Liberecké ANO: Město Liberec výstavbu sběrného dvora „nestoplo“

Náš Liberec přináší reakci libereckého hnutí ANO na situaci ohledně sběrného dvora, který nebude, jelikož město nestihne podat připravenou žádost o dotaci:
Vedení kanceláře architekta města (Liberce) chtělo zadat architektonickou soutěž na řešení sběrného dvora. Dva koaliční partneři tento záměr nepodpořili z několika důvodů.

Není totiž známo, že by někde v České republice nebo dokonce v Evropě proběhla podobná architektonická soutěž na místo sběru odpadků. To by samo o sobě nevadilo tolik jako skutečnost, že by se naši architekti měli věnovat především celkovému urbanistickému a koncepčnímu řešení města.

Do soutěže byly navíc vybrány tři architektonické kanceláře bez jakékoliv soutěže. A k tomu je třeba dodat, že vítěz této soutěže by automaticky získal právo vypracovat za městské prostředky příslušnou dokumentaci. Kriteriem pro získání této zakázky by nebyla tudíž nejnižší finanční nabídka, ale nejkrásnější řešení dvora pro sběr odpadů.

Je rovněž třeba uvést, že společnost FCC již pracovala na dokumentaci sběrného dvora, ale po dohodě s městem odprodala rozpracovanou dokumentaci městu za 300 tis. Kč. Rada architektů města označila koupenou dokumentaci za nekoncepční a doporučila se vydat novou cestou, cestou architektonické soutěže.

 To zásadní, ale teprve přijde.  Původní projektant FCC uvedl, že je nereálné podat žádost o dotaci do února příštího roku. Pro stavbu nejsou totiž zajištěna některá zásadní povolení, která se mohou táhnout poměrně dlouho. Jak je ale možné, že bez architektonické soutěže, která bude trvat minimálně 6 týdnů, by se původní projekt nedal stihnout a nyní s architektonickou soutěží by vše proběhlo v kratším čase? Navíc by bylo nutné původní, tzv. nekoncepční návrh přepracovat, což představuje další prodloužení termínu.     

Nicméně po zamítnutí architektonické soutěže prohlásilo vedení kanceláře architekta, že již nemůže projekt stihnout. Takže ještě jednou. Výběr projektantů bez soutěže, přidělení projekčních prací na základě architektonického řešení a nikoliv na základě soutěže o nejnižší finanční nabídku a nepochopitelné prodloužení již tak napjatého termínu o arch. soutěž a přeprojektování původního záměru. To jsou skutečné problémy projektu sběrného dvora. O to víc se musí vedení radnice snažit, aby tento projekt realizovalo.

Prohlášení libereckého hnutí ANO

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město
Vážená redakce „Náš Liberec“, vážení čtenáři, dne 25.5.2021 jste uveřejnili na Vašich stránkách rozhovor s Ing. Miloslavou Pošvářovou. Člověk, který se danou problematikou nezabývá,