Další zástavba u lázní: investor zde chce moderní penzion

Ještě ani neutichly vášně kolem sídliště podél Masarykovy ulice, které zde za značné kritiky občanské i laické veřejnosti postavila firma Syner a v lokalitě se chystá další zástavba. Přímo sousedství galerie Lázně má vyrůst moderní, na pokoj úzký penzion. Od vedení města výstavba dostala výjimku.

Investorem je majitel sousední nemovitosti, naproti zrušené restauraci v objektu LVT, v domě, kde se nachází italská pizzerie. Plánovaný „Penzion Masarykova“ se má vtěsnat mezi tento dům a objekt depozitáře galerie, který zde stojí několik let.

Protože parcela je nejen svažitá, ale také poměrně úzká, má být úzká i plánovaná budova „Penzionu Masarykova“. Ta má de facto kopírovat šíři jednoho hotelového pokoje. Objekt pak má tři nadzemní patra a výškou nepřesahovat okolní budovy. Zpracovatelem prvního návrhu je architektonické studio Kuba a Pilař architekti.

Vedení města, tedy koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS dalo výstavbě výjimku, přestože na území Liberce platí stavební uzávěra pro výstavbu ubytovacích zařízení. „Ta stavební uzávěra je primárně namířena proti různým ubytovnám, které s sebou nesou negativní sociální jevy. Plánovaný „Penzion Masarykova“ není takovým případem, proto jsme se v radě města shodli, že dostane z tohoto zákazu výjimku,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

O penzionu má také jednat rada architektů, která se sejde tento týden 24. října. Proti výstavbě není ani hlavní architekt města Jiří Janďourek, bude si ale klást podmínky. „Nejsme a priori proti zástavbě, ale výsledkem musí být z hlediska architektonického špičková kvalita. Ta ulice a celá lokalita si už rozhodně nezaslouží žádnou průměrnou nebo podprůměrnou architekturu.“, uvedl pro náš web Jiří Janďourek.

Objekt sice prošel radou města, ale ještě s ním oficiálně nejsou seznámeni památkáři z Národního památkového ústavu. „Že se tam výstavba chystá, víme, ale ještě jsme nic oficiálně nedostali, takže se k tomu nemůžeme vyjadřovat,“ odpověděl na dotaz naší redakce Jaroslav Zeman památkového ústavu.

Subscribe
Upozornit na
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,