Pérák polepil dveře sídla libereckých extrémistů z SPD

„Nesnáším fašistické kolaboranty“, „Tuhle zemi mám rád a nenechám ji rasistům“, takové a další nápisy podepsané „Pérák – tak trochu jiný vlastenec“ se objevily v minulých dnech na sídle liberecké kanceláře pravicově extrémistické  SPD Tomia Okamury. Ta vše nahlásila policii.

Nálepky se zmíněnými nápisy (viz foto) kdosi nalepil na dveře sídla SPD Tomia Okamury a kanceláře Radovana Vícha, který je poslancem za tuto stranu, v liberecké Železné ulici. Nálepky jsou součástí kampaně českých antifašistů pod názvem „Pérák – tak trochu jiný vlastenec“.

Tato kampaň má upozornit na nezdravý vývoj české politické scény, kde stále na síle získává populismus, extrémní pravice a sílí fašistické tendence, často maskované tzv. „vlastenectvím“ či obranou „tradičních hodnot“.

A podobně jako si ve dvacátých a třicátých letech 20. století brali tehdejší fašisté a nacisté, kteří se drali k moci, do úst vlastenectví a obranu Evropy, inspirovali se dnešní čeští antifašisté také v minulosti.

Jako základ jejich kampaně jim slouží postava z městské legendy (urban legend) o Pérákovi z doby Protektorátu Čechy a Morava. Pérák byl tajemný, maskovaný hrdina, který v době protektorátu škodil nacistickým okupantům, kolaborantům a pomáhal českým lidem, odboji a antifašistům.

Pohyboval se zejména v noci, a to  pomocí speciálních pér umístěných na nohou, díky kterým byl pro nacistické složky nedostižitelný. Úsměvný odraz této legendy nabízí například animovaný film Jiřího Trnky a Jiřího Brdečky „Pérák a SS“ z roku 1946.

Liberecká SPD polepení své kanceláře odsoudila a vše nahlásila policii. Ve svém prohlášení píše: „Nenávist novodobých neomarxistů a sluníčkářů je neskutečná. Hnutí SPD nemá ve svém programu nenávist k jakékoliv etnické skupině. Nejsme rasisté ani fašisté. Naopak, podporujeme vlastenecké cítění. Právě ale příznivci a šiřitelé těchto nenávistných projevů potom vzbuzují nenávist ve společnosti.“

SPD je mnohými vnímána jako otevřeně neofašistická strana, která ve společnosti pomocí falešných zpráv a strašení lidí údajnou invazí migrantů do Evropy, podporuje tendence, která právě Evropu ve 20. století téměř zničily. Zároveň se jedná o výdělečný projekt jejího vůdce Tomia Okamury, který musel opustit svou původní stranu, když si přivlastňoval peníze, které strana získala od státu.

SPD má za sebou spoustu skandálů. Je napojena na německou, podobně „vlasteneckou“ AfD, která je prokazatelně provázána s německým neonacistickým jádrem nebo na italskou Ligu Severu Mattea Salviniho, který je obdivovatelem Mussoliniho fašistické Itálie a má rovněž problém se zneužíváním milionů za volební příspěvky jako Tomio Okamura. Tajemník SPD Jaroslav Staník byl odsouzen za to, že v poslanecké sněmovně posílal Židy, homosexuály a Romy do plynu a příznivcem SPD byl i český terorista Jaroslav Balda, který se u Bakova nad Jizerou snažil vykolejit dva vlaky.

V Liberci se SPD do zastupitelstva nedostala, ale z rozhodnutí vládnoucí koalice Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO se podílí na moci, když má své zástupce v poradních orgánech zastupitelstva.

 

 

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se