Týden pod Ještědem: Amatéři aneb když intriky nestačí

Liberec a Jablonec přišly o 200 milionů. To, že bude o peníze škemrat jinde, nezachrání to, že současné vedení města si s dotacemi neví rady. Nebude autobusák, parkovací dům, rekola, obnova lesů… Radnice po vzoru kraje sází zejména na vlastní PR, ale i to ji nakonec může dohnat.  A co hůř: dohání to město.

Před rokem a půl Starostové drtivě vyhráli volby. Po rozhádané koalici ANO a Změny, kde se tehdy opoziční Starostové spřáhli s primátorem Batthyánym a Změně zatápěli, ruku v ruce s Půtovým krajem a mediálním domem Syneru, kde to šlo, převálcovali volební místnosti jako buldozer.

Spousta voličů měla oprávněný pocit, že Starostové přijdou jako ti avizovaní odborníci, co si vyhrnou rukávy a dají věci do pořádku. Jenže: radnici se svými více jak třiceti procenty ovládají již téměř rok a půl. A byť je to jen rok a půl (navíc necelý) nejde říct, že by něco předvedli. Kromě pár pěkných vizualizací (nikoliv realizací) projektů např. na nové Tržní náměstí od Kanceláře architektury jedna velká bída.

Jak vypadá slavnostně vyhlašovaná spolupráce s krajem v podání Starostů, také víme. Město skáče na povel, jak z korupce obžalovaný hejtman píská, místo na vlastní chodníky a hřiště dává miliony, aby na Ještědu oligarchové (kteří se s hejtmanem dohodli) mohli bohatnout na šampionátech, sníh ne sníh. Kraji předá hotový projekt autobusáku, ten ho nezvládne a potopí, takže žádný nebude, což dnes přiznává i primátor.

Co slušným a transparentním Starostů šlo vždycky, to byly intriky. Jak v politice, tak kolem projektů, což nejlépe dokazuje aktuální soud s jejich šéfem hejtmanem Martinem Půtou, který za zády kraje i ROPu vyjednával pro Metrostav miliony na zkorumpovaný (jak už přiznali někteří obžalovaní) a od začátku bizarní projekt. Ať se dnes advokáti Metrostavu snaží napadat znalecké posudky sebevíce, ten systém bílých koňů, kteří zakázku prodražovali, je evidentní.

Další kapitolou, ve které jsou v Liberci i na kraji dominantní Starostové silní, je marketing. Na vlastní PR vydávají obrovské prostředky. A dělají to lépe než Babiš. Ten si musel koupit vlastní vydavatelství, na kraji a na městě PR panu hejtmanovi a panu primátorovi nedobrovolně skrze rozpočet platí všichni občané.

Jenomže, jak ukazuje vývoj dnešních dní, nemusí to stačit. Liberec dostal od ministerstva těžkou ránu: 200 milionů je trochu silné kafe. A jak to vypadá, nemusí být poslední. Co z toho mohlo být v Liberci nebo Jablonci dobrých a potřebných věcí, je zbytečné rozebírat.

Zatím to vypadá, že místo oněch avizovaných odborníků přišli na město pěkní amatéři. Sice amatéři, kteří neustále a za draho říkají, jak jsou pilní a pracovití, ale pořád amatéři.

Subscribe
Upozornit na
79 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou