Týden pod Ještědem: Ať žije všekrajská koalice šíbrů! A nikdy jinak!

To, co se stalo tento týden v sousedním Jablonci, z Liberce známe moc dobře. Hoši ze staré party, co si dávno udělali byznys z veřejného, mají konečně nové a hlavně už neskrývané kamarády. Ti sice voličům slibovali změnu, ale byla Babišova kobliha a bílá košile byla pro ně jen výtahem z vlastních podnikatelských a existenčních trablů. Ukazuje to také, nakolik je pevná všekrajská podnikatelská a šíbrovská koalice Starostů, ODS a ANO.

Povolební koalice v Jablonci nad Nisou, která vypadala, že by konečně mohla vnést čerstvý vítr do místního rybníčku, dojela na podezřelé kšefty primátora Milana Kroupy z ANO a místních starých šíbrů z ODS, v čele s bývalém náměstkem Milošem Velem. Snažit se to omlouvat či vysvětlovat něčím jiným, je prostě jen a jen demagogie a ohýbání pravdy.

Zároveň už dnes jde slyšet od ANO, ODS i Starostů, kteří za koncem jablonecké koalice stojí, až normalizační vyzývání k rozvaze a klidu na práci, potřebě stabilizovat město, které se konečně zbavilo těch chaotiků a idealistů a hlavně je nyní potřeba vyhrnout si rukávy na práci pro Jablonec.

Tradiční farizejskou korunu si pak opět mohou nasadit Starostové pro Liberecký kraj skrze prohlášení hejtmana Martina Půty. Sice se na odvolání jabloneckých náměstků podíleli, ale vlastně s nimi v kritice střetu zájmů primátora Kroupy souhlasí a fandí jim. Udělat z vlastní levárny nechtěný, ale rozumný a slušný postoj a sebe vykreslit div ne jako oběti, v tom jsou Starostové mistry.

Že jste tohle už všichni za posledních pár let slyšeli? Na kraji i v Liberci? Ano. Scénář je pořád stejný. Pokaždé, když se objeví nějaké uskupení s vizí jiného směřování města a dostane k tomu mandát od voličů, dostane se proto do vlády, ale vládnout se nenechá. Na to jsou kšefty těch, co jsou ve svých funkcích a pozicích doslova zabetonované.

Až zarážející je například podobnost aktuálního dění v Jablonci s tím libereckým, jen pár let či spíše měsíců starým. Neznámý primátor, který se do funkce dostal na vlně celostátní obliby ANO, který má za sebou dost kontroverzní kariérní minulost (v případě Milana Kroupy – ten měl alespoň svou firmu, byť ta podivně podnikala a podniká na základě nezasmluvněných obchodů, v případě bývalého primátora Liberce Tibora Batthyányho se jednalo už jen o místní hospodskou postavičku), utvoření koalice se stranami,které deklarují rozchod s dosavadní praxí města (v Jablonci Piráti a Společně pro Jablonec, v Liberci Změna pro Liberec), zánik koalice a spolupráce ANO s původní opozicí z ODS a Starostů (v Jablonci oficiálně, v Liberci skrytě).

Naprosto, a to až zarážejícím způsobem, stejný a zároveň signifikantní byl jeden z prvních rozporů v původní koalici. Tím bylo svévolné navolení primátora (v Liberci jako v Jablonci) na klíčovou funkci do orgánů Severočeské vodárenské společnosti (SVS) zase bývalého primátora (v Jablonci Petra Beitla, v Liberci Jiřího Kittnera), a to proti vůli svých koaličních partnerů. Připomeňme, že SVS každoročně generuje stamilionové zisky na místním nejdražším vodném a ty jdou z velké části za Synerem v rámci oprav vlastní infrastruktury. A přes to nejede vlak.

Vlastní kšefty primátora Kroupy a místních ostřílených hochů z ODS jsou pak jen třešinkou na dortu, nikterak ovšem nepodstatnou. Na kraji, v Liberci a nově i v Jablonci (byť ne zatím oficiálně, ale důležitý je vždy hlasovací konsenzus) se utvořila pevná koalice Starostů, ODS a ANO. Koalice, která má ve svém čele politiky umazané od korupčních a klientelistických skandálů – od hejtmana Půty, přes všechny hvězdy ODS až po primátora Kroupu. Koalice šíbrů napojených na podnikatele a firmy tyjících z veřejných zakázek, jak dokládají mnohé kauzy, za kterými stojí útoky na veřejné finance. Dokonáno jest. A také dobrou chuť.

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou