Projektant na bazén v Liberci: zavádějící primátorova argumentace i varovný příklad z Boleslavi

Od minulého týdne je jasné, že projektantem na přestavbu zdejšího plaveckého bazénu bude hradecký ateliér A 11. Podle primátora Jaroslava Zámečníka má zkušenosti například z Mladé Boleslavi a z jiných měst. Jenže zrovna v Boleslavi bazén, který stavěl Syner, stál město nakonec o 10 milionů více a i v ostatních městech je situace poněkud složitější.

Výběrová komise, která měla za úkol vybrat projektanta na rekonstrukci bazénu v Liberci, se scházela nezvykle dlouho, zhruba půl roku. „Mělo to svůj důvod. Ta vítězná částka byla nezvykle nízká, bylo to 6,7 milionů korun. To bylo výrazně pod částkou, kterou my jsme očekávali a plánovali a byla dokonce čtvrtinová v porovnání s druhou nabídkou, kterou jsme obdrželi,“ řekl na tiskové konferenci ekonomický náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO).

Výběrová komise se sešla šestkrát, jelikož panovaly obavy a pochybnosti o tak nízké ceně. Dokonce byl vypracován odborný posudek, který měl potvrdit, zda je cena nabízená ateliérem reálná. Potvrdil. I tak ale bude zaplacen supervizor, který má na práci ateliéru dohlížet.

Nejen v opozici, ale podle informací webu Náš Liberec, i uvnitř koalice panují obavy, aby se nejednalo o záměrně podseknutou nabídku ze strany projektanta, která se pak městu vrátí o to více na konečných nákladech projektu. Ostatně, jak informoval i náš web, své pochybnosti nad výběrovým řízením na projektanta pro rekonstrukci bazénu vyjádřil přímo i opoziční zastupitel Jaromír Baxa Z LOL – Liberec otevřený lidem.

Vybraného Ateliéru 11 se ale zastal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Vybrali jsme firmu, která má zkušenosti, jak tady čtu z kvalifikačních kritérií, například se stavbou bazénu v Mladé Bolestavi, kde projektovali krytý městský bazén za 250 milionů, Svitavy – městský bazén za 196 milionů nebo bazén v Nymburce za 248 milionů korun. To znamená, že se jedná o firmu, která má s tímto zkušenosti.“  uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Jenomže primátorova argumentace je poněkud zavádějící.  Ateliér 11 má sice za sebou realizaci krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi, ale nelze říci, že by tato byla bez problémů. Zakázku na stavbu bazénu získala liberecká stavební společnost Syner a cena měla být zhruba 248 milionů korun. Cena ale nakonec byla o deset milionů vyšší.

Jako důvod byla uváděna zejména skutečnost, že bazén v Mladé Boleslavi, který se stavěl v místním parku, narazil na skálu, s čímž projekt nepočítal. Syneru navíc byly odpuštěny i penále za protažení termínu stavby. Obojí tehdy kritizovala opozice v Mladé Boleslavi a pozastavovala se nad tím i místní média.

Konečné náklady byl 258 milionů korun. Penále za zpoždění stavby konkrétně oficiálně vyčísleno nebylo, protože k jeho odpuštění vedly objektivní důvody, radní tedy odhlasovali odpuštění i na základě – mimo jiné – doporučení stavebního dozoru atd. (Šlo především o skalnaté podloží lesoparku, na jehož okraji se bazén nachází, ale také o dodatečné rozhodnutí využívat odpadní teplo z vody, což si vyžádalo jiné technologie atd.),“  sdělila pro Náš Liberec mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

Zcela jiná, než by se mohlo zdát z vyjádření libereckého primátora, je i například v Nymburce, který Jaroslav Zámečník zmiňuje. Zde sice Ateliér 11 v minulém období rekonstrukci tamního bazénu projektoval, ale stavba se nerealizovala. „V minulém volebním období byla odsouhlasena rekonstrukce starého bazénu v centru města, ale nová koalice vzešlá z voleb projekt odmítla a rozhodla se stavět tzv. na zelené louce, kousek za městským zimním stadionem. Proto o nějakém projektu nemůže být v Nymburku ani řeč,“ vysvětlil pro náš web šéfredaktor Nymburského deníku Miroslav Jilemnický.

Složitější historii má i plavecký bazén ve Svitavech. I zde v minulém volebním období rekonstrukci bazénu za necelých 200 milionů projektoval hradecký Ateliér 11, ale projekt byl minulým zastupitelstvem odmítnut jako pro město příliš nákladný. „Nicméně po volbách se město k projektu vrátilo, byť s některými úpravami a stále je zde projektantem Ateliér 11. Nyní budeme vypisovat výběrové řízení na dodavatele,“ uvedl na dotaz naší redakce mluvčí svitavské radnice Jiří Johanides.

Se stavbou ale nesouhlasí místní opozice z Nezávislých a Pirátů, která varuje před tím, že pro sedmnáctitisícové Svitavy se může jednat o nebezpečný závazek na desetiletí dopředu. „Nám vadí jednak, že nebyla provedena studie proveditelnosti, která by řekla, zda město provoz bazénu utáhne a nestane se pro něj ekonomickou koulí na noze, ale také to, že v prosinci si koalice odhlasovala de facto bianco šek na projekt, který má spoustu změn a nikdo dnes neví, jak nakonec bude celý stadion vypadat,“ vyjádřil na dotaz webu Náš Liberec své obavy svitavský zastupitel za Piráty Vojtěch Fadrný.

foto: aquainfo.cz

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,