340 milionů škoda, 12 milionů úplatků, odsouzený vrah – soud s dotacemi v Liberci pokračuje

V Liberci pokračuje soud s bývalými vrcholnými politiky liberecké ČSSD, které státní zástupce viní z toho, že si měli říct o úplatek, aby zdejšímu podnikateli Janu Imlaufovi pomohli k dotacím. Obžalovaní svou vinu popírají.

Liberecký soudce Petr Neumann, který má kauzu na starosti, nechal tento týden předvolat svědky a pouštět odposlechy v korupční kauze kolem evropských dotací, které se točily kolem stavebního podnikatele Jana Imlaufa a bývalého vedení Libereckého kraje a zdejší ČSSD.

Státní zástupce Petr Hořín předkládá soudu žalobu, která popisuje údajnou trestnou činnost při dotačních akcích placených z evropských fondů, a to na zámeček a termální lázně v Chrastavě, hotel Praha a libereckou Výšinu. Žalobce má za to, že všechny projekty spojené s podnikatelem Janem Imlaufem provázela korupce.

Podle státního zástupce měli politici z ČSSD Robert Dušek (tehdejší krajský šéf a europoslanec) a Martin Sepp (někdejší náměstek hejtmana a člen Regionální rady ROP Severovýchod, která o dotacích rozhodovala) zajistit pro podnikatele Jana Imlaufa dotace ve výši mnoha desítek milionů na chrastavský zámeček nebo na hotel Praha v Jablonci. Jako úplatek pak měli požadovat zhruba deset procent částky. Celková škoda byla nakonec vyčíslena na 340 milionů.

Tento týden se řešila role dalšího obžalovaného Petra Skály. Na jeho roli v celém případě před pěti lety jako první upozornil Náš Liberec. Jde o bývalého libereckého sociálně demokratického funkcionáře Petra Skály, který spolu se Simonou Lepeškovou, přítelkyní bývalé Duškovy manželky, v obchodu s Janem Imlaufem zastupoval Duška a dnes je rovněž obžalovaný.

Petr Skála byl v roce 1993 odsouzen k devíti letům vězení, když jako příznivec neonacistického hnutí kopancem do hlavy napadl v metru tehdy devatenáctiletého Filipa Venclíka. Ten posléze na zranění způsobená Skálou zemřel.

Skála se stal později členem ČSSD. V roce 2014 pro změnu figuroval Skála jako zamýšlená oběť plánované vraždy. Profesionálního vraha k odstranění Skály si měl najmout jeho obchodní partner Lukáš Havlíček. Ten byl již odsouzen a u soudu tvrdil, že měl ze svého partnera strach a že mu Skála tuneloval zmíněnou firmu H personal. Skálovu roli popsal ve výpovědi dnes již na 12 let odsouzený Lukáš Havlíček: „Skála kolem Duška poskakoval jako pejsek a dělal mu něco jako ochranku.“

Robert Dušek reagoval na výpověď Lukáše Havlíčka: „Skálovi jsem půjčil zhruba 3 miliony korun na nákup personální agentury, milion pak na její provoz. Všechno mi splatil, po menších částkách.“ Tím bývalý europoslanec a předseda krajské ČSSD vysvětloval částky z tabulek, které zmiňovala výpověď Lukáše Havlíčka.

Pro Duška měl nakoupit ubytovnu na libereckém Františkově. Zastupovat jej oba měli, protože se Dušek a Imlauf nesnášeli, což již v minulosti oba u soudu potvrdili. Policie se domnívá, že šlo o úplatek za zprostředkování přidělení dotace. Argumentuje tím, že Dušek, v zastoupení Lepeškové a Skály získal ubytovnu velice levně. Za 1,3 milionu korun.

To ale Robert Dušek popřel. „Je to nesmysl, ta částka, kterou policie uvádí, navíc jsem za nemovitosti zaplatil 4 miliony korun, že tam má být těch 1,3 milionu, to chtěl sám Imlauf, asi kvůli dani,“ reagoval Dušek. „Jednalo se o ubytovnu udělanou ze starých stavebních buněk, která jednak byla zatížena desítkami milionů dluhů od Imlaufa a jednak nebyla zkolaudovaná. Zkolaudovat se nám ji povedlo až téměř dva a půl roku od toho prodeje. Myslím, že kdyby policie uvedla  všechny tyto fakta každému realitnímu makléři, dostala by zcela jinou částku,“ argumentoval před soudem bývalý šéf ČSSD.

Soudce Petr Neumann uvedl, že by rozsudky mohly padnout v dubnu, před letošními Velikonocemi. Zároveň zvažuje, že s jedním obžalovaných bude vedeno zvláštní jednání, jelikož je dlouhodobě nemocný a hospitalizovaný a to ztěžuje celý proces.

Na celý případ jako první upozornil Náš Liberec. Posléze ve věci dotací podal před televizními kamerami trestní oznámení hejtman Martin Půta. Ten se paradoxně poté stal rovněž obžalovaným v podobné kauze tunelování evropských fondů, kde ale tentokrát figuruje Metrostav a jedná se o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.