Osmý říjen – památný den sokolstva

Mezi památné dny České republiky byl 8. říjen zařazen vládním usnesením a byl zaznamenán do kalendáře Významných dnů, dnů, které ovlivnily život v republice. Proč zrovna toto datum?

Není to datum založení Sokola, ani datum některého památného sletu nebo výročí narození některého ze zakladatelů spolku, který v únoru oslavil 156 let svojí existence. 8. října 1941 byla z rozkazu Reinharda Heydricha rozpuštěna Československá obec sokolská jako organizace vrcholně nebezpečná Velkoněmecké říši, její majetek byl zabaven a ještě v noci začala probíhat tzv. „akce Sokol“, kde podle předem připravených seznamů byli zatčeni sokolští činovníci z ústředí, žup i jednot.

Tady u nás na Liberecku to byli především tito význační činovníci: bratři Alois Vaňura — župní starosta, učitelé Josef Jireš z Chotyně, jednatel župy Ještědské, a Josef Škoda, župní náčelník a starosta Sokola Proseč p. Ještědem, a dr. Josef Eisner, starosta Sokola Horní Růžodol. Podle zprávy Reinharda Heydricha o „akci Sokol“ zaslané 11. října 1941 Hitlerovi do Berlína, bylo zatčeno asi 5 tisíc sokolů.

V Čechách pouze muži, na Moravě i ženy. V roce 1945 se jich vrátilo 46, statisticky řečeno 0,92 %. Všichni byli uvězněni bez soudu, bez jakéhokoliv obvinění. Stačilo, že byli činnými členy Sokola. Byla to dobře připravená likvidace, doslova sokolský holokaust elity národa. V Norimberském procesu s válečnými zločinci vypověděl von Neurath, že pro Němce představoval Sokol největší nebezpečí, neboť byl dobře organizován, byl fyzicky zdatný a měl vysokou bojovou morálku — proto bylo nutno proti sokolské organizaci tvrdě zakročit. V letošním roce je 8. říjen připomínán oficiálně prvně mezi významnými památnými dny národa.

Sokolská organizace si to plně zaslouží nejen pro své zásluhy v prvním i druhém odboji, nejenom proto, že to byli Sokolové, kteří vytvořili legie, elitní armádu státu, který vlastně ještě neexistoval, ale i pro svou systematickou práci při výchově žactva i dospělých v dobách míru. Sokolu šlo vždy o povznesení a výchovu těla i ducha národa, stal se silou, která za sebou zanechávala důležitou stopu v životě obyvatel. Oficiální oslava — nebo spíš vzpomínka na ty, kteří se nedožili, se bude konat na náměstí Dr. Edvarda Beneše v úterý 8. října v 16 hodin.

Zúčastní se jí zástupci jednot Sokolské župy Ještědské a zveme srdečně i libereckou veřejnost. Součástí vzpomínkové slavnosti bude i přednáška o Sokole v Podještědí v aule liberecké radnice v 17.30. Před libereckou radnicí bude pro veřejnost připraveno 5 cvičebních stanovišť, které si může vyzkoušet kdokoliv včetně těch nejmenších i nejstarších. V podvečer bude zapálení sokolských světel — za každou sokolskou duši, která nepřežila jedno zapálené světélko.

Jménem libereckého sokolstva a se Sokolským NAZDAR! předsednictvo župy Ještědské

Tisková zpráva

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne