Dánsko a Polsko odmítají veřejnou podporu firmám z daňových rájů. Češi s nimi problém nemají

Dánská vláda v čele s tamními sociálními demokraty zatrhla finanční podporu poskytovanou firmám v době koronavirové krize pro ty společnosti, které jsou evidovány v daňových rájích. K podobným krokům sahá i Polsko. V Česku se tento problém neřeší, společnosti registrované v daňových rájích přitom stojí za řadou korupčních skandálů, včetně těch libereckých.

Firmy, které mají sídla v daňových rájích, nebudou moci v Dánsku po 8. červenci čerpat žádnou formu státní pomoci, určenou pro firmy poškozené koronavirovou epidemií. Dánská premiérka, sociální demokratka Mette Frederiksenová a její tým projednávali tento víkend  další balíček opatření, jež má podpořit ekonomiku a strádající podnikatele. Dánská vláda přitom dává do ekonomických podpůrných programů v přepočtu na 1,5 bilionu korun (400 miliard dánských korun).

Dánská levicová vládní koalice (vládne zde sociální demokracie s dalšími třemi stranami z levice a z levého středu) se rozhodla vyloučit z programů firmy, které řádně nepřispívají do dánského rozpočtu. 

„Společnosti, které vyplatí dividendy, odkoupí zpětně své vlastní akcie nebo jsou registrovány v daňových rájích, nebudou moci využít žádný ze státních podpůrných programů, zvýhodněnou půjčku či některou z nabízených státních garancí,“ cituje z vládního prohlášení pro tisk agentura Bloomberg.

K podobným, byť ne tak silným, krokům přistoupilo i sousední Polsko. Zde vláda schválila program na podporu velkých firem s rozpočtem v přepočtu 130 miliard korun. Ten ovšem mohou využívat jen ty společnosti, které odvádějí daně v Polsku.

Česká republika dlouhodobě platí za „ráj firem z daňových rájů“. Například již před pěti lety renomovaná protikorupční organizace Transparency International upozornila, že v mezi roky 2007 až 2015 získaly firmy z daňových rájů veřejné zakázky za nejméně 244 miliard korun. Podle Transparency International, ale i dalších odborníků takové firmy často mohou představovat korupční, ale i bezpečnostní riziko, jelikož velice často kryjí své skutečné vlastníky.

Firmy se záměrně ukrývanou identitou stojí za korupčními skandály i v našem městě i kraji. Již před deseti lety náš server upozorňoval na to, že mezi příjemci veřejné podpory jsou společnosti, které mají svá sídla v různých destinacích mimo Českou republiku.

Mezi nimi byla například i společnost BusLine, která získávala značnou část zakázek ve veřejné dopravě nebo například společnost Iberus, které patřil liberecký kostel sv. Máří Magdalény, kolem něhož se rozvinula jedna z největších zdejších korupčních kauz, kde figuruje největší česká stavební společnost Metrostav nebo například hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se