Kraj vyhlásil sbírku kvůli koronaviru. Miliony dává přitom do kontroverzních projektů i na PR hejtmana

Liberecký kraj vyhlásil veřejnou sbírku na boj proti koronaviru. Za dva dny se na jejím účtu sešlo přes 400 tisíc korun. Sbírka ale budí i kontroverze. Kraj disponuje několika miliardovým rozpočtem, aktuálně dává stovky milionů na sporné stavební projekty a zároveň platí bezprecedentně obří částky na PR krajského vedení.

Liberecký kraj zřídil poslední březnový den účet, kam lidé mohou posílat peníze na nákup ochranných pomůcek a dalších potřebností pro boj s aktuálním virovou epidemií. K dnešnímu dni se na účtu sešlo zhruba 425 000 korun.

„V krizovém fondu Libereckého kraje máme nyní na nouzový stav přes 35 milionů. Více než 19,5 milionu jsme již na nákup ochranných pomůcek vynaložili. Stále ale bojujeme s jejich nedostatkem. Chybí nám například dezinfekční prostředky a další potřebný materiál. Proto jsme vyhlásili tuto veřejnou sbírku. Chtěl bych poprosit všechny občany, ať už o symbolický příspěvek, nebo vyšší finanční dar. Pomůže to v této nelehké situaci nám všem. Účet je samozřejmě transparentní a lidé budou mít přehled o celkové vybrané částce. Za solidárnost všem předem velice děkuji,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Jenomže aktuální rozhodnutí vedení kraje se například nelíbí opozici. Podle ní se nejedná o vhodný krok v situaci, kdy je spousta lidí v existenčním ohrožení kvůli možné ztrátě zaměstnání, živnosti, potažmo jinému výpadku příjmů, které s sebou současná krize nese.

„Nejdřív jsem si myslel, že jde po poněkud nevhodný, aprílový žert,“ uvedl pro náš web krajský zastupitel Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář. „Kraj má k dispozici mnoha miliardový rozpočet, a pokud takovýmto způsobem doslova tahá prostředky lidem z peněženky v době, kdy jsou sami ohroženi ekonomickou krizí spojenou s koronavirem, tak to považuji doslova za nehoráznost. Nemůžu se ubránit dojmu, že tady nejde o peníze na boj s koronavirem, ale o další PR pana hejtmana,“ dodal Jan Korytář.

Podobně vidí situaci i městský zastupitel za Změnu Jindřich Felcman. „Liberecký kraj má roční rozpočet 4 mld. Kč. Opravdu chcete nyní tahat peníze z kapes lidem, kteří nevědí, jestli za týden nepřijdou o práci? Zrušte jednu opravu silnic, která vždy může pár let počkat, a budete mít na účtech desítky milionů navíc.,“ myslí si Jindřich Felcman.

K aktuálním krokům libereckého kraje je třeba dodat, že současné vedení v čele s hejtmanem Půtou si poslední dva roky před volbami schválilo bezprecedentně obří částky na vlastní propagaci – 15 milionů korun každý rok na to, aby se hejtman a vedení kraje byli více vidět v médiích a na veřejnosti.

Vedle toho zde zároveň existuje řada kontroverzních projektů, které Liberecký kraj stojí stovky milionů ročně. Je jím například tzv. „podnikatelský inkubátor“, který prosazuje hejtman Půta a který veřejnou kasu vyjde na více jak 300 milionů korun. Stavbu staví někdejší firma z holdingu S group/ Syner a samotné dílo se prodražuje o desítky milionů korun. Ročně navíc dává Liberecký kraj zhruba 7 milionů korun na fungování společnosti, která podnikatelský inkubátor zajišťuje, která má pouze 4 zaměstnance a velice kritizované výsledky.

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.