Babiš pomohl firmě ze stáje Syneru. Nemusela vracet dotaci, u které ze sebe dělala malou firmu

Včerejší Hospodářské noviny přinesly pokračování kauzy, kterou otevřel náš web již před několika lety. Současný premiér Andrej Babiš rozhodnul, že firma nemusí vracet dotaci, kterou ale získala neoprávněně. Nakonec možná vše zaplatí daňoví poplatníci.

Mezi portfolium firem skupiny Syner group patří i společnost SFM (dříve Sport facility management), která se v Liberci stará o místní sportovní park, kterému vévodí Home credit arena. V roce 2009 se v areálu rozhodla za zhruba 12 milionů postavit víceúčelovou sportovní dráhu.

Realizaci víceúčelové sportovní dráhy v Liberci kolem Sportovního parku poblíže zdejší hokejové arény za téměř 12 milionů korun z drtivé většiny, více než 90 procent, zaplatily fondy EU. Jde o městský areál, který spravuje na základě koncesní smlouvy z roku 2009, kdy vládla ve městě ODS, společnost  Sport Facility management.

Podle pravidel pro přidělování dotací ale o evropské peníze mohly o dotaci žádat pouze malé a střední společnosti. V Liberci o ni zažádala společnost S-Group Sport Facility Management. Ta je přitom součástí holdingu Syner group jenž patří mezi největší stavební a developerské firmy v zemi, její obrat se ročně pohybuje v miliardách korun a na dotaci rozhodně neměla nárok.

Stezku, kterou realizovala zmíněné  Sport Facility Management,  stavěla v roce 2009 skupiny  Syner patřící do stejného holdingu Syner group. Kilometr a tři sta metrů dlouhá a tři metry široká dráha stála podle kritiků neuvěřitelných 11,7 milionů korun. Dotace z regionálního operačního programu činila 10,6 milionů.

Přesto dotaci získala. Firma Sport facility management uvedla v žádosti o dotaci čestné prohlášení, že se v jejím případě jedná o malou až střední firmu. Poskytovatel dotace Regionální rada ROP severovýchod ale v roce 2012 dospěla k názoru, že se jedná o lživé tvrzení.

Pravděpodobně úmyslné pochybení ze strany žadatele potvrdil  v roce 2012 audit, který ohledně dotací z ROP Severovýchod, nechalo vypracovat ministerstvo financí. „Auditem bylo zjištěno, že příjemce S Group Sport facility management, s.r.o. nebyl v době podání žádosti o poskytnutí dotace malým a středním podnikem, čímž nesplnil kritérium oprávněnosti žadatele pro oblast podpory 3.1 Rozvoj infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu dle pravidel pro Regionální operační program NUTS II Severovýchod. V této souvislosti nebyl způsobilým příjemcem pro tuto oblast podpory.“, uvedl pro náš web tehdejší mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Regionální rada zahájila řízení o vrácení celé dotace 10,6 milionu a její platební výměr vůči SFM Liberec potvrdilo v únoru 2014 i ministerstvo financí. Společnost ze stáje Syner group ale zachránil nakonec tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který má sám podobný problém farmou Čapí hnízdo ve Středních Čechách. Ministr financí má jako odvolací orgán přezkoumávat rozhodnutí svého úřadu a také to, poměrně nestandardně, udělal.

Podle aktuálního zjištění Hospodářských novin to Andrej Babiš odůvodnil to tím, že Syner nemohl porušit rozpočtovou kázeň, protože se příjemcem peněz stal až podpisem smlouvy. Chyby se prý dopustila regionální rada – měla si z obchodního rejstříku sama zjistit, že firma žádající o dotace spadá do holdingu. Ministerstvo po Babišově zásahu zrušilo své předchozí rozhodnutí i platební výměr. Iniciovalo řízení s regionální radou a finanční úřad jí nařídil zaplatit místo Syneru. Platba by tak byla přenesena na daňové poplatníky.

Na jaře roku 2015 byl Finančním úřadem v Královéhradeckém kraji, kde ROP Severovýchod sídlí nařízen odvod za porušení platební kázně, ale  v lednu 2016 se Generální finanční ředitelství rozhodlo, že ještě prodlouží dobu na odvolání  z důvodu složitosti případu, a to do konce června 2016.

Věc se dostala až k soudu v Hradci Králové. Ten sice rozhodl o zrušení platebního výměru, který dal Finanční úřad „Na základě kasační stížnosti podané Generálním finančním ředitelstvím, se tímto případem bude ještě zabývat Nejvyšší správní soud,“ uvedli pro náš web loni před Vánoci zástupci ROP Severovýchod. Aktuálně ale ještě nebylo nařízeno ani jednání.

Společnost Syner je všeobecně známá svým vlivem na zdejší politiku. Vlastní i svoje média, skrze která se ji snaží ovlivňovat. V minulosti její vazby byly zejména na libereckou ODS, ale v současnosti se přiklání, jak lze vyčíst i z produkce jejích médií,  i ke Starostům pro Liberecký kraj. Na krajské úrovni, v Liberci i Jablonci nad Nisou pak vládnou koalice složené ze Starostů, ODS i Babišova hnutí ANO.

 

 

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává