Ohňostroje v Liberci: víte, kde a kdy se mohou?

Na dnešek připadá nejhlučnější noc v roce, spojená s pitím alkoholu, nevázanou zábavou i používáním pyrotechniky. V Liberci od dubna platí nová pravidla, která používání pyrotechniky regulují, nejen na Silvestra a na Nový rok.

Zatímco ve světě se leckde od pyrotechniky na Silvestra a jiné svátky odvracejí a nahrazuje je například  laserový videomaping nebo světelná show pomocí dronů, v Liberci zůstává vše při starém, byť letošek přinesl některé regulace.

Zastupitelé města schválili nová pravidla pro užívání pyrotechniky letos v únoru. Používání petard, dělobuchů a ohňostrojů, s výjimkou drobné pyrotechniky jako jsou třeba prskavky nebo kapsle do dětských pistolek, jsou na celém území města zakázány. Výjimkou je právě Silvestr a Nový rok.

Vedení města rovněž obětovalo obyvatele těžce zkoušených čtvrtí Doubí a Vesce. Ti si mohou užívat petard a rachejtlí užívat celý rok, jelikož je jejich užívání povoleno ve zdejším rekreačním a sportovním areálu ve Vesci. Tomu se marně snažila v únoru zabránit opozice ze Změny a LOL, ale proto hlasovací mašině Starostů, ANO a ODS neměla šanci.

Zatímco v Čechách a na Moravě je možné koupit ve velkém pyrotechniku, zejména z Asie, na každém kroku, na západ od nás je trend ohňostroje omezovat. Důvodem jsou každoroční zranění, požáry, obrovské množství škodlivin vypouštěných do ovzduší, ale i neblahé následky pro domácí i volně žijící zvířata.

Ohňostroje jsou na ústupu například v sousedním Německu. Během silvestrovských oslav podle tamních zdravotnických organizací koncentrace polétavého prachu kvůli ohňostrojům, odpalovaným raketám nebo petardám v některých městech stoupá až na 1000 mikrogramů na metr krychlový. Během několika hodin radovánek se podle ekologické organizace uvolní až 5000 tun drobného prachu, což odpovídá 16 procentům množství, které za celý rok vyprodukují auta. Pro zákaz silvestrovských ohňostrojů se podle průzkumů veřejného mínění vyslovily dvě třetiny obyvatel.

Neděje se tak ale jen například v Německu, ale svého tradičního městského ohňostroje se vzdala například i Praha. V Liberci jsou největším problémem nikým nekontrolované spontánní ohňostroje a používání pyrotechniky zejména v centru a na sídlištích. Městská policie je de facto na silvestrovskou noc nereguluje a každoročně přináší spoustu zranění.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody