nášLiberec

Search

Svědkyně tvrdí, že úředníci věděli o pochybnosti restitucí, které kmotrům z ODS přinesly stamiliony

Tento týden padlo u soudu v Praze důležité svědectví, které poodhalilo, jakým způsobem se chtěli političtí podnikatelé z ODS – pražští kmotři Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička a liberecký majitel Syneru Petr Syrovátko dostat ke státnímu majetku za miliardy korun. Svědkyně u soudu řekla, že úředníci Pozemkového fondu v době, kdy mu šéfoval liberecký Radim Zika, věděli, že vydávají pozemky neoprávněně.

Kmotři z ODS ani někdejší krajský náměstek za tuto stranu a pozdější šéf Pozemkového fondu Radim Zika ovšem u soudu nestojí. Souzeni jsou pouze tři úředníci, kteří stáli u pochybných restitucí. Ti od začátku tvrdí, že jsou nevinní a že pokud k nějakému pochybení došlo, jednalo se o chybu a nikoliv o úmysl.

Tento týden ale před soudem vypovídala žena, která jejich obhajobu zásadně nabourala. Její svědectví může přispět k tomu, že někdo z trojice obžalovaných úředníků – jde o bývalou ředitelku pozemkového úřadu Evu Benešovou, dalšího bývalého ředitele Petra Chmelíka a referenta Jana Horáka – dostane trest.

Majitelka realitní kanceláře Dagmar Hlasová při svědeckém výslechu u soudu popsala, jak dva z obžalovaných úředníků předem varovala, že se chystají vydat některé pozemky lidem, kteří na ně nemají nárok. A dokonce jim to doložila příslušnými dokumenty.

Hlasová u soudu vypověděla, že se s úředníky setkala v kanceláři ředitelky Benešové, že na vadné restituce upozorňovala, ale že Benešovou s Horákem nepřesvědčila. Jako první přinesly zprávu Seznam zprávy.

V případu jde o příběh chobotnice z prostředí ODS, která měla stát připravit o stovky milionů. Skupina podnikavců napojených na ODS skupovala restituční nároky, za které, dle státního žalobce pro stát nevýhodně, žádaly jiný majetek. Obžaloby česká republika tak přišla o majetek v hodnotě 1,4 miliardy.

Příběh, který Náš Liberec a CNI popsaly již před pěti lety, začíná u prvorepublikového pražského velkostatkáře Julia Bečváře a jeho rodiny. Té byl po Únoru 1948 vyvlastněn její rozsáhlý nemovitý majetek v okolí tehdejší Prahy a na těchto pozemcích byla později vybudována sídliště.

Kauza pak má pokračování za současného režimu, kdy političtí podnikatelé jako tzv. pražští kmotři Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička spolu s majitelem liberecké společnosti Syner Petrem Syrovátkem a jeho bratrancem a bývalým politikem liberecké ODS Jaroslavem Mejstříkem založili firmu Bečvářova a.s., která skupovala restituční nároky po dědicích zmíněného velkostatkáře a náhradou žádala po státu kompenzace.

K tomu se jim hodila pozice šéfa Pozemkového fondu, kterou v té době zastával jiný občanský demokrat z Liberce, někdejší krajský náměstek Radim Zika. Zika před deseti lety patřil k hlavním tvářím místní ODS a s Mejstříkem má letité přátelské vazby.

Tato skupina kolem politických podnikatelů Janouška, Hrdličky a Syrovátka vyplatila restituentům několik desítek milionů korun, sama si ale na restitučních nárocích přišla k majetku zhruba 1,5 miliardy ze státního rozpočtu.

Letos Náš Liberec ve spolupráci s investigativním pořadem České televize Reportéři ČT upozornil na další případ restitučních nároků, ze kterých bohatli příslušníci Mejstříkovy rodiny a které měly kořeny v údajných restitucích po prvorepublikovém agro baronu Bečvářovi.

Jedná se o původně louky v Lukášově a na prosečském hřebeni, které byly na základě dnes restitučních nároků po Júliu Bečvářovi (ale i jiných skutečných restituentech) vydány bývalému řediteli liberecké společnosti na svoz odpadů ASA a Mestříkovu tchánovi Petru Grofovi.

Podstatná část luk ve vlastnictví Petra Grofa změnilo jablonecká radnice, kde vládla koalice v čele s ODS, v roce 2016 na stavební parcely. Petr Grof si tak přišel na necelých 20 tisíc metrů stavebních parcel v pěkné a žádané lokalitě. Do restitučních nároků investoval jednotky až desítky tisíc korun a část pozemků od státu ještě za zhruba půl milionů přikoupil.

Investice se ale vyplatila. Díky přeměně pozemků na stavební od jablonecké radnice pod taktovkou ODS, získal majetek v hodnotě desítek milionů. Na reportáž se můžete podívat ZDE

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém