Primátor zvažuje odpuštění pachtovného za Ještěd pro miliardáře Rattaje

Společnost Tatry mountains resorts (TMR) slovenského miliardáře Igora Rattaje žádá město Liberec, aby mu odpustilo pachtovné za rok 2020 za lyžařský areál na Ještědu. Jedná se o milion korun nebo alespoň část. Primátor Jaroslav Zámečník takovou možnost zvažuje, popřel by tím ale svá, ani ne tři roky stará slova.

TMR se na město obrátilo s žádostí o odpuštění pachtovného za rok 2020. Důvodem je podle společnosti teplá zima a tedy i nižší zisky, které firma na Ještědu inkasovala. Pachtovné činí podle smlouvy z roku 2017 jeden milion korun. TMR by ráda dosáhla odpuštění alespoň části z těchto peněz. Jako první přinesl informaci Liberecký deník.

Žádostí se již zabývala rada města, která ji ale pouze vzala na vědomí. Nicméně primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)  nastínil, že si situaci s odpuštěním pachtovného umí představit. Lyžařsky nepříznivá zima nemusí být podle Zámečníka rizikem podnikání. „Jak se to vezme. Teď budeme zřejmě v rámci nouzového stavu navrhovat odpuštění nájmů podnikatelům v městských objektech. Také se k nim nechováme tak, že je to jejich riziko podnikání,“ uvedl pro Liberecký deník Jaroslav Zámečník.

Jenomže to je přesně v rozporu s tím, co nynější primátor tvrdil ještě když byl před dvěma a půl lety lídrem opozice. Tedy patřil, spolu s bývalým primátorem Tiborem Batthyánym a svým stranickým kolegou ze Starostů Michalem Hronem k těm, kteří pronájem Ještědu Igoru Rattajovi prosazovali. A dokonce uváděl příklad špatných zim jako riziko, které z města převezme Rattajova TMR.

„Vlekaři ztrácejí kvůli špatné zimě miliony. Letošní ztráty nedoženou. Prosím, vezměte, krom toho všeho, o čem se tady bavíme, i tu věc, že TMR na sebe bere riziko v případě špatných zim, které z našich zad v tuto chvíli je ochotno sejmout,“ tvrdil současný primátor Zámečník v listopadu 2017, když na zastupitelstvu hájil to, aby se Ještěd TMR pronajal.

Liberec Rattajově TMR Ještěd tehdy propachtoval do roku 2027 za velice nízkou částku právě s tím, že se firma o areál profesionálně postará a převezme finanční rizika s tím spojená. Pro bylo tehdejší Batthyányho ANO, Starostové pro Liberecký kraj, ODS i ČSSD. Proti vystupovala jen Změna pro Liberec, které se dnešní nápad TMR odpouštět pachtovné nelíbí ani dnes.

„Firma TMR si snad musela být vědoma rizika, které je spojováno se současným, stále teplejším počasím. To, že za tak krátkou dobu přijde s odpuštěním už tak nízkého nájemného mi přijde jako hloupý žert nebo nehoráznost a věřím, že to rada města neschválí,“ uvedl pro náš web Jan Korytář ze Změny. „Nebo tomu mám rozumět tak, že když chce po městu odpouštět svoje řádné závazky, bude se s ním v budoucnu dělit i o své zisky?“, položil si řečnickou otázku Korytář.

Ohledně Ještědu a TMR bylo na radnici dusno již loni na podzim. Vedení města v čele s primátorem v říjnu odmítlo požadavek na 7,5 milionu na opravu skokanských můstků, které po něm chtěla TMR. Jenže po lobbingu zastupitelky ANO Renáty Balášové a stranického příkazu od hejtmana Martina Půty museli vládnoucí Starostové během jednoho týdne otočit a peníze poskytnout, ač předtím tvrdili, že je potřebují na chodníky a dětská hřiště. Hejtmanovu diktátu se odmítl podvolit náměstek Jiří Němeček z ANO a na svou funkci rezignoval.

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,