Napětí na liberecké radnici kvůli nové Kanceláři architekta města

Nový odbor libereckého magistrátu Kancelář architekta města, který rovněž hlavní liberecký architekt, nemá právě na růžích ustláno. Podle exkluzivních materiálů, které přináší náš web, panuje v radě města mezi koaličními stranami, ale i mezi úředníky proti hlavnímu architektovi, ale i celé jeho kanceláři stále hůře skrývaný odpor.

Náš web před několika týdny informoval o sporu v liberecké koalici, na jejímž konci bylo, že Liberec přijde o dotaci 20-30 milionů korun a sběrný dvůr, jehož projekt spolu s firmou FCC, která se ve městě stará o svoz odpadu, připravila bývalá náměstkyně ze Změny pro Liberec Karolína Hrbková.

Příčinou tohoto sporu byl konflikt mezi primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové pro Liberecký kraj) a novým hlavním architektem Jiřím Janďourkem a radními z ostatních koaličních stran, tedy ANO a ODS. Těm, podobně ale jako i  některým dalším Starostům, se nelíbilo, že primátor s hlavním architektem prosazují architektonickou soutěž na sběrný dvůr, která by podle nich znamenala navýšení nákladů již vypracovaného projektu.

Dnes se kritikům primátora a hlavního architekta nelíbí akce, kterou minulý týden uspořádala kancelář hlavního architekta na náměstí před radnicí, ve které veřejnosti a médiím představila své fungování spolu s první architektonickou soutěží, která přinesla vítězný návrh na rekonstrukci budovy bývalého Uranu na třídě 1. máje v Liberci.

Pořádané akce zúčastnil vedle hlavního architekta, který je vedoucím jednoho z magistrátních odborů, sám primátor Zámečník a jeho náměstci Jiří Němeček (ANO) nebo Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) – viz úvodní obrázek. To ale vyvolalo shromáždění před radnicí rozlícení tajemníka města Martina Čecha. Podle interních informací kritici znovu obnovení Kanceláře hlavního architekta velice nelibě nesou například i fakt, že odbor má své vlastní webové stránky.

Tajemník Čech je sice opozicí někdy kritizován za, podle ní, špatnou práci, ale dosud měl zastání ve vedení města, včetně primátora Zámečníka. Například na posledním zastupitelstvu, když se jej primátor zastal oproti opozici, která chtěla vědět, zda bude někdo za prokazatelně špatnou práci úředníků, která Liberec stála 150 tisíc korun, sankcionován.

Naše redakce ale disponuje mailem, který ukazuje, že nyní si tajemník Martin Čech nebere servítky a poměrně tvrdě kritizuje akci Kanceláře architekta města, které se účastnil i primátor Zámečník a náměstek Němeček.

Laskavému čtenáři předkládáme zmíněný dokument k posouzení, aby si sám udělal obrázek o tom, jaké poměry a vztahy panují mezi zdmi magistrátu statutárního města Liberce. Přečíst si reakci tajemníka na dopis hlavního architekta si tak může ZDE

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody