Týden pod Ještědem: čeká nás pestrý nový rok

Liberec a s ním i celý svět vstoupil do nového roku. Jaký bude? Moc poklidný asi ne, jak ukazují aktuální zprávy ze světa, kde mocní a bohatí opět řinčí zbraněmi, aby byli ještě mocnější a ještě bohatší. Ale i v Liberci a v kraji bude živo, čekají nás krajské volby a pokračování zdejších kauz i kontroverzních projektů.

Těžko se dívat do křišťálové koule a těžko predikovat, co všechno nový rok přinese. Jedno ale už je dnes jisté. Stále a ještě ve větší míře bude rozhodovat mediální práce, PR propaganda a marketing, při čemž objektivní pravda a fakta (spolu s dobrými mravy) půjdou ještě více stranou.

Takový je trend posledních let a ve volebním roce 2020 ještě posílí. Zvlášť, když nás čekají krajské volby a vedení Libereckého kraje v čele s hejtmanem, který nedělá nic jiného, než že buduje své PR a politickou kariéru, si schválilo obří a nevídané miliony na vlastní propagaci. Před volbami…

Je to ostatně vidět i na aktuálním problému s železniční dopravou. Liberecký kraj měl deset let na přípravu na moment, kdy na dráhy na jeho území vstoupí nový, soukromý dopravce a změní se i jízdní řády. Deset let.

Smlouvu s Arrivou kraj podepsal ale úplně na poslední chvíli, ani ne 14 dní před vypršením termínu. Výsledek je, jaký je a odnášejí to zejména obyvatelé horského Tanvaldska, kde je vlaková doprava pro mnohé klíčová. Ovšem marketingové oddělení Libereckého kraje a média, která si z veřejného rozpočtu kraj platí, informují, jak vlastně pan hejtman s panem náměstkem zachraňují situaci. Absurdní? Mediální realita dnešních dní.

Do finále (alespoň co do prvního rozsudku) letos zřejmě půjdou i tři aktuální největší korupční kauzy v Liberci, u jejichž začátku stál náš web. Za prvé půjde o případ údajného tunelování městského majetku na Ještědu lidmi z liberecké ODS. Tady musel být případ sebrán soudci který podle vyšší instance nerespektoval důkazy a nepřiměřeně stranil obžalovaným politikům. Jak si s případem poradí jeho nástupkyně, se uvidí.

Ten samý soudce, který dle nadřízených selhal v prvním případě, má na i další dvě kauzy. V obou jde o evropské dotace a vedení kraje. Jednou bývalé z ČSSD a jednou aktuální, kde je obžalován i současný hejtman Půta, šéf Starostů pro Liberecký kraj.

Zatímco bývalé hvězdy sociální demokracie jsou již bez moci, elitních advokátů z Prahy a hlavně milionů na PR marketing z krajské kasy, současný hejtman své ovečky bombarduje příběhem, „jak to na něj ušili“ zkušeně a neustále. A protože Češi konspirační teorie a ublížené chudinky milují, vychází mu to u jeho příznivců, kteří stále více připomínají (alespoň v tomto případě) sektu, zatím docela dobře. Že ale oba případy stáhly libereckou politiku do ještě hlubšího bahna, je bez debat.

Pokračovat budou i některé další projekty. Liberec se možná dočká autobusového nádraží, které Liberecký kraj absolutně potopil, když nepřekousl,že by musel přiznat zásluhu krajské opozici, která jej připravila, když vládla na městě a zároveň pořád odmítá hejtmanovi políbit prsten. Dočká možná, protože získat desítky milionů z dotací už prokaučoval, ale prý to půjde ještě v budoucnu. Tak se nechme překvapit.

Uvidíme, jestli se ještě dál bude prodražovat bizarní hejtmanův projekt „podnikatelského inkubátoru“. Zatím to vypadá, že se jedná o slušnou trafiku pro kamarády a spolustraníky a zejména o extratučnou zakázku pro místní stavební lobby. Připomeňme, že stavba bude stát minimálně o 50 milionů více, než bylo anoncováno.

Tak jako tak, čeká nás zajímavý a pestrý rok. Nuda rozhodně nebude. Jen to bude Liberečany i ostatní obyvatele kraje asi stát trochu víc, než jim se jim bude před volbami slibovat.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou