Pocty hejtmana: večírek za 300 tisíc?

Tak jako každý rok i letos proběhla akce s názvem Pocty hejtmana. Zatímco jinde dostávají osobnosti různá ocenění v rámci běžné agendy, Liberecký kraj pořádá pompézní akci za stovky tisíc. Vedle oceňovaných osobností jde do značné míry i o další PR hejtmana Martina Půty a krajského vedení a zároveň akce slouží jako další penězovod do místních médií, která si politici takto kupují.

Jde vlastně o jakousi krajskou variantu na oslavy výročí republiky, kterou pořádá prezident republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) oceňuje v liberecké Oblastní galerii v lázních několik vybraných osobností, které se dle jeho uvážení zasloužily o Liberecký kraj. 

Ve většině měst a krajů političtí představitelé udělují pocty oceňovaným lidem formou slavnostního předání, které de facto nic nestojí. Například v těchto dnech avizoval primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), že ocení dva jeho občany, bývalého primátora a místního vědce. Akce se odehraje na liberecké radnici v jejím slavnostním sále. Nákladnější akci, nazvanou Primátorský den, pořádal kdysi v Liberci i jeho dlouholetý bývalý primátor Jiří Kittner (ODS). Nicméně tato akce nestála veřejný rozpočet a daňové poplatníky ani korunu, Jiří Kittner si dokázal vždy sehnat sponzory, kteří náklady spojené s akcí zaplatili.

Naproti tomu Liberecký kraj udělá ze samotného předání poct vždy nákladnou společenskou akci, kterou zaplatí veřejná kasa. V médiích si pak dokonce platí texty, které o celém udílení poct informují. Nikde ovšem nezazní, kolik celá akce stojí.

Není to zrovna málo. Pocty hejtmana Libereckého kraje a s ním spojený večírek v galerii lázně přišel daňové poplatníky na zhruba 290 tisíc korun. Organizace akce vyšla na 80 tisíc korun, občerstvení pro hosty společenské akce stálo přes 130 tisíc korun a dalších zhruba 70 tisíc korun (cena s DPH)  hejtman z rozpočtu kraje zaplatil, aby se o akci psalo na zpravodajském webu Liberecké zprávy. Jedná se o další díl do skládačky nákupu přízně místních médií, které pak nekriticky a pozitivně referují o krajských politicích.

Podobně vynaložené veřejné prostředky jsou problematické i pro opozici. Zástupci Změny pro Liberecký kraj například upozorňují, že kraj nevydává dostatek prostředků na boj se suchem, které jeho území sužuje. „Souhlasím s oceňováním významných osobností, protože dobrých a inspirativních příběhů není nikdy dost. Zeptejte se těch lidí, jestli potřebují statisíce na akci, při které ocenění dostali. Za 300 tisíc jsme si zaplatili hlavně další PR pro hejtmana. Toho také není nikdy dost?“, ptá se zastupitel Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberecký kraj.

Vedení kraje, které od státu disponuje obrovskými prostředky, například odmítlo navýšit rozpočet pro projekty, které mají zadržovat vodu v krajině i o 1,1 milionu korun, což by pokrylo 3 projekty na zadržování vody na Sychrovsku, Novoborsku a Polevsku. Vedle toho nemá problém schválit si, jako pro tento rok, bezprecedentních 15 milionů na vlastní prezentaci, z čehož zmíněné Pocty hejtmana jsou jen jednou částí.

foto: facebookový profil krajského radního Jana Svitáka

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,