Týden pod Ještědem: prvotní chaos se mění v organizovanou obranu

Máme za sebou další podivný týden, kdy nad celým městem, zemí i kontinentem vládne hrozba virová pandemie, které na záda dýchají panika a strach. Boj s novou hrozbou se posunul z fáze prvotního chaosu do organizované obrany, zejména díky práci liberecké univerzity a Libereckého kraje. Nicméně pořád jsou zde obrovské mezery a kroužit kolem začínají i hyeny.

V Liberci se vyrábí 100 tisíc nanofiltrů do ochranných roušek denně. Za jednoznačně nejlepší zprávou tohoto týdne stojí především tým univerzity v Liberci, který látku na nanofiltry vyvinul, otestoval a spustil výrobu. Svoji nezastupitelnou roli ale sehrálo i vedení kraje, které dohodlo výrobu filtrů s místními fabrikami, kterým rovněž patří dík.

Je to skvělá zpráva, ale zároveň jde – a musí jít – teprve o první krok na dlouhé cestě. Filtry s životností 8 hodin sice jsou, ale pořád není dost roušek, do kterých by se dávaly.  A někde zásadně chybí, jak ukazují příklady z domovů důchodců v Liberci a okolo, kde už se koronavirus objevil. Dostatek roušek nemá jen zdravotnický personál, ale chybí řidičům, hasičům nebo i lidem pracujícím v obchodech, kam chodíme pro jídlo. Držme si palce, aby výroba nanofiltrů byl první krok na cestě za společným vítězstvím.

Už minulý týden jsme v nedělním komentáři varovali, že jak v přípravě na epidemii zaspali politici na úrovni vládní i krajské, jejich PR týmy nikoliv. Během týdne se i zde dění, tentokrát bohužel, posunulo na další level.

Jak by se uživatelům Facebooku a čtenářům oficiálního krajského webu mohlo zdát, že za vším snažením kolem výroby nanofiltrů je jen a pouze liberecký hejtman Půta, korunu nevkusného marketingu na úkor aktuální virové hrozby si tento týden nasadila jablonecká ODS. Ta se ovšem nechtěně ukázkově střelila do vlastní nohy.

Bývalý jablonecký primátor a nyní poslanec Petr Beitl objednal z Číny 4 tisíce roušek, které pak rozdával potřebným. Pěkné gesto. Prý činy místo slov. Jen nezapomněl ke každé roušce dát letáček informující, že tak pro dobro lidí činí ODS. Přeci jen volby už jsou na podzim.

Jenže: Petr Beitl dokázal, že objednat tisíce roušek z Číny není takový problém. Nestálo to moc a trvalo to prý nějakých 7 dní. Perfektní. A proč to neudělal jeho stranický soudruh na postu náměstka hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka nebo hejtman Půta sám už před měsícem, kdy bylo jasné, že sem nákaza dorazí? Tam „Činy místo slov“ neplatí?

Technické služby žalují náš web za to, že zveřejnil výsledky auditu, které si samy zadaly. Absurdní? Snad, ale zejména čistě liberecké. Městské společnosti si za 30 polistopadových let zvykly být jednak místem pro výrobu nejrůznějších trafik, ale za druhé, a to je ještě horší, místem, kde veřejné peníze organizovaně padají do nejrůznějších tunelů.

Vzpomeňme příklady Sportovního areálu Ještěd, kde jeho představitelé a někdejší hvězdy místní ODS stojí před soudem nebo dopravní podnik, kde mejdan s místní dopravní společností ukončil předloni až mohutný zásah policie. U obou (a nejen těchto) případů to byl právě náš web, který jako první a systematicky na tyto věci ukazoval a pojmenovával je.

A byli to často titíž politici co dnes, kteří na nás útočili, pomlouvali nás a hlavně zaběhnuté pořádky v městských společnostech (a jinde) hájili s patosem sobě vlastním. Nic nového pod sluncem. Často ti, kteří o sobě tak často hlásají, jak jsou slušní, demokratičtí a transparentní, kryjí ty největší levárny…

Ne, nechceme tvrdit, že příběh technických služeb je stejný jako třeba dopravního podniku, ale audit, který si objednala dozorčí rada, ukazuje na spoustu podezřelých věcí a není důvod, aby u společnosti vlastněné městem lidé neměli výsledky auditu znát. Rozhodně ne ten, že si to nepřeje vedení společnosti nebo pár politiků v jejích orgánech, kterým jejich zavřené oči přináší příjemné měsíční prebendy.

Ale možná jde i o něco jiného. Krásně to vystihl v diskuzi na našem webu rozvášněný předseda dozorčí rady (tedy ten, kdo má hospodaření firmy nejvíce kontrolovat!) technických služeb Zdeněk Chmelík z liberecké TOP 09. Vzmohl se jen na urážky a pomluvy našeho webu, ale krásně se podřekl, když vyjádřil své niterné přání, touhu a očekávání, že soud povede k finanční likvidaci našeho webu. Takže tady je možná zakopaný pes nejvíce…

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
113 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou