Soud s hejtmanem: Kdo nebo co je „Hrad“, který v Liberci rozhoduje?

Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením. Na nich například zaznělo, jak měl Metrostav vše ve svých rukou a ovládl i složení orgánů společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), která byla oficiálním žadatelem o dotaci.

Původní jednatel GEPO, bývalý zastupitel liberecké ODS Jiří Zeronik, byl odsouzen za korupci, když se snažil sehnat dotaci na kostel i z jiného zdroje a podplácet u toho asistenta poslance Věcí veřejných. Tím byl celý projekt ohrožen, Metrostav měl v kostele investováno již zhruba 17 milionů korun, z čehož od GEPO dostal zaplaceno, dle Zeronika, 7 milionů. Metrostav proto zapojil své lobbisty a ti zase úředníky ROP Severovýchod a politiky v čele s ředitelem liberecké pobočky ROPu Bořkem Machatým a hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj), kterého familiárně označovali jako „Marťas“ nebo „Nejvyšší“.

„Zeronik má průser a dotace je v prdeli, je potřeba zachovat veřejnoprávní charakter žadatele (tedy společnosti GEPO-pozn. red.) nebo je to totálně v čudu.,“ říká například v odposleších další obžalovaný, lobbista Metrostavu Jan Petráň. Zeronik dokonce navštívil centrálu Metrostavu v Praze, kde předestřel, jaká byla tehdy situace s financováním, které ohrozilo, že byl odsouzen a nemohl tedy žádat o dotaci. „Snažil jsem se zajistit financování z jiných peněz než dotačních, jak to jen šlo,“ řekl u soudu Jiří Zeronik.

Jiří Zeronik po svém odsouzení dokonce zaslal ROP Severovýchod dopis, ve kterém se žádané dotace vzdal. Na to rovněž reagovalo vedení Metrostavu rozhořčeně. Následně připravil advokát Zdeněk Holásek, který často zastupuje Syner a je i členem jablonecké ODS, dopis pro ROP, kde Zeronikovo odstoupení od dotace rozporuje.

Na to reagoval i Ivo Vrbka z celorepublikového vedení Metrostavu. „Byl tady Zeronik a má představu, že my to dostavíme za 2,3,4 nebo kolik milionů a on pak někde sežene peníze. To je absolutně nepřijatelný. Hrad v Liberci by měl Zeronika chytit pořádně za koule a vymáchat mu držku“, zaznělo v odposleších mezi manažery Metrostavu.

Oslovení „Hrad“ nebo „Jirka z Hradu“ se v Liberci se ve spisu objevuje vícekrát. Orgánům činným v trestním řízení se ale nepodařilo rozklíčovat, o koho se jedná. Při následném výslechu člena vedení Metrostavu Vrbky se to například policistům nepodařilo z vyslýchaného dostat. „Nevím, nepamatuji se, o kom jsme se to bavili“, odpovídal vyšetřujícím policistům Ivo Vrbka policistům na otázku, kdo nebo co je v Liberci „Hrad“ nebo „Jirka z Hradu“.

Ve spisu figurují i další neznámé. Například v tabulce, která je součástí listinných důkazů, ale u soudu nebyla čtena, figurují úplatky pro organizace či osoby, které jsou označovány jen počátečními písmeny. Je zde například zmíněno 6 milionů pro firmu „S.“ nebo několik stovek tisíc pro osobu „V.„. Zda se mohlo například jednat o Michala Vereščáka, bývalého šéfa odboru dotací na městě, jehož jméno se případem sice line jako červená nit a zmiňuje jej řada obžalovaných i v odposleších, není vůbec zřejmé. Vereščák obviněn a obžalován nebyl.

Obžalovaní v odposleších mluvili také o Bořku Machatém, bývalém řediteli ROP Severovýchod jako o „svém“ muži. To Machatý popřel. „Chci se proti tomu ohradit. Nejsem a nebyl jsem žádným „mužem Metrostavu“. To, že jsme jednotlivým žadatelům pomáhali, mělo jediný cíl a tedy, aby byly vyčerpány dotace, které byly pro program určeny“, uvedl u soudu Machatý.

U soudu včera vystoupil jen jeden  svědek, a to kterého si povolala obhajoba. Byl jím bývalý krajský zastupitel za ODS Otakar Špetlík. Ten zopakoval triviální fakta, že projekt kostela sv. Máří Magdalény, který byl dle obžaloby předražený a část z těchto peněz měla být použita i na úplatky mezi úředníky a politiky, byl brán od začátku jako rizikový. Původně měly být peníze proplaceny až ex post, po následné kontrole, ale pak bylo jeho financování změněno na průběžné. Svědek na dotaz obžalovaného hejtmana Půty odpověděl, že ten na něj nijak osobně netlačil.

Obžalovaný hejtman Martin Půta přeložil soudu dopisy pro úřad ROP Severovýchod, který byl odpovědný za rozdělování dotací pro Liberec, Hradec Králové a Pardubice, že byli pozváni i ostatní představitelé měst a nejen bývalá primátorka Liberce, což na utajovaných schůzkách s lobbisty Metrostavu podle odposlechů mezi nimi požadoval. Hejtman Půta rovněž upozornil, že jako „nejvyšší“ jsou v odposleších titulováni i další lidé, například manažeři Metrostavu tak mluví i o svém centrálním vedení v Praze. „Nejvyšším“ je v jiné části spisu pak titulován obžalovaný hejtman Půta a podle zajištěné tabulky s údajnými úplatky měl za svou snahu pomoci Metrostavu dostat 800 tisíc korun.

Přestože líčení v korupční kauze kolem evropských dotací v Liberci mělo trvat až do pátku, soudce Petr Neumann kvůli námitkám obžalovaných kvůli údajným nesrovnalostem při přepisu odposlechů přerušil jednání již včera v dopoledních hodinách a nařídil pokračování soudu až na prosinec. Místo čtyř projednávaných dní se tak jednalo jen jeden den i odpoledne, ve středu pouze do oběda a ve čtvrtek pouze zhruba hodinu a půl.

„Ty údajné změny ve spisech nejsou tak dramatické, jak tady bylo zmiňováno, ale je třeba námitkám vyhovět, proto se sejdeme znovu až 9. prosince“, okomentoval námitky obhájců obžalovaných proti požívání odposlechů soudce Petr Neumann.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Ve středu u krajského soudu pokračovala korupční kauza ohledně tunelování evropských dotací v Liberci. Jako svědci vystoupili tajemník magistrátu Martin Čech, bývalá primátorka Martina Rosenbergová