Politická krize v Jablonci údajně ohrožuje provoz trati mezi městy

Politický převrat v Jablonci, který zinscenovaly strany ANO, ODS a Starostové pro Liberecký kraj, ohrožuje miliardovou dotaci na modernizaci tramvajové trati s Libercem. Tvrdí to alespoň vedení Liberce. Jablonecký primátor to odmítá, mezitím na něj ale bylo podáno trestní oznámení.

Vedení Liberce a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) má obavy, že se nestihne podat žádost na miliardový projekt, který má modernizovat část tramvajové trati mezi oběma městy. Důvodem je nepřítomnost jabloneckého primátora Milana Kroupy (ANO) na společném úterním jednání z důvodu politické krize v Jablonci.

„Nás pomalu a jistě dohání termíny, které jsou dány dotačními podmínkami, to znamená, jednání nelze odkládat donekonečna. My musíme podat finální kompletní žádost o dotační titul do konce listopadu,“ řekl ČTK Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

Jeho obavy sdílí i vedení města Liberce. „Mrzí mě to, ztrácíme tím čas,“ uvedl náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj hrozí, že kdyby žádost o dotaci dopravní podnik do listopadu nepodal, ohrozilo by to podle něj do budoucna provoz na trati. „Žádná další varianta, žádný náhradní termín poskytovatelem dotace není možný. Tím pádem by rekonstrukce a dostavba tramvajové tratě nebyla a tramvaj by přestala jezdit,“ řekl ČTK Šolc.

Jablonecký primátor Milan Kroupa ale podobné scénáře odmítá. „Rekonstrukce tramvajové trati a její prodloužení dále podporujeme, ke změně kurzu v této záležitosti nedošlo. Pouze jsem požádal o trochu času, aby mohl v této záležitosti za Jablonec jednat někdo, kdo bude mít silný mandát,“ uvedl primátor Kroupa.

V Jablonci minulý týden padla tamní koalice, když byli společnými hlasy ANO, ODS a Starostů odvoláni dva radní za Společně pro Jablonec, kteří kritizovali střet zájmů Milana Kroupy, který je zároveň majitelem společnosti Grepa Network, která chce po městě milionová vyrovnání a další venefity.

Na jabloneckého primátora bylo již v této souvislosti podáno trestní oznámení. Souvisí s jeho demonstrativním vypínáním kamerového systému, aby svým kritikům dokázal, že ovládá kamery v celém Jablonci. Jako první o tom, informoval Jablonecký deník.

Podle Vydírání, Sdružení místních samospráv  se tak Milan kroupa dopustil poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. „Celý případ navíc považujeme za alarmující příklad střetu zájmů, protože primátor zastupuje město Jablonec a zároveň je jednatelem firmy, která městu dodává služby a nyní usiluje o zaplacení pohledávky,“ zdůvodnil pro Jablonecký deník první místopředseda Sdružení ČR Jan Sedláček, který na jabloneckého primátora trestní oznámení podával.

 

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody