Týden pod Ještědem: liberecké dotační korupční kauzy mají stejné jmenovatele

V Liberci pokračuje soud s bývalými krajskými esy z ČSSD, které se podle stáního žalobce měli podílet na tunelování evropských dotací. Případ je velice podobný dalšímu, který běží vedle něj a kde pro změnu figuruje krajské eso současné, hejtman Martin Půta. U obou případů hraje dle žalobců prim nenažranost stavebních firem, prodejnost politiků i dotace, které mohly posloužit,ale skončily bůhví kde.

Členové SSM – tedy nikoliv Socialistického svazu mládeže, ale Sekty svatého Martina, jak lze bez nadsázky označit řadu příznivců současného hejtmana Martina Půty, to neuslyší rádi. Srovnávat sociálně demokratické šíbry jako byl Robert Dušek nebo Martin Sepp s Martinem Půtou, který je přeci tak slušný a demokratický… Jenomže fakta hovoří jinak. 

U dotačního průšvihu ČSSD v Chrastavě se chtěl podle státního zástupce napakovat Imstav, zdejší stavební firma. U kostela sv. Máří Magdalény to byla zase jiná stavební společnost – Metrostav. Oboum firmám mělo jít o to, jak pořádně podojit evropské dotace, předražit stavby a k tomu jim měli sloužit ochotní politici, jednou z řad ČSSD, podruhé od Starostů pro Liberecký kraj.

Vždy se jednalo o vrcholné krajské politiky, kteří o dotacích rozhodují v ROP Severovýchod, sdružení tří krajů, skrze které do regionu evropské miliony tečou. Jednou to měl být, dle státního zástupce, Martin Sepp (s Robertem Duškem v zádech), podruhé Martin Půta osobně, který je po krajských volbách 2012 v ROP Severovýchod vystřídal.

Na začátku u obou kauz byly hodně podivné projekty, které působily podezřele od začátku a i laikovy bylo jasné, že víc než o co jiného, jde o to, jak vydrancovat z evropských fondů co nejvíce. Shodou okolností se vždy zdůvodňovaly a hájily termální energií. Jednou to měly být lázně u Chrastavy, podruhé jakési „geotermální centrum pro občany“ v prostorách bývalého kapucínského konventu v Liberci. Přes všechny podezřelé indicie se za ně politici – ať ti z ČSSD nebo ti od Starostů – v ROP Severovýchod bili jako lvi.

U obou kauz probíhaly nestandardní, utajované schůzky. V případě projektů Imstavu a ČSSD se měly odehrávat na liberecké Výšině, zatímco lobbisté z Metrostavu si dávali s hejtmanem Půtou ze Starostů schůzky po benzínkách. 

Jak krajští šéfové ČSSD, tak hejtman Půta, měli za svou „pomoc“ stavebním firmám získat úplatky. Ty se měly generovat právě z předražení celých projektů. Všichni to dnes samozřejmě popírají, hejtman navíc vede marketingovou válku a la Andrej Babiš, že vše je kampaň a účelovka a obviňuje justici ze spiknutí – bez důkazů samozřejmě. Jak vidno, u části lidí, zejména u těch z SSM, to funguje. 

V neposlední řadě se jak u jednoho,tak u druhého projektu pohybovali lidé s vážnou kriminální minulostí. V případě Chrastavy a ČSSD šlo o muže, který zabil člověka a nyní měl pomáhat krýt převody peněz, v případě kostela sv. Máří Magdalény zase v orgánech společnosti, která dotace získala byl podnikatel odsouzený za korupci i vážnou drogovou činnost, když byl spojený s vietnamským drogovým gangem.

Na konci obou příběhů jsou nedokončené stavby, které neplní svůj účel. Lázně v Chrastavě nefungují a obnovit je musí nový majitel, kostel v Liberci, za kterým od začátku stála podivná anonymní firma (což nikdy kupodivu nevadilo nejtransparentnějšímu hejtmanovi v galaxii Martinu Půtovi), okolo které se motali lidé ze zdejší ODS, je nedostavěný a znova podléhá zkáze. 

Poučení z obou případů je také stejné. Je o tom, že dotace samy nejsou zlo. Naopak – mohly pomoci zajímavým objektům, které mapují historii našeho města a regionu a mohly sloužit veřejnosti. Bohužel, jak v Chrastavě, tak u libereckého kostela to nedopadlo dobře. To už je jasné nyní. Zda u toho bude i nějaká vina čistě kriminální, to určí soud.

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou