V lednu se u soudu utkají chemická firma a zastupitelka Pavlová za Změnu

Městská zastupitelka ze Změny pro Liberec dlouhodobě bojuje za desítky lidí, kteří jsou postiženi činností chemické firmy Likto na pomezí Vesce a Doubí. Firma kritiku neunesla a žaluje ji. Soud má po několika odkladech proběhnout 24. ledna.

Liberecká firma Likto s.r.o. se zabývá termickým odlakováním nánosů barev a laků. Provozovna je umístěna v husté zástavbě na pomezí Vesce a Doubí, jejichž obyvatelé si na zápach a kouř opakovaně stěžují České inspekci životního prostředí, na krajském úřadě i na zasedáních zastupitelstva města Liberec. Loni sepsali dokonce petici, kterou podepsalo zhruba 80 lidí.

Lidé bydlící v těsné blízkosti provozovny Likto se obávají o své zdraví a zdraví svých rodin. Opakovaně se snaží dosáhnout toho, aby do ovzduší neunikaly nebezpečné látky. Jedná se hlavně o těkavé organické látky, polétavý prach, oxid uhelnatý, oxidy dusíku a aerosoly. Firma Likto má povolení k provozu z roku 2014, ovšem bez specifických emisních limitů.

Liberecký občan Pavel Opletal žije v těsném sousedství provozovny Likto. Na jaře u něj lékaři diagnostikovali nádorové onemocnění. Pavel Opletal:,, Jsem přesvědčen o tom, že mé onemocnění souvisí s chemickým provozem firmy Likto. Mnohokrát jsem se nadýchal látek, které firma vypouští do vzduchu a už si ani nepamatuji kolikrát jsme museli kvůli kouři a nesnesitelnému zápachu opustit zahradu a utěsnit okna.“ 

Situaci postižených obyvatel Vesce a Doubí se věnují pouze zástupci dnešní opozice ze Změny pro Liberec a LOL-Liberec otevřený lidem. Konkrétně například Josef Šedlbauer ze Změny nebo Jaromír Baxa z LOL.  Aktivní je také a zejména zastupitelka za Změnu Marie Pavlová. Ta na chování firmy upozorňuje dlouhodobě na zastupitelstvu i v médiích.

O probíhajících jednáních i o stavu provozu Likto zastupitelka Pavlová občany informovala ve svých článcích v Libereckém zpravodaji. Problémy emisí z firmy Likto uvádí i zmíněná petice a stížnost, kterou podepsalo 80 lidí, bydlících v okolí provozovny. Firma reagovala podáním trestního oznámení na Ing. Pavlovou pro šíření poplašné zprávy, podle informací našeho serveru ale policie Marii Pavlovou vůbec neoslovila, tudíž je pravděpodobné, že trestní podání ze strany Likto nebylo úspěšné.

Firma se s tím ale nesmířila a podala na zastupitelku Pavlovou žalobu pro šíření poplašné zprávy, kterou má nyní v lednu projednat soud. Jednání soudu bylo nařízeno na 6 .11.2019, posléze na 17.1.2020. Nyní soudce řízení přeložil na 24. 1. 2020 u Krajského soudu v Liberci od devíti hodin ráno.

Marie Pavlová si za svou aktivitou, kde se zastává obyvatel Vesce a Doubí stojí. Podle jejího vyjádření se situaci místních lidí a problémů se znečištěným ovzduším věnuje přes dva roky.Zástupci lidí postižených činností firmy opakovaně vystoupili na zastupitelstvu s prosbou o pomoc, byli na mezi nimi například i maminky s dětmi. Pokud se jim pomoci nedostalo od vedení města, tak nevím, co je špatného na tom, když jsem se o to pokusila já. Není to můj žádný osobní zájem nebo spor s touto firmou, ale myslím si, že je to úkolem a dokonce povinností zastupitele, věnovat se podobným stížnostem a problémům,“ dodala pro náš web Marie Pavlová ze změny pro Liberec.

Podporu má i u svých kolegů. ,,Průmyslové provozovny v obytné zástavbě jsou vždycky zdrojem napětí. O to víc se musí firmy snažit minimalizovat dopady provozu na okolí. Majitelé Likta udělali to nejhloupější, co mohli: místo nápravy zjevných problémů podávají trestní oznámení i na zastupitelku, která dělá, co má. Hájí občany, kteří ve sporu s bohatou firmou tahají za kratší konec provazu“., uvedl Josef Šedlbauer ze Změny.

Naopak zástupci firmy si myslí, že se jedná o politický boj. Loni nám tady rozjeli štvavou kampaň, aby získali politické body. My jsme ale přesvědčeni, že účelově lžou. Nechceme si nechat líbit tvrzení, že někoho ohrožujeme na zdraví. Poškozuje nás to i u našich zákazníků. Jediná šance, jak se bránit, je dát to k soudu. Paní Pavlová si plete pojmy s dojmy. Všechno máme zdokladované, splňujeme všechny normy,“ sdělil libereckým médiím loni v září jednatel firmy René Chrastecký. 

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,