Sběrný dvůr nakonec nebude – město nestihne podat žádost o dotaci. Vše bylo přitom připravené

Vedení města Liberce si může na svůj účet připsat jedno velké selhání. Ačkoliv po svých předchůdcích mělo „na stříbrném podnose“ připravený projekt sběrného dvora na Londýnské ulici, nakonec z něj sejde. Důvodem jsou neshody v koalici, zda má mít sběrný dvůr architektonickou soutěž.

Liberec sběrný dvůr nutně potřebuje, ten v Průmyslové zóně Jih přestává pro stotisícové město stačit. Minulé vedení proto s firmou FCC (někdejší A.S.A.), která se stará o svoz městského odpadu a kde má město 45% podíl připravilo projekt, který měl díky státní dotaci vybudovat sběrný dvůr nový, v Londýnské ulici u dálnice na Děčín.

Nicméně kvůli problémům ve vládnoucí koalici na liberecké radnici složené ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS jej mít nakonec nebude. Důvodem jsou spory uvnitř vedení města, zda má být na sběrný dvůr architektonická soutěž či ne. Na ní trvá primátor města Jaroslav Zámečník spolu s novým městským architektem Jiřím Janďourkem.

Jenomže koaliční partneři z ANO a ODS i někteří Starostové z toho nadšeni příliš nejsou. „My jsme pro tu „kompostárnu“, jak tomu říkáme, všemi deseti, ale nechápu, proč na to na to musí být architektonická soutěž. Přijde mi to jako dělání zakázek pro kamarády hlavního architekta Janďourka,“ uvedla pro náš web již před dvěma týdny členka  libereckého ANO Jarka Kašpar.

Tomu ale odporuje jak městský hlavní architekt Jiří Janďourek, tak primátor. „ Ta budova svou kvalitu má. Navštíví ji de facto každý Liberečák, navíc doba, kdy se v Liberci stavělo bez architektonické soutěže, musí skončit,“ upozorňuje Jiří Janďourek. V tom za ním stojí i primátor Jaroslav Zámečník, který ale neměl sílu na to, aby svůj postoj v radě města prosadil.

Nakonec tak musel připustit, že město nový sběrný dvůr míst nebude, ač to byl jeden z hlavních předvolebních slibů Starostů pro Liberecký kraj, kteří loni s přehledem vyhráli s více jak 30 % hlasů. Zároveň se jednalo o jeden z bodů v programovém prohlášení koalice. Ten zůstane ale nenaplněn.

„Podle Státního fondu pro životní prostředí už v tomto programovacím období (do roku 2021) nebudou vypsané další dotace na sběrné dvory. Takže se oddálí, zda bude mít město sběrný dvůr z dotace, nebo to připraví za vlastní prostředky,“ uvedl pro ČTK primátor Jaroslav Zámečník.

Opozice hádky na radnici, které stojí za tím, že Liberec nebude mít nový sběrný dvůr, tvrdě kritizuje. „ Tohle je prostě šlendrián a neschopnost,“ tvrdí bývalá náměstkyně za Změnu pro Liberec Karolína Hrbková, která projekt nového sběrného dvora v minulém volebním období připravila.

 „My jsme se s FCC vypracovali projektovou dokumentaci, připravili žádost o dotaci, už bylo vydáno územní rozhodnutí a možná, jestli se nepletu, i stavební povolební. Teď to všechno přišlo vniveč. Architektonické soutěže jsou fajn, ale nejsem si jistá, zda patří i na sběrný dvůr pod dálnicí. Takže místo toho, abychom měli nejkrásnější sběrný dvůr, nebudeme mít žádný. Paráda…,“ uzavřela evidentně zklamaná Hrbková. 

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody