Odvolaný radní Klápště: primátor Kroupa hraje o daleko větší peníze

Včerejší mimořádné zastupitelstvo města otřáslo sousedním Jabloncem nad Nisou. Byli odvoláni dva radní za Společně pro Jablonec (SPJ), kteří spolu se zástupci Pirátů tvrdě kritizují střet zájmů primátora Milana Kroupy z ANO. Za tím, co většina médií povrchně označuje jako „neshody koalice“, „vzájemnou nedůvěru“ a podobně ale prosakuje velký byznys s městským majetkem v rukou politiků. Jestli tomu tak je, na to jsme se ptali jednoho z odvolaných radních, Petra Klápštěho z hnutí Společně pro Jablonec.

Pro člověka, který není detailněji seznámen s podrobnostmi jablonecké politiky, mohou být Vaše včerejší odvolání, primátorovo vypínání kamerového systému a další věci celkem šok. Nicméně primátor Milan Kroupa dnes mluví o tom, že v koalici není důvěra dlouhodobě. Můžete se k tomu vyjádřit?

Koalice normálně fungovala a myslím, že i úspěšně. Nicméně prvním signálem, kdy jsme začali být směrem k primátorovi Kroupovi obezřetní, bylo jeho svévolné jmenování bývalého primátora Petra Beitla jako jabloneckého zástupce v Severočeské vodárenské společnosti (SVS – společnost vlastněná obcemi Libereckého a Ústeckého kraje -pozn.red.). Po loňských volbách sice existovala dohoda, že pana Beitla ve funkci kvůli kontinuitě necháme, než najdeme jiného kandidáta, ale to, že jej bude primátor Kroupa jmenovat znovu a naprosto svévolně, překvapilo nejen nás, ale i některé členy jeho vlastního ANO.

To jakoby kopírovalo situaci z Liberce 2016, kdy tehdejší primátor Tibor Batthyány, rovněž z ANO, za podpory ODS a Starostů, také zcela svévolně a proti stanovisku svého tehdejšího koaličního partnera, jmenoval do SVS zástupce Liberce také bývalého primátora, Jiřího Kittnera. U Vás v Jablonci to bylo kdy?

V květnu. Dozvěděli jsme se to na poslední chvíli, že už je pan Beitl zvolen a hotovo. No a v tu dobu nám rovněž na stole přistála smlouva o vyrovnání s primátorovou společností Grepa Networks, s.r.o., aniž by byla řádně předjednána s radou města.

Přitom kolega Jakub Chuchlík (náměstek jabloneckého primátora za Piráty – pozn.red.) později zjistil, že provoz a servis kamerového systému má starosti firma Telmo pana bývalého náměstka z ODS Miloše Veleho (Vele je předseda představenstva společnosti Telmo, a.s. – pozn.red.) , která taky za to městu fakturuje. Jak bylo zjištěno, primátorova firma Grepa  potom společnosti Telmo dodávala technologie.

Takže podle zdravého rozumu by si dodavatelské věci měly vyřídit tyto dvě soukromé firmy mezi sebou. Nebo má Grepa také nějaké smlouvy s městem?

Přesně tak. Měl by to být vztah dvou soukromých firem. Grepa pak má jedinou smlouvu s městem, a to když v době rekonstrukce radnice, kde se jednalo čistě technické svěšení a montáž antén, za to město navíc zaplatilo a to je jediný dokladovatelný vztah mezi městem a Grepou.

Primátor ale demonstroval, jak celý kamerový systém Grepa ovládá, když jej začátkem týdne vypnul. Tak jak to je a jaká je teda role Veleho firmy Telmo?

No to je pořád otázka. Možná nejzajímavější moment včerejšího mimořádného zastupitelstva byl, když tehdejší náměstek Miloš Vele přiznal, že věděl o nějakých závazcích města vůči Grepě, které měly plynout z jejich dohody. Zatím ale existuje jen toto Veleho vyjádření, a pokud tomu tak je, pak je na místě další otázka, zda nebyl porušen zákon o veřejných zakázkách. Každopádně to ukazuje dost na to, jakým způsobem se hospodařilo ještě nedávno s městským majetkem.

Pojďme k politice. Vaše včerejší odvolání zajistily kromě koaličního ANO i hlasy ODS a Starostů pro Liberecký kraj. Byly nějaké signály, že funguje již tato tichá opozičně smluvní koalice, která se včera projevila naplno?

Nějaké signály tu byly poslední měsíce a týdny, ale kdy začalo být očividné, že je primátor s opozicí dohodnutý, byl moment, kdy nyní svolal mimořádné zastupitelstvo. My z SPJ a Piráti jsme mu jasně řekli, že jeho body o narovnání s Grepou nepodpoříme, tedy neměl by dost koaličních hlasů. Přesto tak učinil – musel tedy být dohodnutý s opozicí, což se také na zastupitelstvu potvrdilo.

A jak vidíte budoucnost jablonecké politiky? Formuje se nějaká opoziční smluvní koalice ANO s ODS a Starosty, jako tomu bylo minulé období v Liberci?

Těžko říct, jakou formou, ale osobně si myslím na koalici ANO + ODS + Michal Švarc z SPD. Ten ODS neskrývaně podporuje a nominuje jejich zástupce do výborů a podobně. Jestli to ale bude takhle a jestli vznikne koalice skrytá či otevřená je nyní těžké předjímat a je to celkem jedno, jaká ta forma bude, důležité vždycky je, jak bude hlasovat.

A co vztah města ke společnostem Telmo a Grepa?

Víte, tohle je možná podstata celého problému. Jablonecký primátor Kroupa mohl díky tomu, že jsme se o vztah města k těmto dvěma firmám začali zajímat, přijít o daleko větší peníze, než se dnes objevuje v médiích v souvislosti s jeho nárokem na cca 2 miliony korun.

Jak zjistil náš kolega z SPJ Štěpan Matek (včera rovněž dovolaný radní -poz.red.) , který měl majetek v gesci a který nyní má pod sebou Kroupa, měla Grepa například pronajaté stožáry veřejného osvětlení, kde měla své kabely pro sídliště. Není ale jediná. Stejně tak je má pronajaté v Jablonci ještě další firma a ta platí 3x větší částku! Je v pořádku, že firma primátora platí za pronájem třetinu než „normální“ společnost?

Tato smlouva ale není jediný problém firmy Grepa. Jak se zjistilo, má položeno spoustu datových kabelů na pozemcích města bez jakýchkoliv smluv, které tedy právně neexistují. To je značný majetek a primátor nyní chce odpustit věcná břemena, což by tento stav legalizovalo. Vypadá to, že tyto kabely byly položeny na černo se souhlasem bývalého náměstka Veleho z firmy Telmo.

Primátorovi by se hodilo tento stav legalizovat, protože v Jablonci chce T-Mobile budovat 5G síť a primátor Kroupa mu svou firmu, která disponuje potřebnými kabely a sítěmi, nabídl k prodeji. Takže jak říkám, problém není jen v jedné pohledávce, o které se mluví v médiích. Naopak primátor Kroupa hraje o velké peníze.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32