasitější kritiky toho, že město málo investuje a svou kampaň postavili na tom, že “Liberec má starosti”: špínu a nepořádek všude možně, málo parků, hřišť, chodníků, pomalé opravy silnic a podobně. Samolepky ještě teď najdete na každém rohu. Slibovali skoro až smršť investic, viděli v tom “rozvoj” a důkaz funkčního vedení města. Pokud budou takto pokračovat, tyhle své sliby ani zdaleka nesplní. A že si toho jsou vědomi, jen to nepřiznávají a dál mluví o investicích, jasně naznačuje i připravovaný rozpočtový výhled.”

Absurdní je, že plánování investičních akcí přitom rozpočtovou realitu vůbec nesleduje a co víc – nenajdete je ani v rozpočtovém výhledu! A přesto se plánuje. “Hrozí, že vynaložíme desítky milionů na projektové dokumentace zcela zbytečně” upozorňuje Jaromír Baxa a názorně to dokládá na příkladu připravované rekonstrukce bazénu. 

JAK SE NA MĚSTĚ PLÁNUJE

  • 15.7. byla vypsána veřejná zakázka na zhotovení projektové dokumentace, za kterou město dá okolo 32 milionů.
  • Celková cena rekonstrukce je pořád odhadovaná cca kolem 500 mil. Kč bez DPH.
  • Přitom rozpočtový výhled počítá s tím, že se na stavbu vezme r. 2021 úvěr 340 mil. Kč, který se první roky ani nebude splácet. Jiné prostředky na opravu bazénu město připravené nemá.
  • Navíc – rozpočtový výhled zároveň říká, že nový úvěr si město bude moci vzít až v roce 2023, a to jen ve výši 160 mil. Kč, aby město neporušilo meze zadlužení dané zákonem o rozpočtové odpovědnosti.

Matěj Linhart, člen finančního výboru, k tomu říká: “Odpovědný manažer by v téhle chvíli znovu prověřil, jestli se do takto navržené rekonstrukce pouštět, když na ni evidentně nejsou peníze ani z úvěru. Prošli jsme bazén a máme za to, že za 30 milionů, které mají padnout na projektovou dokumentaci, by se dala vyřešit velká část havarijních stavů a bazén by mohl dále sloužit.”

Jan Kubeš, člen sportovního výboru: “Snažili jsme se zprostředkovat vedení města zkušenosti z Brna, kde rekonstruují bazén postupně, Na naše pozvání přijel do Liberce generální ředitel společnosti Starez-sport, a.s., Martin Mikš, Ale přijde mi, jako by si primátor a náměstci pořád jen jeli tu svou představu velké rekonstrukce, bez sebemenší reflexe ekonomické reality.”

Na jaké investice se podle rozpočtového výhledu nejspíše nedostane:

  1. Tramvajová trať do Rochlic
  2. Rekonstrukce URANu
  3. Slibovaný vodojem na Horské
  4. Nová Pastýřská
  5. Větší tempo rekonstrukce hřišť a rozvoj zelených ploch po městě
  6. Dotační fondy města
    … a mnohé další …

PROČ JE POŘÁD MÁLO PENĚZ – A CO S TÍM.

Rozpočty Liberce i rozpočtový výhled vypadají, jako kdyby se dobré časy v Liberci nijak neprojevily. Není tomu tak úplně. Příjmy rostou stejným tempem jako jinde, ale Liberec pořád sráží na kolena dědictví z minulosti v podobě vysokého dluhu a vysokých splátek. A pak skokový nárůst provozních výdajů v minulých letech. Jen personální výdaje radnice vzrostly mezi roky 2017 a 2019 o třetinu. Nová koalice však nemá odvahu – nebo chuť – hledat úspory v provozu. A tak plánuje šetřit i tam, kde původně ani sama nechtěla. Bez těchto provozních úspor však Liberci budou chybět peníze na rozvoj města i nadále.

LOL – Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne