Půjde další historický dům v památkové zóně Liberce k zemi?

Restaurace U Severů byla v devadesátých letech jeden z prvních soukromých a posléze nejvyhlášenějších podniků v Liberci. Sídlila v historickém domě na ulici 5. května. Ten nyní chátrá a jeho noví majitelé usilují o jeho demolici.

Objekt bývalé restaurace U Severů má zvláštní vypovídající hodnotu. Představuje jeden z mála zachovalých klasicistních domů, které ještě dokumentují původní historickou zástavbu tzv. Filipova města ze začátku a  první poloviny 19. století, kterou po sto letech vystřídaly okolní, většinou historizující či již secesní, nájemní bytové domy.

Dům tak dokládá střídání jedné éry, kdy ještě Liberec byl poddanským městem, za druhou, ve které se stal sebevědomou, průmyslovou metropolí severovýchodních Čech a politicky prvním městem německých obyvatel tehdejšího Českého království.

Budova v devadesátých letech 20. století získala soukromé vlastníky, kteří objekt posléze prodali a dnes jsou jejími majiteli vlastníci vedlejší společnosti Kasro, které sídlí v činžovním domě v bezprostředním sousedství.

Majitelem budovy jsou vlastníci sousední firmy Kasro. Rádi by ji strhli a postavili zde několika patrový dům.

Právě majitel společnosti v těchto dnech usiluje o demolici historického domu bývalé restaurace U Severů a plánuje v jeho místech realizaci novostavby, která by výškově odpovídala vedlejším domům, například tomu, ve kterém sídlí jeho firma Kasro.

Jenomže budova se nachází v památkové zóně a její demolice není tak jednoduchá. Proti jsou jasně liberečtí památkáři. „Nyní je to v rovině konzultací. Konečné stanovisko ještě nepadlo, to ostatně může vydat jen magistrát, my jsme odborný orgán,“ říká pro Náš Liberec Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci. „Nicméně za nás jsme rozhodně proti. Ta budova má svou hodnotu a zároveň by šlo o špatný a nebezpečný precedens,“ dodává památkový rada Freiwillig.

Případ historické budovy na 5. květnu probírala i rada architektů, poradní orgán primátora. Zde vedle hlasů památkářů, kteří byli proti, zazněly i ty souhlasné s demolicí, jako například od architekta Josefa Smutného, kterého si sebou na radnici přivedl bývalý kontroverzní primátor Tibor Batthyány.

S otázkou, co s budovou společnost Kasro zamýšlí, jsme se obrátili i na ni, nicméně ani po týdnu neodpověděla.

Vlastník se o budovu nestará, ta evidentně stále rychleji spěje k demolici

Budova zatím evidentně chátrá. Opadá omítka i celé kusy zdiva. Objevují se i díry ve střeše. Je otázkou, zda se v případě kdy majitel usiluje o demolici objektu, nemůže jednat o záměr. V českých zemích jde o oblíbenou taktiku, jak se zbavit památkově chráněného objektu – nechat jej dojít do stavu, který demolici buď objektivně vyžaduje nebo ji jen potvrdí stavební úřad například s tím, že stavba ohrožuje okolí a už se „nic nedá dělat.“

Nebyl by to první příklad v Liberci. Podobnou taktiku uplatnilo za vlád ODS i samotné město Liberec, když se zbavilo části klasicistní výstavby, shodou okolností v blízkosti zmíněné bývalé restaurace U Severů, v Tkalcovské ulici. Tehdy se plánovalo rozšíření sousední Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou v devadesátých letech stavěla společnost Syner. Z té nakonec sešlo, v místě je proluka a parkoviště.

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se